Ogled polne verzije : Istrabenz 95 vs. Petrol 98
Ok, danes sem koncno spraznil tank, v katerem je bil nalit Petrolov 98 oktanc. Ker sem ze slisal razne zgodbice in dobre/slabe izkusnje tako glede Petrola kot Istrabenza, sem se tudi sam odlocil preverit kako je s tem. Grem na OMV, nalijem za 5k 95-ke, placam, vzgem in se odpeljem, do prvega krizisca. Ljudje, take razlike nisem obcutil se pri nobenem avtu. Prej je motor v prostem teku skakal, trzal, tresel, pa se kaj, sedaj pa cisto lepo umirjeno predel ?! Ne da imam kaj proti, jasno da ne, ampak da se lahko pojavi taka razlika? Do sedaj sem nalival pri Petrolu in sicer 95-ko, nakar sem se dva tedna nazaj odlocil poskusit 98-ko (za koga mogoce neumno dejanje, glede na letnik motorja - '90). Obup. In danes dobesedno, (pozitivni) sok!
Mogoce le slucajnost, cudaski znacaj mojega avta ali je dejansko kaj na tem? Ima mogoce se kdo podobne izkusnje?
LP
Zanimivo...treba se bo začet rahlo izogibat Petrola! Tudi sam sem že opazil čudno delovanje motorja(se rahlo zaganja, nemiren itd.) ampak ima šele 40k km :confused Bom poskusil istrabenz :cool
Se pravi da nisem edini ki je to (sele sedaj) opazil? :uh
Pri meni take drasticne razlike ni blo (M10, 1.8) je pa razlika na porabi! Ce imas moznost testiraj se Agipov 95 oktanski! Med njim in Petrolom je pri mojem za cca. 40km razlike - v prid Agipu!! Ce racunas da delam vec kot 200km na dan, je to ze kar nekaj, ane?!
E30, jasno da je razlika velika, sploh ce delas 200km na dan. Glede Agipa pa pri meni odpade, v NM namrec gradijo samo Petrolove crpalke, v zanjih dveh letih so zgradili kar dve.
Hm, bomo malo vec na OMV-ju tankali ocitno :ok
Tud tko je da mogoče 98 oktanov ni najbolje za ta motor in bolj enakomerno prede pri 95 kar je pri meni enak primer ne morem pa trdit za 525 ventilerje.
Martin ///M
3.6.2004, 17:35
ane?!
NE :-D
Pa kaj zdaj teb ni jasn :laugh
Martin ///M
3.6.2004, 17:55
Pa kaj zdaj teb ni jasn :laugh
marskej :ok2
Se pravi da nisem edini ki je to (sele sedaj) opazil? :uh
Tudi jaz sem opazil minimalno razliko v prid Istrabenza.
Vsaj v prostem teku.
Lp, MG
Vec kot ocitno je to pri mojem M20 malo vec kot minimalna razlika :ok2
Kaksna pa je kaj razlika v pospeskih ali koncni? :-D
Lp, MG
Glede koncne pa pospeskov (vsaj po mojem) razlike sploh ni; je pa ogromna razlika (pri tebi minimalno) v prostem teku. Ni vec cukanja, poskakovanja in podobnega. :ok
Se pravi, da ga bomo hodli tankat na OMV ali Agip? :drunk
:laugh
Pa si ti elson ziher da ta nenadna mirnost in uglajenost motorja v prostem teku ni bolj psiho narave? :ok2
Pa si ti elson ziher da ta nenadna mirnost in uglajenost motorja v prostem teku ni bolj psiho narave? :ok2
Po tej logiki imam jaz, elson in še marsikdo precej podobno psiho naravo. :confused
Nam v tolažbo: na forumu imamo strokovnjaka tudi za take primere. :laugh
V neki drugi temi pred mesecem:
... bencin je pri PETROL-u, OMV-ju i ostalih isti (iz iste rezerve) le dodatki so različni. Najboljše pa ima OMV (čeprav imam MAGNO raje točim pri njih, ker je razlika očitna) za povrhu pa še PETROL prestavlja 98 pumpe med dizelske na kamionarski strani tako da se moraš gužvat še med šleperji.
Očitno me ta "narava" daje že precej časa. :)
Po tej logiki imam jaz, elson in še marsikdo precej podobno psiho naravo. :confused
Nam v tolažbo: na forumu imamo strokovnjaka tudi za take primere. :laugh
V neki drugi temi pred mesecem:
... bencin je pri PETROL-u, OMV-ju i ostalih isti (iz iste rezerve) le dodatki so različni. Najboljše pa ima OMV (čeprav imam MAGNO raje točim pri njih, ker je razlika očitna) za povrhu pa še PETROL prestavlja 98 pumpe med dizelske na kamionarski strani tako da se moraš gužvat še med šleperji.
Očitno me ta "narava" daje že precej časa. :)
To je bilo mišljeno bolj v šali kot zares in bil sem prepričan da bo kot tako tudi sprejeto...Ampak človeka je treba takoj pohodit če se le da, a ne?
To je bilo mišljeno bolj v šali kot zares in bil sem prepričan da bo kot tako tudi sprejeto...Ampak človeka je treba takoj pohodit če se le da, a ne?
V šaljivem tonu sem na pikrost vrnil pikrost. :ok2
Pohodit te pa niti slučajno nisem nameraval in če si tako razumel se ti opravičujem. :ok
Moram pa pazit če kaj pohodim, ker je moja št. obutve 50. :laugh
Snogard hehe, mislis da ima psiha kaj vmes? :laugh No, ne izkljucujem te moznosti, zna bit kej na tem :ok2
Cisto resno, motor mi deluje mirneje. Sicer bom pa s tem benzom naredil nekaj kilometrov pa porocam kako zadeva poteka :ok
Je pa res da sem tokrat PRVIC sploh tocil v ta avto na OMV-ju. Zakaj? Ker imam 200m stran od doma pac Petrol in sem po defaultu vedno vozil avto na futranje tja :-D
Zivi bili pa videli! :ok
No, bom pa še jest eno prmaknu na to temo. S prejšnjim avtom - neBMWjevskim bencincem sem imel sicer ravno nasprotne izkušnje - Petrol mu je bolj odgovarjal od Istrabenza.
Zdej pa, ko imam dizlo, pa od jeseni dalje, ko sem bral članek od Diesel gorivih pri naših ponudnikih, iz principa hodim na Agip, ker se mi zdi da je treba dobro konkurenco podpret, monopolistom ki počivajo na lovorikah monopola pa se čimbolj izogibat.
:metalc
Probite še primerjavo benzina, ker tega pa še nisem probal v svojo dizlo natočt!
:-D
Sem bral zanč, da so rezultati benza na hrvaških pumpah tako obupni, da so sestavili seznam vozil, katere ni priporočeno tankat na Hrvaškem. Kar nekaj jih je od VAG koncerna, od BMWja samo 330d.
Več ne vem o tem.
Jst nisem nikol porajtal nobene razlike. Gorivo kupujem v glavnem na Petrolu ker imam magno, sem pa ko sem imel še bencinarja probal 98okt bencin in nisem čutil nobene razlike.
Dostkrat tankam tudi v tujini (Europi) in ne zdi se mi da bi bilo gorivo kaj boljše. vsa leta se izogibam tankanju na Hrvaškem in zdaj ko imam dizla mi to malo bolj uspeva. drugače pa svetujem vsakemu, ki potuje na Hrvaško naj če je možno seveda naj kupi gorivo ko ima še pol tanka. Sploh z nafto imajo že zelo dolg časa probleme.
Sam sicer nisem opazil nobene razlike glede OMV in 5rola, ker večinoma tankamo na OMV-ju. Mi je pa kolega razlagal, da mu avto bolj potegne, če tanka na OMV-ju.
Menda pa ima tudi hrvaška INA dobro gorivo. Menda celo boljše od OMV-ja. :confused
Menda pa ima tudi hrvaška INA dobro gorivo. Menda celo boljše od OMV-ja. :confused
Ta izjava je pa res malo mimo :ok2 Mogoče je boljše za veje polivat pa zažigat, nikakor pa za v avto. Prvič je pri INI težko dobiti 98 super plus (če se ga sploh dobi :confused ), ko pa sem tankal 95, mi je bilo žal, da se nisem raje uscal v tank - bolje bi delal motor (sploh po vsem tistem dalmatinskem vinu, ki je šlo v mene :-D ).
Mislim, da je INA celo dobila nekajletni odlog za prilagoditev kvalitete svojih goriv evropskim standardom... Če pa delajo kakšno 110 oktansko gorivo, za katerega ne vem, se pa opravičujem.
Ta izjava je pa res malo mimo :ok2 Mogoče je boljše za veje polivat pa zažigat, nikakor pa za v avto. Prvič je pri INI težko dobiti 98 super plus (če se ga sploh dobi :confused ), ko pa sem tankal 95, mi je bilo žal, da se nisem raje uscal v tank - bolje bi delal motor (sploh po vsem tistem dalmatinskem vinu, ki je šlo v mene :-D ).
Mislim, da je INA celo dobila nekajletni odlog za prilagoditev kvalitete svojih goriv evropskim standardom... Če pa delajo kakšno 110 oktansko gorivo, za katerega ne vem, se pa opravičujem.
Jaz sem napisal le to, kar mi je povedal kolega. In on je bil zelo zadovoljen. :confused :confused
Tudi moj M5 noče s Petrolovim 98 benzinom.
Poleg neuravnovešenega teka imam občutek, da je dosti več klenkanja čeprav nam kemija pravi da bi naj več oktanov pomenilo večjo stabilnost proti klenkanju !!?
LP, BB
O BB
Od tebe pa že dolgo nisem več nič čital.
Tako kot si rekel saj tako sem tudi jaz prej napisal sam me očitno nihče ne jemlje resno.
Ni nujno da vsem mašinam paše 98 pa ma lohk 13 senzorjev za klenkanje noter.
Če pri 98 ni optimalnega zgorevanja pol je treba manj oktanov točit.
no fantje jaz pa bom reku tko
jaz vedno tankam na omv ki mi je naj lepsa benzinska od petrola so mi bol tko
glede benza je pa med petrolom in omv velika razlika podobno sem jaz testiral
sem spraznil tank in tankal za 2 k
na petrolu 98
sem komaj naredil 100 km
pol do omw isto za 2k tankal pa sem naredil 150km
pol veste kako je to
kvaliteta benza je ocitno vecja
relacija je bila ista in nacin voznje
Moje izkušnje: nobene razlike ni med Petrolom in OMV, niti v primerjavi z Agipom. Sicer pa je v sobotnem Delu na to temo objavljena analiza in primerjava. Edino, česar ne vem(o), je to, ali gre za PR ali pa dejansko za objektivno analizo...
Ce so teste delal v Petrolovem laboratoriju, ki je edini v SLO z koncesijo, mislim da ni vec kaj dodajat!! Sicer je res da so neke teste delal tudi v tujini, tko da ne vem....
no fantje jaz pa bom reku tko
jaz vedno tankam na omv ki mi je naj lepsa benzinska od petrola so mi bol tko
glede benza je pa med petrolom in omv velika razlika podobno sem jaz testiral
sem spraznil tank in tankal za 2 k
na petrolu 98
sem komaj naredil 100 km
pol do omw isto za 2k tankal pa sem naredil 150km
pol veste kako je to
kvaliteta benza je ocitno vecja
relacija je bila ista in nacin voznje
Tebi pa na petrolu teče precej mimo. :confused
Po tvoji razlagi ti kuri 10L/100km petrolovega bencina in samo 10L/150km = 6.6L/100km omv bencina. Razlika je 33% (tretjina?). :napaka
Jaz sem sprobal z 100x večjo količino in ugotovil, da je res razlika v porabi, samo nisem tak srečko kot ti :-D pa se mi pozna samo 5-8%, v korist omv.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.