Ogled polne verzije : BMW X5 - pokvarjen tiptronic menjalnik
roko_europe
30.12.2006, 21:49
Pozdravljeni,
sem "svež" uporabnik BMW portala imam pa težavico ali
bolje rečeno kar veliko težavo z mojim X5 3,0 D letnik 2002.
Sem se kar luštno peljal okoli 130 km/h, ko mi je avto kar sam
naenkrat trdo prestavil v tretjo prestavo. Ko sem ustavil sem
ugotovil na displaju opozorilo "getriebe notprogram".
No hudirja sem rekel pa ja ni to? Pa so rekli na Selmarju v CE
da je to in sicer pokvarjen avtomatski menjalnik. Sicer pa niso
kaj preveč gledali ali drezali v avto. Serviser mi je rekel, da ne
pozna kakšnega X5 tiptronic do l.2003, da ne bi "crknu" menjalnik.
Pa sem bil kar začuden, da je to sploh res in možno. Strošek pa bi
bil okoli 4.000,00 EUR. No pa se sedaj vozim s pokvarjenim, kateri
dela le v dveh brzinah in upam na boljše čase. Mogoče kdo pozna
kakšnega boljšega diagnostika, ki si bi vzel malo več časa od Selmarja
seveda proti plačilu, da točno ugotovi, če je res fuč menjalnik ali je z
avtom kaj drugega narobe? Ali mogoče veste kako je z obnovo teh
menjalnikov in ali je priporočljiva ali sploh izvedljiva?
Hvala za pomoč in informacije.
nek gospod (ne vem ne imena niti kraja) baje kvalitetno obnavlja te menjalnike. problem je samo v tem, koliko bo računal. če je razlika minimalna, bi jaz raje dal novega (vkolikor bi avto mislil obdžati še nekaj časa), če pa misliš prodati, daj poceni obnoviti in je to to. tudi jaz sem slišal, da so imeli do facelifta hude težave, predvsem elektronika v menjalniku in lamele. na žalost je to tako :blackeye
Koliko ima kilometrov oziroma gdaj je bilo zamenano olje v menjalniku :frown
Kolko avto ima prevoženih km, in si 100% prepričan da so kilometri realni? Prašam ker brat ma letnik '04, a šogorica letnik '03 pred faceliftom. Maju pa rahlo prek 100k km (oba so kupljeni novi).
edit: na E39 530d ('99) je menjava došla 2.500 evra (pri ovlaštenom serviserju). Aja, zgodilo se na 325k km :ok2
tonibmwkp
30.12.2006, 22:25
V Vrhniki oziroma v Horjulu je en moz ,ki je strokovnjak za avtomatske menjalnike,saj je bil omenjen na forumu, in verjetno je tudi njegov tel,sam sem zgubil njegov tel.Lp Toni!
roko_europe
30.12.2006, 22:27
Kolko avto ima prevoženih km, in si 100% prepričan da so kilometri realni? Prašam ker brat ma letnik '04, a šogorica letnik '03 pred faceliftom. Maju pa rahlo prek 100k km (oba so kupljeni novi).
Avto ima prevoženih "realnih" 144.000 km. Bil je uvožen iz Nemčije
pred 500 km pa sem naredil servis pri Selmarju v CE. Ne vem sicer
glede zamenjave olja v menjalniku, sem pa zdej mal brskal po netu
in sem našel kar nekaj podobnih težav lastnikov X5, in ni bil pri vseh
pokvarjen menjalnik temveč je bil razlog lahko olje, "Elektrolüfter"
itd. za kilometre ne vem ali so realni, je pa priložena originalna
servisna knjižica in pa Selmar je tudi potrdil da bi lahko bilo to res.
Hm, na vsakih 100k km nebi škodilo ulja in filtra zamenit (nisam prepričan dali E53 sploh ma filtra). To bi bla tudi najcenejša varijanta :ok2
edit: avto si sam uvezel iz Nemčije, ali si ga kupil pri dilerju? Če si sprevozil sam 500 km, bi moral še meti neko garancijo?
tonibmwkp
30.12.2006, 22:49
Hm, na vsakih 100k km nebi škodilo ulja in filtra zamenit (nisam prepričan dali E53 sploh ma filtra). To bi bla tudi najcenejša varijanta :ok2
edit: avto si sam uvezel iz Nemčije, ali si ga kupil pri dilerju? Če si sprevozil sam 500 km, bi moral še meti neko garancijo?
Ima,ima filter!!
roko_europe
30.12.2006, 22:52
In kdo bi znal mojemu "bolniku" postaviti točno diagnozo?
Kaj pa če bi mu ročni menjalnik not ruknu
roko_europe
30.12.2006, 22:58
A gre to kr tko?
tonibmwkp
30.12.2006, 22:58
KIKO,bodi bolj resen,daj!!Kaj če bi tebi to zgodilo!!
tonibmwkp
30.12.2006, 23:00
Ti svetujem da pejdi v Horjul,tam ti bo mož avto postavil menjalnik nared.Bom poiskal njegov tel,pa ti javim.Lp Toni!
roko_europe
30.12.2006, 23:00
Je kar pravi užitek z tiptonicom se vozit, če dela seveda... :-D :-D :-D
Ja nebi blo prav lepo sploh v denarnici :-D
samo če bi meni crknu in če bi šlo za veliko okvaro bi ga verjetno menjal za ročni menjalnik,poznam par ljudi ki so tako nardil :ok
Je kar pravi užitek z tiptonicom se vozit, če dela seveda... :-D :-D :-D
O vem vem :ok2
Ajd, ne seri čevapov :-D X5 z ročnim :crazy To je kriminal :)
Bo verjetno treba obnovit. Sploh če se voziš s pokvarjenim še naprej. :napaka
Avtomatike obnavlja Janko Marolt s Horjula.
Ampak mislim da se tvojega ne bo dalo ker je GMov.
Vprašaj tudi uporabika gajo_g...zadnjič je omenjal auschtaus varianto za 2500€.
roko_europe
30.12.2006, 23:03
Ti svetujem da pejdi v Horjul,tam ti bo mož avto postavil menjalnik nared.Bom poiskal njegov tel,pa ti javim.Lp Toni!
Hvala Toni, sem kar bolše volje, ko vidm, da je še kdo pripravljen
kej naredit za dnar in ne sam kasirat pa nč nardit. :ok
Mejte se pa v postlo se spravte, da boste jutr lahko žural...
... pa lepo praznujte :beer
tonibmwkp
30.12.2006, 23:12
Ajd, ne seri čevapov :-D X5 z ročnim :crazy To je kriminal :)
Bo verjetno treba obnovit. Sploh če se voziš s pokvarjenim še naprej. :napaka
Avtomatike obnavlja Janko Marolt s Horjula.
Ampak mislim da se tvojega ne bo dalo ker je GMov.
Vprašaj tudi uporabika gajo_g...zadnjič je omenjal auschtaus varianto za 2500€.
Popravlja ZF inGM menjalnikov,prvi se lakho po komponentih,drugi pa mora samo komplet zamenjati dele.Zadnjič je prijatelju zamenjal dele komplet GM menjalnik za ceno 240.00 sit.Lp Toni!
roko_europe
30.12.2006, 23:22
Sm najdu v TIS-u; po moje je to ta človk, a ne?
AVTOMEHANIKA
MAROLT MOTORS¸ JANKO MAROLT S.P.
NA VOVČNE 31
1354 HORJUL
TELEFON: (01) 7549525
TELEFON: (01) 7500383
TELEFON: (041) 611246
TELEFAKS: (01) 7500384
V sredo ga pokličem, da se zmeniva.
Samo 1000€? Kako lepo to slišat :)
tonibmwkp
30.12.2006, 23:33
Ja,plus moja montaža in olje, to pa je bilo poleti avto pa je bil Bmw 523 A,letnik 97.Lp Toni!
tonibmwkp
30.12.2006, 23:34
Sm najdu v TIS-u; po moje je to ta človk, a ne?
AVTOMEHANIKA
MAROLT MOTORS¸ JANKO MAROLT S.P.
NA VOVČNE 31
1354 HORJUL
TELEFON: (01) 7549525
TELEFON: (01) 7500383
TELEFON: (041) 611246
TELEFAKS: (01) 7500384
V sredo ga pokličem, da se zmeniva.
Ja,ta je ta mož.Lp Toni!
Jaz sem pa mislu da je to hudo več :napaka :ok
Vpasajte Veloceja... :laugh
jao, vsi bi kar menjali menjalnik brez diagnoze :-D
Najprej avto priklopit na tester, da sploh vidiš kje je napaka, oziroma če je napaka sploh na menjalniku.
Lahko je samo kak "električni gremlin", npr. nihanje napetosti da se menjalnik preklopi v zasilni način. Lahko je napaka na LMM, elektronika menjalnika zajema podatke direktno z njega in v primeru napačnih vrednosti se preklopi v zasilni program. Ne takoj sumit samega menjalnika, ampak najprej ugotovit diagnozo.
roko_europe
10.1.2007, 01:06
UDM hvala za tvoj nasvet. Sem ga peljal na Avto aktiv v MB in so ga pregledali bolj podrobno in mi tudi zagotovili, da je menjalnik res pokvarjen. Ker je bil avto uvožen v mesecu nov.06 iz Nemčije, mi je po posredovanju uvoznika uspelo, da bodo menjalnik v Nemčiji zamenjali. Upam da res, zdej je sicer menjalnik že pri njih. Baje da v Nemčiji avtohendlerji jamčijo še pol leta za prodan avto. Pri nas mislim da tudi, vkolikor gre za skrite napake, ampak se tega prodajalci kar bolj izmikajo.
No se oglasim ko dobim menjalnik, pol bomo pa videl kako naprej.
Mejte se...
Mislimda morajo tam po zakonu imeti hendlerji eno leto garancije.
Mislimda morajo tam po zakonu imeti hendlerji eno leto garancije.
Ni res. Minimalno je 24ur. Ko sem delal prepis(komisijska) za e39 TDS mi je povedal da mora dat garancijo za vsaj 24ur.
tonibmwkp
11.1.2007, 00:02
jao, vsi bi kar menjali menjalnik brez diagnoze :-D
Najprej avto priklopit na tester, da sploh vidiš kje je napaka, oziroma če je napaka sploh na menjalniku.
Lahko je samo kak "električni gremlin", npr. nihanje napetosti da se menjalnik preklopi v zasilni način. Lahko je napaka na LMM, elektronika menjalnika zajema podatke direktno z njega in v primeru napačnih vrednosti se preklopi v zasilni program. Ne takoj sumit samega menjalnika, ampak najprej ugotovit diagnozo.
udm,90 % je da avtomatski menjalniki se pokvarijo,ostalo pa elektronika,žal!Lp Toni!
Evo še enkrat se javljam za avtomatiko, aa mb nima pojma o menjalnikih priznali so mi da niso o njih poučeni in da nimajo dovolj izkušenj.
Po tem ko je avto stal pri njih 14 dni in niso imeli ideje kaj bi lahko bilo stvar smo dali v avstrijo na servis kjer so ugotovili da je fuč menjalnik js sam ga zrihtal za 1800 eur +300 wandler + 400 eur montaza demontaza olje itd.
Delal nam je www.autoranch.at avto je stal na aa mb 14 dni in pri integri 14 dni da ne govorim katere majstre vse sem klical po sloveniji in ti povem da noben noče GM menjalnika delat ker ni delov za nekaj delov sem jih kasneje tudi dal telefonske kje se dobijo tako da se nekateri stvari lotevajo če pa kaj takega crkne da ni mozno dobiti pa enostavno dajo gor austausch z min 500 eur provizije.
Evo moj post v podobni temi preglej teme na to tematiko sem ze dost odgovarjal pa se mi ne da še enkrat vse skupaj če te zanima me lahko tudi pokličeš da ti razlozim kako kaj gre ker sem v mesecu dni naštudiral zadevo u nulo, in sem videl da pri nas serviserji ( poblaščeni ) nimajo pojma najlažje je rečt da je menjalnik fuč na aa maribor si tudi tega niso upali povedat enostavno so se me hotli rešit da peljem avto drugam.
http://forum.bmwslo.com/viewtopic.php?t=24120&highlight=
http://forum.bmwslo.com/viewtopic.php?t=23147&postdays=0&postorder=asc&highlight=menjalnik&start=15
http://forum.bmwslo.com/viewtopic.php?t=17655&postdays=0&postorder=asc&start=45
Tile menjalnik ( (GM) Hydramatic Strasbourg ) niso bilo ravno dobri ogromno težav je bilo z njimi tudi v garancijskih rokih pri zelo mali kilometrini moj kolega ga je dal obnovit pri 120 000 km na 100 000 km je menjal olje ter sito.
Škoda da jih je bmw isključil iz svoje uporabe šele na začetku L.2006 če se ne motim.
Tudi sam sem se dosti ukvarjal z temi menjalniki in raziskoval zadevo kje bi se dalo dobit dele ker imam pri tem veliko izkušenj sem pridobil nasledeje ugotovitve
- kuplung satz se da dobit v berlinu
- austausch se da dobit v berlinu za 2200 eur
- menjalnik se proizvaja v strasbourgu firma hydramatic
- deli za menjalnik se proizvajajo v venezueli menda se da dobiti v ameriki dosti delov na črnem trgu več se mi pa ni dalo ker se je kolega odločil za austausch ker je vse skupaj predolgo trajalo.
Samo ne pol govort, da automatiki niso neproblematični. Že na tem forumu je imelo tolk folka težave z BMWji, ki so imeli vgrajen automatski menjalnik, da mi je kar slabo. Idealna kombinacija za nepredvidljive stroške pa je, če je priklopljen na dizel motor, tako imaš veliko stvari, ki gredo lahko narobe. Pa ne me narobe razumet, verjetno je prvih 100 tkm vse v redu in prvi lastnik se bo brezskrbno vozil, samo kupec rabljenega bo pa preklinjal...
Ma največji štos vsega je lifetime fill :blackeye Problem pa so avti z dosti navora. Na 540iA(bivša od UMa) je šel že dvakrat. Seveda so najbolj problematični firme GM ki ga imajo večinoma BMW dizli oz. so ga imeli. Baje jih sedaj ne vgrajujejo več ravno zaradi teh problemov.
Nevem moj ima 230000km pa je blo že dvakrat menjano olje, vroku 14dni bo še enkrat. Meni deluje brezhibno in zelo gladko prestavlja. Torej če je naredil že 230000km mu bo, če slučajno odpove okoli 300000km, kar oproščeno :)
Nevem, jst ga ahtam kokr se le da in ne delam neumnosti z njim.
avtomatika je treba znati voziti, v tem je večinoma problem, zakaj grejo. pa ne redno vzdrževanje.
poznam veliko lastnikov avtomobilov avtomatikov in do sedaj so večinoma šli avtomatiki v večna lovišča pri ljudeh, ki z njimi ne znajo delati (tiščijo vsepovprek, vozijo tako, da menjalnik brezveze šalta tudi ko ni treba,...)
roko_europe
26.1.2007, 20:38
Pozdravljeni forumovci, :ok
pravkar me je poklical moj uvoznik vozila in mi povedal, da me v lj
čaka nov menjalnik z novim vandlerjem. Poklical sem mojega mehanika pa mi je priporočal, da naj se še vseeno prej pozanimam, katero olje bi bilo najbolje naliti v menjalnik. Jutri bi ga kupil, da mi ga potem mehanik čez vikend zmontiram ker pravi, da že dva tedna čaka na ta menjalnik, da potem mojo "garo" že enkrat spravi iz delavnice :laugh .
Torej iz vaših izkušenj mi prosim svetujte katero olje in približna količina bi zadostovalo za moj tiptronic menjalnik za X5.
hvala vnaprej...
samo original če nebi rad še enkrat obiskal mehanika v kratkem.
Pakiran je v 20 l sodčku nevem točno za zanamko mi je padlo iz glave sej ti bojo povedali ostali če ga še ima kdo.
Moralo bi biti Olje Texaco ETL 7045E.
Stane 20l v Italiji na servisu semizdi da ca. 180€
roko_europe
28.1.2007, 20:29
:laugh :laugh :laugh :laugh :laugh :laugh :laugh :laugh :laugh :laugh :laugh :laugh :laugh
Ne morem si kaj da se vam ne bi pohvalu dragi BMW forumovci. :metalc
Vceraj oz. bolj dokončno danes je moj X5 spet na sceni in prede
100 na uro. Sem bil kar mal skeptičen glede okvare oz.zamenjave, no
zdej je to za mano.
Hvala vsem, ki ste mi pomagali z nasveti in vsem lep pozdrav.
Pijača na moj račun... :beer :ok
l.p. Rok
a ste dali pravo olje not da neboš še enkrat jokal !!
pa srečno vožnjo.
Torej iz vaših izkušenj mi prosim svetujte katero olje in približna količina bi zadostovalo za moj tiptronic menjalnik za X5.
hvala vnaprej...
Šele zdajle pregledal tole temo, pa ne morem verjet da so 4 strani pa še nobeden ni reku da Audijev tiptronic menjalnik ne sodi v BMW!
Upam da ste namontirali originalni BMW-jev steptronic in vanj nalili pravo olje.
Pa veliko kilometrov brez okvar steptronica:ok
Šele zdajle pregledal tole temo, pa ne morem verjet da so 4 strani pa še nobeden ni reku da Audijev tiptronic menjalnik ne sodi v BMW!
Upam da ste namontirali originalni BMW-jev steptronic in vanj nalili pravo olje.
Pa veliko kilometrov brez okvar steptronica:ok
Rad bi te videl, da bi "ponesreči" namontiral Audijev menjalnik na BMW-ja, sploh X5.
Če je ZF-ova oznaka menjalnika enaka npr. 5HP24 še ne pomeni, da je identičen menjalnik. Npr. 5HP24 je montiran v E39, E38, Range Roverju, Audi A6, A8, S8, RS6... Olje je enako (ESSO LT71141). "Drobovje" tudi. Elektronika drugačna ter ohišje menjalnika.
Ne vem pa točno kater menjalnik gre v X5 3.0, ali GM ali ZF.
kian_alvane
4.2.2007, 14:45
tiptronic=audi
steptronic=bmw
:ok
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.