Ogled polne verzije : Webasto BMW
Tukaj ste sami stručkoti, dejte mi mal pomagat! Zunaj je zelo mrzlo in bi malo segrel avto predno grem v službo
X5 ima serijski webasto, in na ekranu pod meni je možnost izbire menija aux heating/ skratka webasto.
Ko odprem ta meni sta dve možnosti timer 1 in timer 2, lahko nastavim največ 20 minut. In potem še spodaj heating in pod timer2 ventilating ali nekaj podobnega.
In potem imam še dalinjca z dvema gumboma 1 in 0.
Ali prav razumem na timer 1 naštimam recimo 5 minut in obkljukam ON. Zjutraj na dalinjcu na balkonu aktiviram in bi se moralo segreti, je tako? Sprobal sem že, ko pritisnem na dalinjcu se zališi pod pogrovom da zadeva dela, čisto tiho.
Predvsem me zanima kaj je z unima opcijama , heating in ventilating, katere lahko še obkljukam...
lp
p.s. slišal sem že da so si ljudje spraznili akomulator z webastom, ampak predvidevam da je to una opcija ventilating, torej da vklopiš na polno ventilatorje in ti segreva prostor oziroma šipe (recimo 20 minut). verjetno je najbolje da ti samo segreje mašino in potem tako in tako ko prižgeš avto vklopiš ventilatorje in ti zelo hitro segreje prostor saj toplo piha. imam prav?
Z Webastom pa nimam kakšnih izkušenj... Ima pa sodelavec to na Touranu - tako, kot si napisal - z daljincem ga aktivira, pol mu pa pogreje avto.
Kar se pa tiče segrevanja mašine, pa nisem prepričan, da je tako, kot si napisal
verjetno je najbolje da ti samo segreje mašino in potem tako in tako ko prižgeš avto vklopiš ventilatorje in ti zelo hitro segreje prostor saj toplo piha. imam prav?
Po moji logiki ti webasto ne segreje mašine recimo na polovico delovne temperature - če motor ni segret, ti ne more pihat toplo, al kak :confused. Razen, če pol webasto še nekaj časa dela :ok2 pa da ima svoj sistem za gretje.
Praznenje akumulatorja: je bil problem pri starejših webastih. Tle imaš pa tako ali tako omejeno delovanje na max 20 min, in mislim da je že tako preračunano delovanje,
Ko odprem ta meni sta dve možnosti timer 1 in timer 2, lahko nastavim največ 20 minut. In potem še spodaj heating in pod timer2 ventilating ali nekaj podobnega.
da ti ne more narest kake škode na akumulatorju. Malo se še poigraj, pol pa napiši navodila :ok.
LP A.
Nisem čisto prava oseba (nimam webasta), ampak sem se nekaj zanimal in do tule sem prišel:
- webasto je ponavadi dizelski ali bencinski, pač to je svoj motor (grelec), tako da akumulator nima kaj dosti veze
- webasto je ali samo za motor ali pa tudi za kabino
Nadalje, 5 minut je za gretje motorja in kabine premalo, če je ornk mraz. Webasto naj bi bil sposoben odtajati konkretno zaledenel avto pri recimo -20. Poanta je tudi ta, da če imaš recimo zamrznjene šipe, da jih ni treba drzati, pa da sta vsaj malo ogreta volan in zic.
Heating je logično - gretje. Od tule naprej pa ugibam.
Ventilating pa bi bilo možno opcija za poleti, da ti prezrači kabino (da ne butne 80 stopinj ali več vate, ko se vsedeš v avto).
To, da bi izbiral pri webastu, ali ga boš uporabljal samo za motor ali samo za kabino je po mojem stvar vrste instalacije. Če imaš oboje, imaš oboje in če že ne bi hotel ogrevati kabine pač zapreš lopute.
LP
npr. pri seriji 5, ki ima idrive ima isto tako, da ima čas1 in čas2, ki sta aktivna vsak po 30minut. S tem dvema časoma nastaviš kdaj naj se ti gretje vklopi. Je pa potrebno vsak dan to nastavljati, če želiš seveda da se ti vklopi. Ko je funkcija vklopljena sveti rdeča lučka tam ko se regulira moč ventilatorja.
fantje v mojem sicer ni webasta, ampak v kolikor bi obdržal avto bi me zanimalo koliko bi prišla vgradnja. Ne nujno novega. Vsaj za motor, če že ne tudi za kabino.
kaka ideja?
p.s. sori za off topic
Ja... preveč. Sem se pozanimal in sem od jeze toliko časa drgetal, da mi je bilo vroče še 2 meseca. To je tudi edini webasto po normalni ceni. Sicer je takole nekako:
- če ima avto že predpripravo (polgrelnik motorja), potem je strošek od 500€ naprej.
- če si zadovoljen z osnovno varianto, potem računaj nekje 1200€
- če hočeš vse (daljinski vklop, po možnosti še preko telefona, ogrevanje kabine in motorja, ventiliranje), potem niti 2k€ ni dovolj.
Po domače, v povprečju te bodo obrali za cca. 1500€. :crazy
Te še zanima??
LP
Damn. :eek Sem ravno študiral koliko bi kaj koštalo z vgradnjo vred. V kateri avto si to hotel vgradit?
Ja... preveč. Sem se pozanimal in sem od jeze toliko časa drgetal, da mi je bilo vroče še 2 meseca. To je tudi edini webasto po normalni ceni. Sicer je takole nekako:
- če ima avto že predpripravo (polgrelnik motorja), potem je strošek od 500€ naprej.
- če si zadovoljen z osnovno varianto, potem računaj nekje 1200€
- če hočeš vse (daljinski vklop, po možnosti še preko telefona, ogrevanje kabine in motorja, ventiliranje), potem niti 2k€ ni dovolj.
Po domače, v povprečju te bodo obrali za cca. 1500€. :crazy
Te še zanima??
LP
:napaka Očitno niso samo stanovanja draga :)
Pol je pa skorej garažo cenejš postavit :laugh
LP A.
Damn. :eek Sem ravno študiral koliko bi kaj koštalo z vgradnjo vred. V kateri avto si to hotel vgradit?
528i in laguna dizel. Ni bistvene razlike. Če hočeš priti poceni do webasta, kupi e39 dizel in daj Damčiju 2 pira za crack, pa boš imel webasto.
LP
:napaka Očitno niso samo stanovanja draga :)
Pol je pa skorej garažo cenejš postavit :laugh
LP A.
Ha, ha... A veš da ni daleč od resnice!
No ja če misliš avto imet sploh ni tako drago. :)
Sej so bila nekoč tudi doplačila za klimo 1500€. Pač luksuz, ki stane.
Ja. Če kupuješ avto, ki je recimo 30.000€ ali pa če boš to vgradil v avto, ki ga boš imel 5 let in več. Ne vem zate, včasih sem menjal na 1 leto, sedaj sem se pomiril. Kao. :-) No, več kot 2-3 leta ne zdržim. Zato bo pač naslednji avto po možnosti z webastom, ker če ga bom vgradil jaz, sem vrgel 1500€ skozi okno. Plačal mi jih pri prodaji avta ne bo noben...
LP
No ja če misliš avto imet sploh ni tako drago. :)
Sej so bila nekoč tudi doplačila za klimo 1500€. Pač luksuz, ki stane.
samo nekaj bi dodal , da ne bo še kdo študiral
če ima akumulator premalo moči, to je sedaj ko je mraz, bo webasto vžgal in
zelo hitro tudi ugasnil , ker je menda tako narejeno da ne izprazni preveč accu,da
ostane dovolj elektrike za vžig vozila.
mal sem bil paničen, da mi je šel webasto in sem mal klicaril no pol sem kupil nov
accu sedaj je pa ok.
to naj bo samo v vednost,da ni takoj grelec zanič-v mojem primeru-:)
še danes mi je žal da sem prodal svoj webasto iz e46 takrat ko sem ga razbil..danes bi v sedanjem prišel kar prav..
Tukaj ste sami stručkoti, dejte mi mal pomagat! Zunaj je zelo mrzlo in bi malo segrel avto predno grem v službo
X5 ima serijski webasto, in na ekranu pod meni je možnost izbire menija aux heating/ skratka webasto.
In potem imam še dalinjca z dvema gumboma 1 in 0.
Ali prav razumem na timer 1 naštimam recimo 5 minut in obkljukam ON. Zjutraj na dalinjcu na balkonu aktiviram in bi se moralo segreti, je tako? Sprobal sem že, ko pritisnem na dalinjcu se zališi pod pogrovom da zadeva dela, čisto tiho.
Predvsem me zanima kaj je z unima opcijama , heating in ventilating, katere lahko še obkljukam...
lp
p.s. slišal sem že da so si ljudje spraznili akomulator z webastom, ampak predvidevam da je to una opcija ventilating, torej da vklopiš na polno ventilatorje in ti segreva prostor oziroma šipe (recimo 20 minut). verjetno je najbolje da ti samo segreje mašino in potem tako in tako ko prižgeš avto vklopiš ventilatorje in ti zelo hitro segreje prostor saj toplo piha. imam prav?
Mislim, da je stvar taka:
Timer 1 (aux. heating): nastaviš čas (uro) kdaj naj se webasto vklopi in začne gret (motor in kabino), deluje pa vse skupaj pod 16. stopinjami zunanje temp.
Timer 2 (aux ventilation): nastaviš čas (uro) kdaj naj se vklopi ventilator in začne prezračevat kabino avta (mišljeno za poleti, ko ti avto stoji na soncu, ko si v službi)
Vsak cikel pa traja 30 min (vsaj pri mojem) in piše v navodilih naj ne vklučujemo zadeve 2x zaporedoma, ker lahko izprazni aku.
Daljinec: uporabiš ga takrat ko nimaš nastavljenega timer-ja (dalj. je samo za gretje) pa hočeš avto malo ogret. Za vklop držiš tipko ON 2 sek nakar lučka na dalj. utripa (pomeni, da je webasto vklopljen), izklopiš tako da držiš tipko OFF 2 sek.
Če vklopiš webasto in utripa oranžna lučka (na daljincu) je potrebno menjat baterije. Domet daljinca pa znaša 400m.:ok
HUDO ;) hvala. To sem rabil.
jst v e60 mam tud webasto in sicer timer 1 in timer 2, kako pa jst kej nastavm kolk toplo piha, k jst zdej nastavim samo čas kdaj se pržge, sam sploh ne piha tolpo v kabino al rab neki časa da se ugreje?
Ma me ne zanima več toliko, ker mi je Mihold pokazal da webasto že imam :) hehe, kako tele sn.
ampak ja, sem mislil tistega da ko se ti umiri jutranja erekcija, pritisneš na gumb in maš v avtu savno, ko se vsedeš not.:laugh
no, tudi ta, ki pomaga segreti samo motor bo načeloma ok - avto se res hitro segreje, tak da ni take panike. Mu pa te nizke temperature niso všeč...
jst v e60 mam tud webasto in sicer timer 1 in timer 2, kako pa jst kej nastavm kolk toplo piha, k jst zdej nastavim samo čas kdaj se pržge, sam sploh ne piha tolpo v kabino al rab neki časa da se ugreje?
Poglej najprej v seznam dodatne opreme v servisni knjižici če imaš opcijo 536 Auxiliary heating... samo v tem primeru bo avto grelo...
Ker tista dva timerja ima pa čisto VSAKA E60 / E61 vsaj mislim da je tako (pri meni so 2 taki na parkplacu) in sicer je to v meniju Klima pod standbetrieb in sicer imaš možnost nastaviti v primeru da je zunanja temperatura nad +15 stopinj prezračevanje avtomobila na mestu. To lahko vklopiš direktno (v tem primeru ne glede na zunanjo temperaturo) ali pa vnaprej določiš čas kdaj naj se vklopi min (+15 st. zunanje temp.) Določiš lahko 2 različna časa in le za 24 ur vnaprej.
Druga varijanta pa je gretje na mestu oz. rajši se bom izrazil ohranjanje toplote na mestu,ki ga ravno tako lahko vklopiš lahko direktno ali pa preko teh timerjev. Tukaj pa avto izkorišča toploto od ogretega motorja oz. cirkulacijskega sistema hladilnega sistema motorja.
Direktno lahko vklopiš preko tipke rest če imaš avt. klimo z razširjenim delovanjem drugače pa preko menija v I drive... Lahko pa nastaviš čas vklopa tudi preko timerja v primeru če je zunanja temp. nižja od +15 stopinj.
To je to... lahko bi se reklo tudi "Webasto wannabe":ok
da ne odpiram nove teme, pišem kar tukaj o težavah, ki sem jih imel nekaj dni nazaj in sicer gre, da mi avto ni vžigal (525d, 2002) na minus 23,
tudi po minutnem zaganjanju. Potem sem obupal.
Počakal sem na 12h ko je temperatura bila -12 in po ponovnem min. zaganjanju je motor stekel.
Moti me tudi to, kar je zraven toyota corolla - dizel vžgala
Moj bmw poln tehnike... z webastom pa ne!
kaj bi bilo lahko narobe? webasto?
res pa je da v tako hladnem okolju avta še nisem vžigal.
regards
da ne odpiram nove teme, pišem kar tukaj o težavah, ki sem jih imel nekaj dni nazaj in sicer gre, da mi avto ni vžigal (525d, 2002) na minus 23,
tudi po minutnem zaganjanju. Potem sem obupal.
Počakal sem na 12h ko je temperatura bila -12 in po ponovnem min. zaganjanju je motor stekel.
Moti me tudi to, kar je zraven toyota corolla - dizel vžgala
Moj bmw poln tehnike... z webastom pa ne!
kaj bi bilo lahko narobe? webasto?
res pa je da v tako hladnem okolju avta še nisem vžigal.
regards
Webasto grelec je namenjen gretju vode, ko motor že deluje, oziroma se ga da dodelati, da se vklopi na timer ali daljinsko.
V tvojem primeru gre prej za okvaro grelnih svečic, po vsej verjetnosti pa imaš tudi že slabši naftni filter in ob mrazu je to lahko problem.
Zamenjaj filter in pojdi na tester, da vidič, če so zanič tudi grelne svečke.
V primeru, da kakšna ne deluje, ti priporočam menjavo vseh šestih, saj ni velik strošek. Ena stane cca.13-14€, na servisu pa cca. 20€:ok
Možnosti (samo dopolnim):
- ne deluje krmilnik predgretja. Stane 107€
- ne dela ena, oz. v tvojem primeru najbrž vsaj 2-3 svečke. Ker je precej dela, se menja načeloma vseh 6 naenkrat. Svečke se dobi za cca. 15€, na servisu so po 21€
Priklopi avto na računalnik. Če pokaže vseh 6 grelnih svečk, je najbrž krmilnik.
Ostalo ti pa že piše zgoraj.
LP
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.