Ogled polne verzije : DxO Optics Pro - program za avtomatsko obdelavo fotografij
DxO Optics Pro je odličen program za avtomatsko obdelavo fotk, ki se predvsem razlikuje od ostalih po tem, da "pozna" napake, ki jih delajo posamezni DSLR fotoaparati in njim pripadajoči objektivi, ter to upošteva pri korekturah.
Za tiste, ki uporabljate za popravljanje fotk "Adobe Lightroom" (Photoshop bo v bližnji prihodnosti), ima tudi plug-in za to aplikacijo.
V glavnem kul programček ;) Na uradni strani je tudi možnost download-a 15 dnevne trail verzije.
http://www.dxo.com/intl/photo/dxo_optics_pro/exclusive_features/overview
bom sprobal in poročam o rezultatih. me zanima v par ekstremnih primerih, kaj zna narediti :ok
avtomatika ne bo nikoli prekosila ostrega očesa in prakse :)
avtomatika ne bo nikoli prekosila ostrega očesa in prakse :)
To itak da ne ;) Samo za hitro obdelavo nezahtevnih fotk pa prav pride. :ok2 Recimo kakšna korektura večje količine fotk z dopusta ali kaj podobnega, da nahitro pokoregiraš tiste osnovne zadeve.
evo, sem vzel zadevo pod drobnogled :ok
načeloma je presegel moja pričakovanja, verjetno zato ker so bila pričakovanja nizka :ok2
zadeva je uporabna, če želiš veliko fotk pripraviti na kasnejšo obdelavo, da imaš kasneje nekaj manj dela, vsekakor pa fotke ne polepša tako, kot jo lahko sam ročno (sicer za ročno delo porabim dosti več časa). edina zanimiva funkcija mi je popravljanje interpretacije leče (kjer 18-55 kit objektiv sredino raztegne, robove pa skrči) in pa eventuelno odstranjevanje šuma, pri čemer lahko slika rata nekoliko preveč mehka (noise ninja ali grain surgey to delo opravijo dosti bolje). solidno se je spopadel tudi z vinjetiranjem in kromatsko aberacijo, vendar nisem mogel veliko eksperimentirati na tem področju, ker nimam pravih fotk za to.
10 raw fotk mi je obdeloval nekje 10 minut, kar je dosti hitro :ok
bom ob priliki še dodal primere in izreze, za lažjo predstavo!
v vsakem primeru je ta program primeren za pred obdelavo. odpravi tiste klasične napake fotoaparata in objektiva, vendar ne popravi fotke tako, da bi bila primerna za objavo. tam je še vedno potrebno poseči po PSu :ok2
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.