Ogled polne verzije : Maya
Iscemo nekoga ki pozna doticni program! Baje naj bi bil zelo uporaben za graficno oblikovanje, nenazadnje so v tem programu "narisali" znani celovecerec SHREK!
Jst sm že slišal za njega. :-D Sem se enkrat zanimal, koliko stane tak program pa me je vse minilo, ker so cene nore (2 E30 recimo). :laugh
Kaj pa - videl, delal!? :-D
Sem se z enim hrvaškim oblikovalcem pogovarjal, ki je naredil čisto 3D kopijo Viperja. Res moraš dobro gledat, da vidiš, da ni pravi. Zanimalo me je, koliko bi stalo, če bi E39 M5 naredil v 3D pa so bile tudi za to cene nore.
Skratka, nekje bi moral na netu dobit crackano verzijo programa, potem pa se naučit delat z njim.
A odpiraš tuning podjetje pa rabiš program za design? Imam eno dobro idejo za artikel, če te zanima. :wink
Govori!!! :ok2
U bistvu moja kolegica studira arhitekturo in ima v nescini :damn program, je pa treba naredit grafiko za neko mesto - stavbe, avtomobile, tramvaje,....
http://www.levin.si/bmwslo/forum/slike/Tomzl/1kaoriginal.jpg
Na sliki zgoraj je navadna serija 1. Če pogledaš prednjo luč se vidi, kje bi morala biti letvica na lučeh, da bi bile bolj podobne sliki spodaj. Vidi se bela črta in jo lahko povlečeš do roba pokrova motorja kjer se nadaljuje v stik med pokrovom motorja in ledvičkami. Upam, da razumeš, kaj mislim.
http://www.levin.si/bmwslo/forum/slike/Tomzl/1ka.jpg
Ja,sam zdej bi mu moral iz fabrike poslat en testni primerek serije 1,da lahko vse premeri pa to.Da ma ob začetku prodaje avtomobila že na zalogi... :laugh
Ja sej bojo tut pri nas enkrat imeli testne vožnje. :laugh
Jaja, pa ukrademo 1-ko za dve uri in skopiramo letvice!! Pametno!
Ali je to program za 3D modele v stilu Autocad, ali program za urejanje fotografij?
Maya je zakompliciran ne 100, ampak 110 na uro, deluje na čist drugačen sistem kot npr. Lightwave ali podobni za 3D grafiko, je veliko programiranja itd. Če se misliš kaj ukvarjat s 3D grafiko, ti priporočam Lightwave pred 3D Maxom (iz lastnih izkušenj), če te pa Maya res tolk zanima, imam ogromno pomoči okol nje (v pdf obliki), ti lahko pošljem če rabiš. Drugače pa je Maya zdej v vrhu, čeprav so z Lightwavem naredili recino Babylon nadaljevanke, legendarnega Terminator 2 (3D efekte) ...
p.s. Če se prej nisi nikoli ukvarjal s 3D grafiko, bodi pripravljen na neprespane noči in ogroooooooomno testiranja..... svetlobe, teksture, kamere, keyframei, pa še nekaj matematike rabiš....., da ne omenjam modeliranja, ki pa te časovno ubija :laugh .
Fantje, moj kolega arhitekt obvlada ta program v nulo in vam rečem, da so cene teh izdelkov narejenih s tem programom vrtoglave. Pri revijah morjo uporabit enostavnejši način, ker izris enga avta traja lahko dneve in dneve. Jaz pa on sva tekmovala na 3. natečaju Mitsubishi in celo prijadrala med prvih 30. Vglavnem zajeban program. Povem iz lastnih izkušenj.
Austin Powers
1.5.2004, 02:37
Poznam tri mojstre, ki delajo z njim.
Bojda precej uspešno.
To je pa vse kar o Mayi vem.
LP
Austin
Študiram Industrijsko oblikovanje ni uporabljam www.rhino3d.com (kot modelirnik) + 3d studio max www.discreet.com v kombinaciji plugina Brazil www.splutterfish.com za upodabljanje-rendering. Maya je eden izmed najboljših proglamov sploh, ampak večina jo uporabljajo za delanje animacij(risanke, filmi...). Zame, ki potrebujem bolj "statične" slike ni toliko primeren. Še vedno pa lahko objekt zmodeliran v Rhino3d ali MAX-u uvoziš v MAYO in tam narediš animacijo...čepraj jo lahko na enakem nivoju tudi v MAX-u. Seveda pa vsi te programi zahtevajo veliko učenja in potrpežljivosti..ampak..rezultati tega so fenomenalni. Za arhitekte maya ni toliko zanimiva(bolj allplan, arhicad itd.).V bodoče bom zmodeliral avto za kakšen natečaj in ga seveda tudi pokazal...bmw najbrž :mljask Za arhitekte maya ni toliko zanimiva.
lp
Za modeliranje uporabljam autocad architectural desktop, potem pa renderiram v 3D maxu. Maya je vredu za animacije in tudi renderje. A ti sploh veš, kolk animacij se naredi v arhitekturi? Mnogistično mnogo! :laugh
3dmax je precej enostavnejsi, obstaja pa tudi plugin za flash export (www.vecta3d.com)
Seveda, brez animacije ni nič. Ampak arhitekti MAY-e ne uporabljajo glih za modeliranje/konstruiranje...vsah jst jih ne poznam...za animacijo pa jim zadošča tudi kaj bolj enostavnega.
Itak, da je za arhitekturo bolj priročno uporabljat programe namenjeno za to. Tud knjižnice objektov se čist razlikujejo, ker so bolj namenske ravno za to področje.
Obstaja tudi še program, ki je bil narejen za modeliranje v rač. igrah. Meni se ni zdel kompliciran, zraven imaš pa kompletna navodila za zmodeliranje E46. Mislim, da se lahko s tem programom tudi izvozi v 3D MAX in potem naprej v to kar rabite. Program se imenuje Zanoza Modeller, oziroma ZModeller. Program je zastonj. Njihova stran trenutno ne dela, da bi dal link, ampak če kdo rabi mu lahko pošljem na mail, ker vse skupaj vzame manj kot 5MB. Od začetka rabiš kar nekaj časa, da se privadiš na te programe, oziroma na 3D pogled, ampak ko enkrat znaš ti ni več težko modelirati. Kako se pa s tem dela kasneje v videu pa nimam pojma.
Izdelek iz ZModellerja TUKAJ (http://freeweb.siol.net/pips81/E36M3.jpg)
Vprašanje za tiste ki delate s 3D CAD programi (ACAD BAU).
Kakašna mašina (HW) z neko razumno ceno bi bila priporočljiva za kupit pri uporabi teh vrst programov? Ali vsaj kolk je nekak minimalni req za grafično kartico procesor in RAM?
Jest sem se ta program ucil ze zel odolgo dolgo nazaj kaksne 6 let nazaj.
Sem pa znal popolnoma sam naredit animacijo, kako top iztreli kroglo v hiso in jo podere. Use z sencami in pravimi gibi. Zej nekje se mam zapiske, ce te resnicno zanima jih lahko probam zbrskat.
Uf, tole je pa dokaj nehvaležen odgovor. Načeloma, the bigger the better. :-D
Sicer z Mayo nimam nekih hudih izkušenj, vem pa da mi npr. Rhino 3D verzija 3 (ki ima pri renderiranju bolj omejene možnosti od Maye) pri 1GB RAMa nekatere malo bolj komplicirane modele izrisuje boleeeeče dolgo, tudi celo noč. Je pa tudi res, da moja grafična ni nevemkako močna.
Uf, tole je pa dokaj nehvaležen odgovor. Načeloma, the bigger the better. :-D
Sicer z Mayo nimam nekih hudih izkušenj, vem pa da mi npr. Rhino 3D verzija 3 (ki ima pri renderiranju bolj omejene možnosti od Maye) pri 1GB RAMa nekatere malo bolj komplicirane modele izrisuje boleeeeče dolgo, tudi celo noč. Je pa tudi res, da moja grafična ni nevemkako močna.
Pri renderiranju se predvsem obremenjuje procesor!
Če finance niso glavna ovira, potem je Mac pro verjetno z novimi grafičnimi karticami, ki gredo do 1,5 GB smiselna odločitev.
http://www.epl.si/macpro/graphics.html
Ne delajo s tem. Delajo izključno z ACAD-BAU!
Dark Funeral
2.8.2008, 22:02
Maya fantije in potem, ki ti pomaga, če ni matroxa v pcju? V Maxu narediš prav take zadeve kot v Mayi. S tem, da je uporaben še za druge zadeve, predvsem za igrice ( sem sodeloval pri par modeliranih za strateške vojaške igrice ( in tipi sekajo samo na maxa, tudi za 3d animacije, je pa tak nivo precej precej zajebanitis za dosežt), pa še bolj enostaven je za zaštekat prvo polovico aplikaci..... Važno je, da NURBE izpiliš in si na konju.
Za samo risanje najverjetneje nebodo rabli nekega hudega stroja......... Če bo renderiranje pa samo export / import v kateri drugi program in si. Je že CSL napisal in fertik.
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.