PDA

Ogled polne verzije : E39 & Hi-Fi system

gerchy
21.2.2003, 12:37
Zanimajo me naslednje stvari:

- kaksni so hi-fi sistemi v serijah E39 (serijsko + doplacilo)
- kje so locirane zvocniske enote, koliko jih je, obstaja moznost menjave head unita (sirina, opticni izgled)
- prikljucki serijskih head unitov (vhodi, izhodi)
- subjektivna ocena zvoka

hvala! :ok

BMW M PWR
21.2.2003, 14:12
Takole, v serijski model lahko dobiš vgrajenih več vrst radiev, ki pa po moji oceni, če si malo bolj zahteven poslušalec niso dovolj! Torej ti radiji nimajo izhoda za Sub, še veksler paše gor samo original!
Serijsko ima vgrajenih 8 zvičnikov, pomoje da znamke Nokia (vsaj pri meni so bili). Na voljo je tudi luxsuzni paket ozvočenja od Harmann-Cardon (elitna firma od JBL), vendar ta stvar stane dodatnih 2000-4000€ odvisno kaj vse si omisliš!

Kar se tiče vgradnje novega oz. standardnega avtoradia: Da se dobiti nastavek, ki ima original DIN velikost, torej taka kot je predvidena za standardni avtoradio, tako da s tem ni panike! Treba je zamenjati tudi konetkor in sicer od BMW-ja je drugačen, vendar se dobi v vsaki malo bolj založeni trgovini oz. pri montažerju avtoakustike adapter iz BMW konektorja v Euro konektor, ki paše na standardni radio

Če te zanima še kaj več, pa prašaj, glede avtoakustike se kar dobro spoznam na zadeve, tko da kr z vprašanji na dan :laugh

Evo še malo slikc, kako zgleda standard radio:

http://images.cardomain.com/installs/181000-181999/181870_20_full.jpg
En tak čist navaden radio

http://www.steven-sailer.com/bilder_von_einbauten/bmw/MeineInstallationenAUDISON/images/008.jpg
Kaj vse se da narediti!

http://www.steven-sailer.com/bilder_von_einbauten/bmw/MeineInstallationenBMWE463/images/018.jpg
Tole je sicer E46, ampak podobna zadeva!

drugače pa, tukaj je veliko 5-ic pa si poglejte!
http://www.sounddomain.com/member_pages/search_results.pl?make=BMW&model=5-Series&stock_sound=checked&spl=checked&sq=checked

7er
21.2.2003, 14:40
Original radio v BMW - ju je firme Becker, tako kot v mercedesu.
In Becker je je res draga in kvalitetna firma za avtoradije, tko da mi na
kraj pameti ne bi padlo, da bi Beckerja zamenjal s kašnim sony-jem al pa kakšno podobno sprdačino!!!!

BMW M PWR
21.2.2003, 18:16
Žal, 7er se pa ne strinjam s tabo! Možno, da se da dobit radio Becker, samo original radio ni njihov, ampak je od Blupunkta!

Martin ///M
21.2.2003, 18:30
Jst se vedno trdim, da je najbols kupiti avto brez zvocnikov ter radija, pa si potem sam lahko namontias VELIKO boljso avtoakustiko, sem ze dostikrat preiskusil originalne zvocnike pa se nobeni ne dajo primerjati z takimi ki si jih sam zmontiras, pa se veliko drazji te pride ce se neki preseravas pa dodatno narocas boljso avtoakustiko! najbolje vse kupt pa notr dat! original pa sma vn vrst :damn :metalc :ok

udm
21.2.2003, 19:38
tu se tudi jaz strinjam z Martinom.
Že ko sem originalen radio (Bavaria C Business RDS) zamenjal z Nakamichijem, je bilo dosti bolje. Iz zvočnikov so se končno zaslišali visoki toni in basi.
Ko pa sem kasneje še odstranil stare zvočnike (Nokia), odlopil original končno stopnjo (Alpine), potegnil nove kable, dal druge zvočnike + končno stopnjo, pa res ni primerjave :-D

BMW M PWR
21.2.2003, 23:30
To morate vedet, da za 3000€ kolikor zahtevajo za Harmann/Cardon, dobiš tako kvalitetno drugo robo, da se tista skrije od Cardona skrije! Računajte, za 3-4000€ da naredit en tak audio system za profi tekme!

Tudi jst sem mnenja, da original ni nikoli tako dobro, kot če kupiš komponente posebaj! Če pa ti je to povrhu še hobi, in da uživaš ob montaži je pa to en velik +
Prihraniš denar za montažo pa še v užitek ti je!

Kot je že UDM reku, že ko zamenjaš radio se sliši precej bolje, ko zamenjaš zvočnike je stvar popolnoma drugačna, in ko zvočnike poganjaš z primernim ojačevalcem, to je pravi zvok, seveda pa muzike brez Wofferja ni! :laugh :laugh :laugh :laugh

Kaj vse pomenijo kabli, lahko ve samo tisti, ki jh je menjal! Niokli nisem zastopil, zakaj stane en kabel (9m) za avtoakustiko 10k SIT, ko pa vsak ve da stane kabel največ 50 SIT/m. Nelogično, ampak, ko enkrat samo kabel zamenjaš ob isti opremi je zvok popolnoma drugačen, skoraj da neverjetno! Za caa. 100k SIT se da dobit zelo krasen sistem zvočnikov in wofferja, 100k ojačevalci 100k in še enkrat 50-100k za radio, pa recimo ene 20-50k za kable! Vse skupaj za 300-400k SIT garantiram da bolje igra kot Harmann/Cardon za 4000€!

Seveda je stvar potrebno prav in kvalitetno zmontirat, mogoče naredit še kakšno dodatno luknjo v vrata in A stebriček (za tweeter), ter veliko probavanja z najboljšimi lokacijami za zvočnik!

gerchy
22.2.2003, 04:32
ok, moje razmisljanje je skregano z "audiofilskimi" principi (po besedah nasih "vrlih" avtoakustikasev.com). To, da so zvocniki locirani spredaj / woofer zadaj mi prav nic ne disi. Le zakaj vsi proizvajalci potem vgrajujejo zvocnike zadaj. Ok, rekli boste, na koncertu slisis glasbo spredaj. Jaz pravim, da tudi zadaj. Zvok more biti cim bolj poln ter prostorski. In prtljazni prostor je odlicno pomagalo pri resoniranju frekvenc. In kolikor sem do sedaj slisal (slovenskih) sound quality sistemov sem popolnoma razocaran. Stvar okusa.

Nekako mi ne disi, da bi v taksnem BMWju menjaval head unit, (ze zaradi izgleda) .. a najbrz nimam prav dovolj izbire. Obstaja kaka moznost, da bi na mesta serijskih zocnikov brez kaksnih predelav postavil druge? Mi nekako ni v interesu, da bi "preluknjal" cel avtomobil, ker ga je skoda :mljask

BMW M PWR
22.2.2003, 08:48
Hm, ja tudi jst nisem razumel tega zakaj zvočnike samo spredaj! Gerchy, tistega zvočnika zadaj ti sploh ne slišiš, če imaš woofer, so namenjeni zgolj ljudem, ki se vozijo zadaj! Nevem, enkrat pojdi na kakšno tekmo pa mal poslušaj sisteme, boš videl tudi na SQ tekmah imajo skoraj vsi samo prednji sistem in woofer!

poglej si stran od 2x evropskega prvaka v SQ! Sistem stane okoli 5000€, je pa zgrajen seveda samo iz 2x woofer in sprednji sistem (tweeter, midrange, midbas)
http://bilstereo.just.nu/

gerchy
22.2.2003, 12:18
Saj poznam princip postavitve SQja, ampak tudi nasploh mi zvok nekako "ne disi".

Mene samo zanima, kk se da v E39 nardit dober zvok s cim manj "predelovanja" :>>

Martin ///M
22.2.2003, 12:53
Ampak najbolj mi grejo pa na zivce tisti radiji ki so vgrajeni serisko v teh novejsih avtomobilih, ki ima radijo kr serijsko notr v sredinski konzoli, pa so gumbi za radijo kr rastreseni po celi konzoli, tako da ga se zamenjat noces, ce bi si hotel po parih letih zamenjat radio :damn :crazy

Gerchy, glede ozvocenja v E39 je pa najbolje da ga peljes kaksnemu ki rihta avtoakustiko pri nas je en super ki naredi res kvalitetno pa dost pocen(radio vili) ce si ze slisu, je ze parkrat zmagu na tekmovanjih v muski :ok
Taksni ze vejo, ti vrzejo une original vn pa dajo notr kaksne enae velikosti samo mocnejse pa bolse pa mogoce se da v tiste luknje se za kaks centimeter vecje notr dat, jst sm dost vecje stlacu notr kokr so bli original!

robberrt
23.2.2003, 10:01
radio vili - a ma se uno Opel Astro ki ima na zadnji klopi ene 8 wooferjev pa cez cel zadnji prtljaznik ojacevlace in akomulatorje.

Jah drugace pa serijski sistemi zadostujejo edino tistim, ponavadi starejsim ki jih ze muska sama med voznjo kar malo moti in jo itak cisto potiho poslusa. Da bi pa kaksno danasnjo glasbo poslusov bolj na glas z efekti je pa itak treba zamenat. Edino smotan je ker ko zamenjas original avtoradio ki zelo lepo pase k ureditvi armature pol novi en cas malo cudno zgleda ampak se s časom navadis.

7er
24.2.2003, 08:50
Jure, od leta 1983 naprej je Becker dobavitelj avtoradijev za BMW.
Je pa res, da je tudi Blaupunkt izdeloval oz. v nekaterih primerih
še izdeluje za BMW. Tu imaš od vsakega proizvajalca par modelov.
(v novih sedmicah pa je izključno Harman/Becker audio sistem)

BECKER BMW KE-83
BECKER BMW KE-91
BECKER BMW BAVARIA C BUS. RDS KE-92
BECKER BMW BAVARIA C BUSINESS BE0774
BECKER BMW BAVARIA C ELECTRONIC BE0728
BECKER BMW BAVARIA C EXCLUSIVE BE0729
BECKER BMW BAVARIA C PROFESSION. BE0776 BECKER BMW BAVARIA C PROFESSION. BE1801

----------

BLAUPUNKT BMW BAV. C II BP9455
BLAUPUNKT BMW BAV. C III BP1830
BLAUPUNKT BMW BAV. C REV. III BP1835
BLAUPUNKT BMW BAV. C REV.RDS BP1836,38
BLAUPUNKT BMW BAV. C REV.RDS BP3836
BLAUPUNKT BMW BAV. ELEC.CD II BP9960

ipsilon
24.2.2003, 20:23
V mojem je bil Blaupunkt, pa je hitro letel ven, ker je bil kasetnik pokvarjen. Glede Beckerja pa nimam nikakršnih izkušenj. Mi je pa zelo všeč, kako ima nova sedmina narejen CD changer. Mojemu 5 let staremu bratu tudi. Je kar naprej pritiskal gumbe in spravil prodajalca total ob živce :ok2

gerchy
26.2.2003, 17:48
Hm, nihce ni napisal mnenja o kvaliteti zvoka serijskega sistema? Kako se obnese? Obstaja kaksna serijska nadgradnja, morda menjava zvocnikih enot?

Milan_48
26.2.2003, 18:10
Serijski sistem sploh ni tako švoh, če imaš profešonal sistem (12 zvočnikov). spoznaš ga po štirih zvočnikih na zadnji polici in vseh šest na sprednjih vratih deluje. Pri biznis sistemu imaš samo 8 zvočnikov: kombiniran nizko in srednjetonec spodaj v sprednjih vratih, ter 4 visokotonce v vseh vratih, zadaj pa dva komada. Pri bolj običajnem biznisu imaš le malo štelanja laudnesa (tri položaje). Radio sam je fantastičen. Samo FM, CD ni tako slab in za moj okus bi bilo verjetno pod prvo potrebno menjati glavna zvočnika v prednjih vratih, potem pa po potrebi in željah še vse ostale. Če še nisi zadovoljen, šele tu nastopi dodajanje ojačevalcev in drugih haj end stvarčic.

LP M

gerchy
26.2.2003, 19:35
torej ni pretezko dobiti kaksen panel, da bi vgradil izvenserijski head unit?

http://www.integra-mb.si/gerchy/e39ins.jpg

E39 notranjost (2001+)

Milan_48
27.2.2003, 07:18
Ja, na tej sliki je ta poceni biznis CD radjo. Tako je v vseh E39 od leta 1995 dalje. Ta ima avtomatsko klimo in avt. menjalnik, nima BMW telefona in nima ta večjega Bord kompjuterja. To je ta zadeva o kateri pišete, da je slaba in se vam v kritiki in predlogu za izboljšavo, pridružujem v mojem prejšnjem postu.

:ok2

Borut
28.2.2003, 20:01
Mislim da je na sliki Professional in ne Bussines CD. Pro ima vgrajen tudi DSP, mikroprocesor ki naj bi izboljševal kvalitet, v resnici pa zadeva ni izpopolnjena (prva verzija DPSja), zato je tudi zvok dokaj nenaraven. Bussines je glede tega boljši, ker ima samo analogne zadeve noter. Niti eden pa ni vrhunski.

lp
Borut

BMW M PWR
1.3.2003, 15:24
Ne, mislim, da ni težko dobit, že original narejen panel za standard radio!

Moje mnenje: Originalno ozvočenje, pa naj bo še tako kvalitetno, ni nikoli najboljše! Gerchy, ni problema. enostavno se odšraufa stare zvočnike in se priklopi nove, brez kakšnega koli rezanja! Vse se da če se hoče!

gerchy
1.3.2003, 16:34
to vsekakor, serijsko ozvocenje je namenjeno zgolj podpovprecnim poslusalcem, pa naj bo to serijska hi-fi oprema z vrha ali z zacetka ponudbe. Bom poskusil "vgraditi' kaksen drug head unit v PSju, pa bom sporocil kasneje ...

BMW M PWR
1.3.2003, 23:29
Če oz. ko boš rabil kakšno pomoč kar sporoči :ok2

Bojler
2.3.2003, 08:44
Mene samo nekaj zanima, če pravite da bi se zamenjal avtoradijo v seriji 5, kaj pa bordcomputer, timer, štoparca, webasto,...., to vse laufa preko avtoradija :confused Tega se pol ne da rešit z nekim navadnim avtoradijem! Sam sem sicer manijak na avtoakustiko, zato ne morem ravno trdit da je ozvočenje v seriji 5 dobro, je pa vseeno bomba proti seriji 3 :eek in za povprečnega voznika čisto dovolj.

Milan_48
2.3.2003, 12:26
Precej lepih stvari laufa preko tega radja in jest bi menjou samo ta velka zvočnika u prednih uratih. RDS autoradio je pa itak nedosežen pri ta drugih znamkah AR.
LP M

gerchy
2.3.2003, 13:37
mislim, da je ob menjavi AR potrebno prekiniti signal AR do displaya. Ostale funkcije delujejo posamezno, s tem da uporabljajo isti display. Tako je pri vecini avtomobilov.

Milan_48
2.3.2003, 19:03
Pr beenveju E 39 nimaš nkjer drugje za štelati gretje ali zračenje pr dveh različnih cajtih, datum, ura, čas prihoda, limit, glasnost v odvisnosti od hitrosti, povprečna hitrost, dva merilca povprečne porabe, odštevanje kilometrov in podobno, kar ni na ta velikem BC, ampak samo na radju. Pa to niso ne vem kako pomembne zadeve, so pa le kdaj praktične.
Saj pravim, pri biznisu menjajte zvočnike, pri profešonalu pa dodajte kašen dober ojačevauc (lahko tudi pr biznisu) in stvar bi mogla biti precej bolša. Ohraniš funkcije, izgled in pridobiš pri svojih avdiofilskih željah po high end zvoku, kolikor je to sploh možno v avtomobilu. Ker ropotajoči bas bobneče karoserije niso pojem dobrega zvoka ne za lastnike in ne za okolico.

:)

gerchy
2.3.2003, 19:12
ne vem, ocitno je pri E39 glavni display na radiu .. potem ni variante, da zamenjas serijski AR z drugim ?!

Bojler
2.3.2003, 19:40
seveda je varjanta, če si se pripravljen odpovedat zgoraj omenjenim funkcijam :frown

gerchy
2.3.2003, 19:48
ou hell no .. to ne pride v postev .... sam neka varianta more bit ?! .. a ma kake prkljucke za wechsler ali kaj podobnega .. pa da ni serijskega?!

Martin ///M
2.3.2003, 19:58
To je najbol bolano, kar lahko naredijo na avtu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :napaka :crazy :crazy da ne mors tzamenjat original radija!
Jst tacga avta nebi kupu samo zarad tega, ze ko je kolega toyoto yarisa kupoval, je imel ze dva ogledana pa jih ni vzel samo zato ker sta mela seriski radijo :ok mu dam popolnoma prav

Milan_48
2.3.2003, 21:30
Za CD menjalnik ima priključke in se dobijo tudi neoriginalni z adapterjem. Prav tako se lahko priključi ojačevalce in naredi ves zvočniški del drugačen. Radio je povezan s komandnim modulom in avtakustični stručnjaki ti prevežejo na ojačevalce in naredijo sistem po meri.

http://www.avtoakustika.com/index.php

http://www.car-hifi4you.de/car-hifi.htm

PS:Dietz (Avtoperformance - Kamnik) ima že narejene adapterje in pretvornike za priključitev dodatnih ojačevalcev.

Pokliči jih in vprašaj za tvoj model avta in radija.

Pa tle maš nekaj, pa replike preberi: http://bimmer.roadfly.org/5series/messages/archive/msgsy1999w06/11325.html

gerchy
2.3.2003, 23:27
Problem je namrec ta, da si bom verjetno omislil MD (minidisc) , kateri skoraj gotovo ne obstaja pri serijskih AR. Subwoofer, ki ga imam, ima k sreci moznost priklopa na AR brez izhodom za ojacevalnik, ampak ce pravis, da obstajajo adapterji, toliko bolje. Najbolje bo res kontaktirati koga, ki je vse to ze tako ali drugace izkusil. Hvala za linkazo!
:ok

BMW M PWR
3.3.2003, 00:02
Čakaj, če prav razumem...da je sub priključen direkt na AR, brez ojačevalca??? To bi pa prou rad slišal, kako igra!

gerchy
3.3.2003, 00:06
Sub ima moznost prikljucitve prek enega ali dveh izhodov (2x2 - non fading bass) za ojacevalnik, mozno pa ga je priklopiti preko povezav na zvocniske enote (prav tako 4), zvocnike pa potem naprej iz suba. Woofer ima class D ojacevalnik (aktivni woofer) z 200w RMS. Kaj nisi rekel, pa bi poskusila v Celju? :>

P.s.: morda kdo ve, kaj pomenijo oznake opreme A/D/S/ 335is 336is, P840 ? So to oznake originalne dodatne audio opreme?

BMW M PWR
3.3.2003, 00:20
Aja, to je pa drugo, aktivni sub ima že vgrajen ojačevalec!

gerchy
3.3.2003, 00:22
Nekaj gledam po ETKju .. pa vidim business MD system, pa nikjer ne pise, ce je to dejansko minidisc. Nasel sem tudi podobne kratice, s6xx zvocniki Harman Kardon.

Milan .. tisti link http://bimmer.roadfly.org/5series/messages/archive/msgsy1999w06/11325.html ...

precej dobra razlaga, bi bilo vredno poskusiti :ok

Borut
3.3.2003, 15:53
Ja, MD je minidisk, vendar so ga vgrajevali v opremo samo za določene države.

lp
Borut

Bojler
3.3.2003, 16:15
Je minidisk ja, če se dobi za serijo 3, pol pomoje tudi za petko ne bo problem, vprašanje samo cena :frown če te zanima, ali pa koga drugega, prodajam kenwood md, star 1 leto, za 35k sit.

gerchy
3.3.2003, 16:25
bojler .. hvala, :ok , ampak MD po DIN standardnih tako ze imam, mislim, da sedaj, ko vem, da obstaja serijski MD, odlicna serijska nadgradnja ojacevalnikov+zvocnikov, se bom odlocil kar za slednje. Vse kar potrebujem je torej en E39 :laugh

Borut
3.3.2003, 16:37
V trgovini jih imajo toliko, da jih celo prodajajo.

lp
Borut

ALiEN
10.3.2003, 20:57
Hi!

Jaz imam E39 z serijsko vgrajenim Business radio-om. Sem pogledal in je zadeva Philips. Tako da tudi te vgrajujejo ne samo Becker/Blaupunkt.

Moram rect da niti pod razno nebi dajal noter "blende" in pol navadnega, ker se mi zdi to total grda in neprakticna resitev.

Dodal sem CD menjalec odzadaj (ne mi sploh rajs pravit kolk to sranje stane...Pa sem rabljenega kupo za manj kot pol cene). Mislim to se mi res zdi TOTAL debilno da stane en glupi 6x menjalec original >120.000SIT.

Naceloma sem zadovoljen z muziku v avtu sedaj ko je CD in ne mislim vec kaj posebej delati. Res pa je da nisem nikoli dal kaj dosti na avtoakustiko. Tolk da se lahko da malo bolj na glas in spila CD-je pa je...

LP, ALiEn

Borut
10.3.2003, 23:00
Saj glih to je problem pri serijskih avtoradijih, da jih proizvaja N številko proizvajalcev. Trenutno vem za Alpine, Philips, Becker in Blaupunkt, slišal pa sem tudi za Mannesman. Zato pa je tudi kvaliteta zvoka zelo različna. Za mene je recimo Professional z DSPje zelo pod nivojem pričakovanj.

lp
Borut

bmw
15.3.2003, 16:09
A se vi vozite z radiem al z avtom??? Jest mislm, da je brez veze v novem BMW-ju menat radio, k lohk sam škodo nardiš, pr starmu je pa čist vseen, tut če daš motor v prtljažnik! :crazy

gerchy
15.3.2003, 21:31
A se vi vozite z radiem al z avtom??? Jest mislm, da je brez veze v novem BMW-ju menat radio, k lohk sam škodo nardiš, pr starmu je pa čist vseen, tut če daš motor v prtljažnik! :crazy

Odvisno. Ce "spreminjas" po pameti, ni prav nic narobe. Nekateri pac prisegajo na izboljsano akustiko. Podobno je s "preobuvanjem" :) Serijske zadeve tovrstne opreme so namenjene zgolj povprecnim stereotipnezem.

svaba
23.3.2007, 09:02
Ali si dal original rabljeni CD menjalec not!? Js imam en menjalec doma....KENWOOD in bi ga namontiral not, sam ne vem kako je s priklopom. Ali konektor paše, ali ne, obstaja kak adapter,itd. Konektor je pa okrogel, kontakti so postavljeni v štirikotnik. Mi lahko poveš kakšnen konektor ima BMW original radio, da ne bom prekmalu radia brezveze ven vleku, pa nč naredu!

Hvala, pa LP

Hi!

Jaz imam E39 z serijsko vgrajenim Business radio-om. Sem pogledal in je zadeva Philips. Tako da tudi te vgrajujejo ne samo Becker/Blaupunkt.

Moram rect da niti pod razno nebi dajal noter "blende" in pol navadnega, ker se mi zdi to total grda in neprakticna resitev.

Dodal sem CD menjalec odzadaj (ne mi sploh rajs pravit kolk to sranje stane...Pa sem rabljenega kupo za manj kot pol cene). Mislim to se mi res zdi TOTAL debilno da stane en glupi 6x menjalec original >120.000SIT.

Naceloma sem zadovoljen z muziku v avtu sedaj ko je CD in ne mislim vec kaj posebej delati. Res pa je da nisem nikoli dal kaj dosti na avtoakustiko. Tolk da se lahko da malo bolj na glas in spila CD-je pa je...

LP, ALiEn

gerchy
23.3.2007, 16:14
Ali si dal original rabljeni CD menjalec not!? Js imam en menjalec doma....KENWOOD in bi ga namontiral not, sam ne vem kako je s priklopom. Ali konektor paše, ali ne, obstaja kak adapter,itd.
Obstaja adapter, pokliči podjetje STAL elektronik v LJ (Vič).
Za nameček pa si lahko prebereš še www.ge39.com/minidisc.htm

deepdiver
24.3.2007, 20:47
Pozdrav.
Mene pa zanima , imam namreč 525dA touring M- optik, če je normalno,da se wofer(nizkotonec), ko dam redio bolj na glas avtomatsko izklopi,ali je to morda kakšna napaka.

Lp Simon

hriby
6.4.2007, 15:10
Takle ga zrihtaš Gerchy: http://www.toxicshockaudio.de/bmw.htm

:eek :crazy :napaka

LP, B

BMW-Power
13.5.2007, 14:02
malo obujam....

Malo sem gledal po ETK-ju in sem zasledil, da obstajajo 4 različne varijante ozvočenja spredaj v vratih in zadaj na polici(stereo system, hifi system, top-hifi system in m-sound system) seveda so posledični drugačne tudi kataloške številke zvočnikov.
Zdaj me pa zanima, če kdo ve, kakšna je razlika v zvočnikih in ali je možno, da bi z recimo m-sound systemom bil kaj boljši zvok?(se pravi, da bi nadomestil zvočnik ki pride vratih/polici, s tem zvočnikom ki pride v tem sistemu)

BMW-Power
13.5.2007, 14:07
...in ko smo že ravno pri ozvočenju...
Če dam bolj na glas(se pravi zelo naglas:-D), mi v voznikovih vratin zelo slabo igrata zvočnik in visokotonec....drugje ni nobenega problema, samo voznikova vrata... Torej, a kdo ve kako pridem do visokotonca....? Bi rad preveril da ni kaj narobe z kabli...(slab kontakt, načeta izolacija...)

BMW_rok
13.5.2007, 14:30
malo obujam....

Malo sem gledal po ETK-ju in sem zasledil, da obstajajo 4 različne varijante ozvočenja spredaj v vratih in zadaj na polici(stereo system, hifi system, top-hifi system in m-sound system) seveda so posledični drugačne tudi kataloške številke zvočnikov.
Zdaj me pa zanima, če kdo ve, kakšna je razlika v zvočnikih in ali je možno, da bi z recimo m-sound systemom bil kaj boljši zvok?(se pravi, da bi nadomestil zvočnik ki pride vratih/polici, s tem zvočnikom ki pride v tem sistemu)

Če ne zamenjaš ojačevalca ne bo neke razlike, problem pri teh ozvočenjih je ravno v radiu (ojačevalcu) in ne v samih zvočnikih. Škoda, ker BMW temu ne posveti več pozornosti.

BMW_rok
13.5.2007, 14:32
...in ko smo že ravno pri ozvočenju...
Če dam bolj na glas(se pravi zelo naglas:-D), mi v voznikovih vratin zelo slabo igrata zvočnik in visokotonec....drugje ni nobenega problema, samo voznikova vrata... Torej, a kdo ve kako pridem do visokotonca....? Bi rad preveril da ni kaj narobe z kabli...(slab kontakt, načeta izolacija...)

Če hočeš priti do zvočnika moraš sneti tapeto, vendar pazi, ker imaš en šrauf v kljuki (pokrit s pokrovčkom) in enega tam zadaj kjer pride zrak od klime v vrata (vrata moraš odpreti). Ostalo so pa čepki.

BMW-Power
13.5.2007, 14:46
Če hočeš priti do zvočnika moraš sneti tapeto, vendar pazi, ker imaš en šrauf v kljuki (pokrit s pokrovčkom) in enega tam zadaj kjer pride zrak od klime v vrata (vrata moraš odpreti). Ostalo so pa čepki.
za vrata vem...ampak za visokotonec na vrhu pa ne....sej v tapeti ga pa itak nimam...pride tan v stebričku....

BMW-Power
13.5.2007, 14:48
Če ne zamenjaš ojačevalca ne bo neke razlike, problem pri teh ozvočenjih je ravno v radiu (ojačevalcu) in ne v samih zvočnikih. Škoda, ker BMW temu ne posveti več pozornosti.to vem...sej neke opasne razlike sploh ne pričakujem...edino mogoče bolj čist zvok....

BMW_rok
13.5.2007, 18:20
to vem...sej neke opasne razlike sploh ne pričakujem...edino mogoče bolj čist zvok....

Razlika bo samo, če so ti zvočniki uničeni, načeta membrana. Drugače ne bo razlike z original radiem, ker je ojačevalec prešvoh.

M power
13.5.2007, 21:47
Se pozna razlika, ce vzames zvocnike iz hi-fi sistema... cistost zvoka je precej boljsa, pa tudi vecje glasnoti prenasajo... ce pa pricakujes vec basa, potem ni nobene razlike...

BMW-Power
14.5.2007, 06:51
Se pozna razlika, ce vzames zvocnike iz hi-fi sistema... cistost zvoka je precej boljsa, pa tudi vecje glasnoti prenasajo... ce pa pricakujes vec basa, potem ni nobene razlike...E, no to me je zanimalo:okBasa pa ne pričakujem...mam zato pomanjšan prtljažnik....:laugh:ok2
Ve mogoče kdo specifikacije zvočnika iz hifi sistema?
Ker bi pogledal če se dobijo tudi kakšni drugi "močnejši" zvočniki 13 premera...

BMW-Power
14.5.2007, 07:02
mogoče kaj takega?
http://www.mimovrste.com/katalog/product.php?product_id=1330027117
http://www.mimovrste.com/katalog/product.php?product_id=1330042518&orderby=pricedesc

Austin Powers
14.5.2007, 22:08
Verjetno bi tale podatek našel tudi v kakšni bukvi, pa bo bržkone tukaj hitreje...
Kako veš, da imaš DSP?
Ali se da na 4:3 navi, tv, radio zmontirat original cd wechsler?
Kako deluje neoriginal - kontrole z volana delujejo? Ker se na ebayu prodaja nek JVCjev wechsler pa se ne bi rad nategnil. Baje da lahko preko nejga furaš tudi mp3je, kar bi bilo carsko...
Hvala lepa.
LP
Austin

mjemec
14.5.2007, 22:20
Da se zmontirat tako original kot neoriginal wechsler. Ampak kolikor js vem kabli niso položeni - se pravi treba razmontirat pol avta - to ti ni preveč všeč ane? :-D Kar se pa tiče kontrol preko volana pri aftermarket wechslerjih pa nimam pojma. Meni se še vedno zdi najboljša ideja vgradnja AUX-IN konektorja, na katerega potem preko bananice priključiš iPoda ipd... Volanske kontrole pa sicer v takem primeru ne delajo.

Glede DSPja - mislim da imaš določene dodatne nastavitve zvoka v radiu, katerih pri drugih ozvočenjih ni. Katere so te nastavitve pa nevem :)

SvenSon
15.5.2007, 09:40
Ok fantje kako pa lahko naredim AUX-IN konektor za zvok oziroma IPOD?????

mjemec
15.5.2007, 12:47
Ponavadi se ga kupi.. Ker, vsaj AUX-IN, ni nevem kako drag.

SvenSon
15.5.2007, 13:14
A to lahko kar na bmw servisu naročim al kaj??? A je kaka alternativa*????

BMW_rok
15.5.2007, 13:34
Verjetno bi tale podatek našel tudi v kakšni bukvi, pa bo bržkone tukaj hitreje...
Kako veš, da imaš DSP?
Ali se da na 4:3 navi, tv, radio zmontirat original cd wechsler?
Kako deluje neoriginal - kontrole z volana delujejo? Ker se na ebayu prodaja nek JVCjev wechsler pa se ne bi rad nategnil. Baje da lahko preko nejga furaš tudi mp3je, kar bi bilo carsko...
Hvala lepa.
LP
Austin

Sprašuješ to za E39 limo? Na radiu imaš gumb DSP, zadaj v pratljažniku imaš na stropu prtljažnika 2x woofer pokrit s tapeto (če ni woofra je samo pleh), radio ima nastavitve zvoka CHURCH, CONCERT, JAZZ CLUB in MEMORY 1 in 2 (isebne nastavitve zvoka). Pa pod vsemi mrežicami so zares tudi zvočniki.

MIHOLD
15.5.2007, 20:30
Sprašuješ to za E39 limo? Na radiu imaš gumb DSP, zadaj v pratljažniku imaš na stropu prtljažnika 2x woofer pokrit s tapeto (če ni woofra je samo pleh), radio ima nastavitve zvoka CHURCH, CONCERT, JAZZ CLUB in MEMORY 1 in 2 (isebne nastavitve zvoka). Pa pod vsemi mrežicami so zares tudi zvočniki.

Tole ni prav točen podatek. DSP je kratica za Digital Sound Procesor. V limuzini je lociran poleg vekslerja. Ni nobenih vizuelnih razlik od navadnega sistema. So pa spredaj dva tweeterja več in v zadnjih vratih dva tweeterja..in to je to...skupaj 10 zvočnikov.

Austin Powers
15.5.2007, 20:39

Na radiu (na gumbih) ni nobenega DSP napisa, na stropu v prtljažnem prostoru sta dva zvočnika, spredaj jih je šest, v zadnjih vratih dva. Skupaj 10 torej.
Bom še malce raziskal. :-D
LP
Austin

BMW_rok
15.5.2007, 20:44
Tole ni prav točen podatek. DSP je kratica za Digital Sound Procesor. V limuzini je lociran poleg vekslerja. Ni nobenih vizuelnih razlik od navadnega sistema. So pa spredaj dva tweeterja več in v zadnjih vratih dva tweeterja..in to je to...skupaj 10 zvočnikov.

Sem imel DSP v svoji 523i in na radiu imaš dodaten gumb DSP za nastavitve, zvočnikov skupaj je pa 12 (in 2 porta od wooferjev). Od navadnega sistema se pa loči v prtljažniku, ki je nižji ca. 10 cm zaradi wooferjev in z zgornje strani oblečen v tapeto.

MIHOLD
15.5.2007, 20:54
Sem imel DSP v svoji 523i in na radiu imaš dodaten gumb DSP za nastavitve, zvočnikov skupaj je pa 12 (in 2 porta od wooferjev). Od navadnega sistema se pa loči v prtljažniku, ki je nižji ca. 10 cm zaradi wooferjev in z zgornje strani oblečen v tapeto.

Imam DSP v modri e39 tako da vem kaj je to. To je modul digitalnega sound procesorja ki je prva "nadgradnja" navadnega sistema.

DSP ni kratica za nevemkakšno ozvočenje v e39 ampak da ima ozvočenje vgrajen ta procesor. Skupaj s tem pa 4 tweeterje več.Kapiš?

Dva suba zraven so razred zase. Prav tako ima tudi ta sistem z dvemi subi DSP:ok

BMW_rok
15.5.2007, 21:07
Imam DSP v modri e39 tako da vem kaj je to. To je modul digitalnega sound procesorja ki je prva "nadgradnja" navadnega sistema.

DSP ni kratica za nevemkakšno ozvočenje v e39 ampak da ima ozvočenje vgrajen ta procesor. Skupaj s tem pa 4 tweeterje več.Kapiš?

Dva suba zraven so razred zase. Prav tako ima tudi ta sistem z dvemi subi DSP:ok

Vem, da DSP pomeni Digital Sound Processing in da ta procesor omogoča višjo kvaliteto zvoka, ker vsak kanal ojačevalca uravnava posebej. Ampak kolikor jaz vem naj bi zraven bila še 2 woofra, ki jih pri Professional ozvočenju brez DSPja ni. Tisti štirje visokotonci (oziroma dva srednjetonca in dva visokotonca) pa so zraven Professional ozvočenja, DSP s tem nima nobene veze.

BMW_rok
15.5.2007, 21:20
Na radiu (na gumbih) ni nobenega DSP napisa, na stropu v prtljažnem prostoru sta dva zvočnika, spredaj jih je šest, v zadnjih vratih dva. Skupaj 10 torej.
Bom še malce raziskal. :-D
LP
Austin

Ojačevalec:

http://shrani.si/files/dsp410kbz.jpg

Wooferja:

http://shrani.si/files/dsp210kbx.jpg

http://shrani.si/files/dsp110kbw.jpg

DSP gumb:

http://shrani.si/files/dsp310kby.jpg

Austin Powers
15.5.2007, 21:35
Tam kjer je v tej petici ojačevalec, imam jaz navigacijo in ojačevalec, wechsler prostor je pa žal prazen - in to me do konca moti - nasproti čez prtljažnik je pa faking hjuđ enota Nokia za telefon.
Zvočnika (wooferja) sta na stropu prtljažnega prostora.
Imam 4:3 ekran radia in gumba DSP tam ni.
No, kot že rečeno, bo treba še malce pobrskat. Nekako se mi dozdeva, da sem en par zvočnikov "pozabil"...
Trenutno me najbolj mika kabel na IPODa ali pa wechsler, ki bere mp3je - baje da obstaja original - tudi za E39...
LP
Austin

mjemec
16.5.2007, 00:53
Stane pa? :-D

Drugače pa mislim da imaš ti, glede na izpisek opreme, samo Hi-Fi ozvočenje, brez DSPja.

BMW_rok
16.5.2007, 08:42
Tam kjer je v tej petici ojačevalec, imam jaz navigacijo in ojačevalec, wechsler prostor je pa žal prazen - in to me do konca moti - nasproti čez prtljažnik je pa faking hjuđ enota Nokia za telefon.
No, kot že rečeno, bo treba še malce pobrskat. Nekako se mi dozdeva, da sem en par zvočnikov "pozabil"...
Trenutno me najbolj mika kabel na IPODa ali pa wechsler, ki bere mp3je - baje da obstaja original - tudi za E39...
LP
Austin

Potem moraš imeti pa vsaj nastavitve za DSP.

RobertH
16.5.2007, 09:03
LP
Austin

Če imaš ti DSP ga boš videl v meniju (squeeze gumbek me-ni) in vuola.

Če ga ni potem nimaš DSP.

Austin Powers
16.5.2007, 22:40
Če imaš ti DSP ga boš videl v meniju (squeeze gumbek me-ni) in vuola.

Če ga ni potem nimaš DSP.

Če je to glavni meni - pol ga nimam. :-D
LP
Austin

FLAT_eric
17.5.2007, 10:10
Da bo malo jasnosti.

http://www.kenrockwell.com/bmw/images/CIMG4446-mid-hvac.jpg

LP :ok

Gale
17.5.2007, 12:26
nasproti čez prtljažnik je pa faking hjuđ enota Nokia za telefon.

To je Subwoofer.