PDA

Ogled polne verzije : E34 - Vgradnja boardcomputerja

david_db
27.1.2007, 16:52
Če človek v 14 let starem E34 noče več gledat kukavice kot uro:
http://freeweb.t-2.net/david/bmw/ihka/rocna.jpg

Si lahko vgradi board computer:
http://freeweb.t-2.net/david/bmw/bc/bc1.jpg

Ta mala škatlica omogoča en kup stvari:
- uro in datum
- 2 povprečni porabi
- izračun koliko km še lahko prevozimo z gorivom
- izračun povprečne potovalne hitrosti
- prikaz zunanje temperature z zvočnim opozorilom pri 3°C
- štoparico ali prezračevanje pri ugasnjenem avtu
- predviden čas prihoda na cilj glede na vpisano kilometrino
- merjenje kilometrov od cilja
- zvočni alarm pri poljubni hitrosti
- zakodiranje vozila
- skrite funkcije pa omogočajo še: trenutno porabo, porabo v l/h, količino goriva v rezervoarju, napetost baterije, realno hitrost,... in še kaj bi se našlo, pa se zdaj ne spomnem.

Koliko modernih avtov to omogoča?

Če je BC potrebno vgradit v 525 ali večji E34, je zadeva enostavna. Uro ven, BC not. Potrebno je še malo popraviti nosilec, ker je BC daljši in na pin 17 priklopit + ali vgradit "alarmhornrelay" pod zadnji sedež.

V primeru 520ke pa se zadeva malo zakomplicira. Potreben je takoimenovani "kodiršteker" vgradit v BC. Jaz sem že dva vgradil, ampak mi je kmalu nehalo delovat ko sem izklopil baterijo, kodiršteker pa ni več deloval. Verjetno kaj ni kompatibilno. Ampak tudi to se da rešit, če imaš pri roki en števc za E34 s CheckControlom. Priklopiš dve žički na BC za par sekund, dodaš kontakt in BC dela. V nasprotnem primeru je neuporaben, saj vse kar spravi od sebe je napis PPPP.

Če imaš v življenju srečo, ima tvoj avto električno napeljavo že potegnjeno (konektor od ure ima en kup žic in ne samo tri) in je vgradnja enostavna. Če žic ni je potrebno na BC pripeljat en par plusov, priklopit gong, meritev hitrosti, porabe, nivoja goriva,... lepo po načrtu žico za žico. Kako to izgleda lahko vidimo v tej tabeli:
http://freeweb.t-2.net/david/bmw/bc/tabela.jpg

Priklop cc lahko priklopimo samo v 525 in večjih, ker mora avto imeti števec s checkcontrolom. Xi so konektorji pod armaturko na levi strani. Ponavadi sta to:
X15 bel 30 pin
X251 črn 30 pin

Za začetek je zadosti da priklopimo 6, 8, 9 in 17 na + pol in 4 na maso, ter komunikacijo s števcem s check kontrolom 2 in 15 pa že dela.

Bi kdo rad montiral števec s checkcontrolom v avto brez checkcontrola pa konektorji ne pašejo oz. jih je premalo? Tudi to se da, ampak bi rabil najprej en števc s checkcontrolom zase, ker eden, ki ga imam se je ustavil pri 299.960km. Če ima kdo števc z plavim ali belim pokrovom na zadnji strani se priporočam. Sivi se zablokirajo na 299.960. In ker ima moj voz kmalu 290.000km, mi to res ne koristi.

Če smo že tu in je avto razkopan si omislimo še "Standluftung":
http://freeweb.t-2.net/david/bmw/bc/bc2.jpg

Tiste lučke zraven napisa zeit, omogočajo, da nastavimo dva časovnika (timerja) ob katerih uri naj bi se prezračevanje prižgalo. Nastaviš 30 min preden prideš iz službe, dvigneš sončno streho ( če jo imaš seveda :) ) in avto bo lepo prezračen. Čudežev ne dela je pa občutno manj vroče noter. Za zaščito baterije, deluje max 30 min, potem se izklopi.
Vse kar rabimo za to je skrito v tej škatlici, ki jo vtaknemo nekam pod armaturko in priklopimo na BC in napeljavo od prezračevalnega sistema:
http://freeweb.t-2.net/david/bmw/bc/bc3.jpg http://freeweb.t-2.net/david/bmw/bc/bc4.jpg

Tako je. En rele. Edino kar še rabimo je menjava enega releja v motornem prostoru (kjer so varovalke) oz. vgradnja ene diode. To je rele K4, ki vklaplja ventilator od prezračevalne enote - tiste v armaturki. Če napeljave ni, pa seveda še potegnit kakšno žico. Če imamo že konektorje od kakšnega drugega avta toliko lažje.

S temi par posegi smo 14 let staremu avtu dodali opremo, ki je še danes nima prav vsak avto.
Seveda ne smemo pozabit na vzvratno ogledalo obesit "arbremagique", ko imamo prižgan standluftung. Naj ljudje gledajo kaj za en avto je to.

Pretežko?

Če se je kdo ustrašil boardcomputerja in bi imel raje kaj lažjega, si lahko analogno uro zamenja z digitalno uro s termometrom. To je tista stvar na desni na spodnji sliki.

Če je v avtu že napeljava (več kot tri žice za priklop analogne ure) je postopek enostaven. Analogno ven, digitalno not in dela. Če ni temperature oz. kaže -38°C ali kaj podobnega, je potrebno dodati še merilno sondo. Ta ima mesto spredaj pri levi meglenki (za tisto luknjico v plastiki). Sonde so za vse bmwje iste, tako da samo priklopiš na konektor in to je to.

Če žic ni, je potrebno obstoječim dodat še:
pin 8 - na kontakt od ključa (ponavadi ima to radio, da se prižge ko obrneš ključ)
pin 5 - na temperaturno sondo. Drugi pol sonde gre na maso.
pina 18 in 19 - na gong signalizira, če pade temp pod 3°C - ni nujno priklopiti

pin 9 - vedno plus pol - direkt baterija - ta je že povezan
pin 4 - masa - ta je že povezana
pin 22 - razsvetljava - ta je že povezana

Rabi kdo?

http://freeweb.t-2.net/david/bmw/bc/ure.jpg

http://freeweb.t-2.net/david/bmwe34.htm

RobertH
27.1.2007, 17:01
Če pa kdo potrebuje temp. sondo lahko pokliče @Damac (čeprav dvomim, da ve da jo sploh ima - je ne potrebuje).

V belem spojlerju E24.

M power
27.1.2007, 17:41
Lepo tole... obe temi sta dobili sticky, ker je res lepo opisano :ok

david_db
27.1.2007, 17:43
:blush

pa še o skrivnih funkcijah: http://freeweb.t-2.net/david/bmw/bc/sbc.htm

bogo
5.2.2007, 14:44
ce se bos na bc-ju zamenjal desno zarnico bo:ok2

eno drugo vprasanje a je tisti alpine slucajno CDA7939????

david_db
6.2.2007, 12:16
ce se bos na bc-ju zamenjal desno zarnico bo:ok2

eno drugo vprasanje a je tisti alpine slucajno CDA7939????

:-D:-DŽarnica so vse nove. Zgleda tako zaradi vpadne svetlobe v avto.

O, ja. 7939. In ne boš verjel. Še vedno dela...

bogo
6.2.2007, 14:04
zakaj pa nej nebi vec delal? saj je bil ta radio nekdaj dost "pocen" (men se zdi tam okoli 1800DM), jaz sem moje glich zadnic odpustil v penzijo, sedaj pa caka v vitrini:laugh :laugh :laugh

david_db
6.2.2007, 14:22
zakaj pa nej nebi vec delal? saj je bil ta radio nekdaj dost "pocen" (men se zdi tam okoli 1800DM), jaz sem moje glich zadnic odpustil v penzijo, sedaj pa caka v vitrini:laugh :laugh :laugh

Dvem mojim klegom le nehal brat cdje. Tudi drugim je baje kar pogosto nagajala optika.

_MiD_
3.10.2007, 21:00
Ali se da narediti, da bi se na začetku prikazala ura in ne temperatura?

BMWKILLA
3.10.2007, 21:04
Kje to na armaturki pod števci? Tam ko je CC? SE da ja :ok

_MiD_
3.10.2007, 21:06
Na BCju.
Kako?

kosec
5.10.2007, 13:03
Enako kot če bi imel števec s CCjem :ok

Pišem na pamet: daš kontakt, držiš knof za BC na ročki števcev 5 sekund, na BCu se napiše prog1, nato izbereše želeno zaporedje, npr.: URA, VERB1, A-TEMP, REICH (lahko jih nanizaš do 10 zaporedoma, ampak po moje je stanje timerja standluftunga čekirati vsakič malo nepotrebno :laugh) - ko hočeš, da se prikažejo spet tiste od začetka preprosto odvzameš kontakt.

Za več informacij beri navodila za uporabo :-D

citrobooster
12.12.2007, 14:06
imam vprašanje glede BC-ja. včeraj sem pogledal, kaj in koliko žic je v tistih X konektorjih (30 pinskih) pod volanom. po shemi od davida mi očitno manjkata pin 25 in 26 ter 5. torej manjka mi žica za nivo benza ter rezerva benza. ter ta alarm, ki niti ne vem, za kaj je. torej, iz KJE pa je potrebno te žice potegnit?

kosec
12.12.2007, 14:13
Rele alarmne sirene se originalno všteka v konektor (ki je že v avtu) pod zadnjo klopjo. Ampak, ker je glavna stvar, ki jo ti rabiš samo štrom za BC, le-tega dobiš iz enega od kablov, ki gredo na BC.

citrobooster
12.12.2007, 14:16
kosec, jaz nimam kablov sploh :blackeye. manjka mi tudi gong, sklepam. ti si mel vse kable že potegnjene?!

kosec
12.12.2007, 14:23
Res je, ker je moj še zgoden letnik. :) Pozabi na alarmno sireno, da BC dela ni nujna :ok

citrobooster
12.12.2007, 14:30
o.k. alarmno sireno ne rabim, ker nimam alarma. :). jaz bi rad, če že dam noter bc, da delajo vse osnovne funkcije. kot original :ok. alarma nimam, rabil bi ap vseeno gong, ki opozori na 3 stopinje zunaj.
žice za nivo tanka bi znale bit nekje pri števcu?

kosec
12.12.2007, 14:33
Tega pa ne vem... Ti pa lahko dam tale link z električnimi shemami za e34 (letnice so v bistvu modelna leta):
http://shark.armchair.mb.ca/~dave/BMW/e34/

citrobooster
12.12.2007, 14:35
ga glih gledam :-D. še mal, pa bom kaj zastopu :)

david_db
12.12.2007, 21:20
Ha,ha te juga kaj?

Pokliči me jutri kot sva dogovorjena, pa bova kaj porihtala, samo daj pred 12:00.

Mimogrede, kodiršteker sem jaz not lotal, pa je delalo nekaj časa, potem pa ni več. In to nekajkrat. Vse žice so v avtu, samo najt jih je treba. Pa nekako napeljat do BCja.

citrobooster
14.12.2007, 14:23
sem se razgledal pod armaturko. žice so vse (sem jih našel po barvah). največ jih je na števcu in sem razmišljal, da bi jih kar s tam naprej pripeljal na bc :). tudi kabel za temp. senzor je nekje pod armaturko. hvala david. najtežje bo dobit bc :-D

DonLegatto
30.4.2008, 17:26
se pravi BC v 520 se odsvetuje, kolkr sm razumu?

PeroM
30.4.2008, 18:00
Meni bc po dveh letih še vedno dela, ga pa preden odklapljam akumulator iztaknem iz konektorja.

_MiD_
13.6.2008, 01:35
Spet jaz kosec. :laugh
Zadnjič sem menjal avtoradio ter mimogrede pri malem BC zamenjal vse lučke, vanj je šel velik šop žic, ki jih tam nisem pričakoval.
Iz police sem vzel velik BC (s kodirštekerjem za plastičen tank pred FL), ter ga priklopil in glej za zlomka, BC se sploh ni odzival ("tema").
Res da bi potreboval kodiršteler za FL model, vendar nekaj znakov življenja bi BC moral pokazati, mar ne?
Je potrebno vstaviti kakšno varovalko, rele?

Hvala in LP.:beer

kosec
13.6.2008, 14:42
:salut

Pravilno razmišljaš (pa tudi vso inštalacijo imaš že potegnjeno
:)), manjka ti rele alarmne sirene pod zadnjo klopjo (konektor imajo vsi avti, rabiš samo rele - črna škatla 20x10 cm). Če releja nimaš lahko potegneš štrom v BC kar iz enega od pinov, ki se vštekajo v BC. O tem smo res veliko pisali, poišči!

Tip kodirnega čipa s tem nima veze, jaz sem skuril dva moja za M50 motor, sedaj pa imam noter rabljenega za M20, pa vse dela b.p., samo poraba kaže točno 3 litre premalo :laugh Funkcija RANGE dela popolnoma pravilno :ok

_MiD_
13.6.2008, 18:32
Hvala :bow:beer