PDA

Ogled polne verzije : e30 325i motor v 320 avto

mihi
31.3.2004, 22:03
hello jest sm 325i motor vtaknu v mojga 320. zamenjal sem tudi kompletno podvozje ( ki je M ) z premami, diferencial sem dal pa od
325ix, zaradu špere. Pa me zanima ali moram zamenjat v števcu tist "štekarček" in ga dat od 25 motorja

upam da sm razumljivo uprasal, ter hvala za odgovore.

lp miha :ok

eraserr
1.4.2004, 23:54
Istega posega sem se pred mescem in pol lotil tudi jaz. V 320i KAT 88letnik sem vtaknil 87 letnik 325i motor brez KAT. Plus zamenjal menjalnik, kardan in 3.73 diferencial od 325, ter seveda vso elektriko od 325 mašine vključno z računalnikom. Mel sem pa probleme s konektorjem ki povezuje to elektriko z avtom (tisti okrogli konektor pri škatli od varovalk). Zanimivo je da ni skoraj nobena žica pasala na pravo mesto in vse kar je delalo je bil samo štarter. Po enem dnevu matranja sem zarad pomankanja podatkov to delo prepustil g. Erjavcu. Ta mi je konektor uštimal in od takrat zadeve delajo. Še vedno imam probleme s prostim tekom, česar je najbrž kriv luftmassegemeser, ampak še nisem imel časa problema razrešit. Pravtako mi ne dela števec za porabo, ampak to ne vem a je problem povezave, ali pa je nekaj narobe s plato. Glede na to, da je že pred menjavo motorja povzročal parkarat težave to ni izključeno.

Torej da se vrnem na tvoj problem. Tisti štekarček ki ga misliš je verjetno "coding plug" oziroma "codier stecker". Pravzaprav tudi jaz ne vem zakaj je. Ti pa lahko povem da jaz teh inšrumentov v armaturi nisem nič menjal in razen trenutne porabe dela vse tako kot je treba.

A podvozje si menjal zaradi diskov zadaj? Sej spredaj je pa vse isto, a ni? Če je M podvozje je samo amortizer in fedr drug, ter mogoče debelejši stabilizator.

A si naletel na kakšne probleme z armaturo da za ta štekarček sprašuješ, oziroma a ti že vse dela.

Če te zanima najboljš da pokličeš g. Erjavca ki bi moral na vsak način vedeti za kaj je zadeva namenjena.

Zdele nimam njegove številke pr seb. Če te zanima jo pa lahko jutr napišem.

mihi
3.4.2004, 15:09
No jest sm se tega posega lotu malo manj zakomplicirano od tebe. Stari motor sem vzel ven kompletno z mostom menjalnikom. in ga zamenjal z 25 motorjem. Štroma pa nisem menjal ker ima avto vse konektorje popolnoma iste. Bilo je ubistvu zelo preprosto motor sem priklopil, zamenjal racunalnik (isti konektor) in motor je veselo zabrnel.
Ker pa avto ni imel špere sem kupil še diferencial od 325ix ter ga namontiral. zdej pa me zanima: Glede da ima ta avto drugačno prestavno razmerje v diff. me zanima ali morm zamenjat tudi ta codier stecker in ga dat od 325 ali celo od 325ix ? Ker nevem ali števec sedaj kaže normalno ali pretirava. vse drugo pa dela normalno tudi BC. Me pa matra prosti tek in ko pohodim plin ga za trenutek zaduši potem pa zapoje. pa me zanima ali je to merilec pretoka zraka? Ker ga imam še od 20 motorja pa bi ga probal zamenjat??

eraserr
3.4.2004, 16:29
Aha, tebi so vsi konektorji pasali? Meni niso, ker je bil 2.0 KAT, 2.5 pa ne in je blo nekej razlik.

Kateri letnik si pa imel prej in katerega imaš sedaj, pa ali si imel KAT pa kaj imaš sedaj?

Glede same hitrosti se mi zdi da ne bo težav, ker jaz sem imel najprej gor 4,1 diff, potem 4,45 pa je tud prov kazal, zdej ko mam 3,73 mi pa tud prov kaže. Sej v končni fazi samo razmerje ne vpliva na števec hitrosti. Ker se hitrost računa glede na impulze ki jih da magnetni senzor v diferencialu. Le ta deluje tako da ga prekinja taka ravna plošča kot vetrnica, in le te so pomoje v vseh diferencialih za e30 enake, zato mislim da more kazat pri vseh differencialih pravo hitrost.

Ali ti števec kaže pravilno se lahko prepričaš tud na ta način da pogledaš pri katerih hitrostih se ti zvrtijo prestave.
Glede na to da si rekel da maš diff od iXa je skoraj sigurno 3,91. Za ta razmerje pa bi se ti morale prestave zvrteti (6500 obratov = blokada) pri:
I. 48
II. 84
III. 132
IV. 185
V. 228

Te hitrosti so računane za pravilni obseg gume, to je 1,85m. Števec lahko da ti kaže tudi malenkost več, vendar če odstopanja ne bodo prevelika, potem ti kaže pravilno. Ravno v tem je fora, da števec pač kaže neko hitrost glede na to kolikokrat se bo diferencial zavrtil in ne ve koliko maš velike gume gor. Zato je primerjanje ali ti kaže pravilno hitrost najbolj točno glede na obrate. Upoštevaš obrate, razmerje menjalnika in razmerje diferenciala in to je to. Aja zgornje cifre so preračunane za menjalnik od 325, kot sem razumel si menjalnik tud zamenjal ane.

Namena codier steckerja še zmerej ne vem, bomo pa pogruntali...

Zelo zanimivo je da tudi tebe matra prosti tek. Mogoče si opazu temo kjer sem tud jaz jamral o tem. Zanimivo je namreč da preden sme prestavil motor je isto motor v drugem avtu super delal v prostem teku, takoj po prestavitvi pa ne več.
Pri meni to zgleda tako da ima avto ko se segreje nizek prosti tek in mu malenkostno nihajo obrati ter se nekako "zaganja". Pravtako nima v prostem teku normalne moči in moraš pri speljevanju mu prej gas dat, da ga ne zamori. Ker če mu ne daš gasa preden začneš sklopko spuščat ga totalno zamori.

Pri sebi problema še nisem rešil. Imam pa na sumu luftmassegemesser, ker če ga odklopim optem prosti tek dela prerfetno, samo potem nič drugega ne dela, ker potem ne ve koliko dozirat.

Kar se pa tebe tiče je pa tako. Če imaš še vedno luftmassegemeser od 320 potem je lahko problem v tem, ker po kataloških številkah stvar ni ista. Jaz ga imam od 325 ampak mi pravtako probleme povzroča. Bom dobil v kratkem enega za sprobat, pa bom videl a bo kakšna razlika.

Aja za grd prosti tek je lahko kriv tudi lerlauf ventil, če je notri kakšna umazanija in ne dela pravilno. Čeprav pri meni to ni bilo ker sem očistil tega od 325 in probal tudi onega iz 320, ki je isti pa ni bilo sprememb.

Aja pa še to, kakšen maš izpušni sistem? Ker jaz imam še zmeraj KAT od 320 pa mogoče tudi to kaj duši mašino...

Iz kje pa si drugače. Ker če nisi prov od daleč se lahko zmeniva da probaš z mojim 325 luftmassegemessrom če bo rešil problem in da če bo, da potem točno veš kaj še kupit.

mihi
3.4.2004, 18:42
Moj avto je 90 letnik brez katalizatorja. 25 motor je pa 89 letnik, prav tako brez katalizatorja. Oba imata 190000 km.imam pa isti problem kot si ga opisal ti. ko je mrzel se mi zaganja.

In sem snel merilec pretoka zraka in ventil prostega teka. Oba sem očistil z One Shotom, to je čistilo za dušilne lopute.
Avto sem sestavil pa ni bilo velike razlike. Nato sem zmeril CO v izpuhu pa ga je imel 6,9. Potem sem snel injektorje in jih dal kuhat v posebno raztopino, ki je ocistila vso umazanijo. ko sem sestavil je avto laufal popolnoma drugace. Postal je bolj odziven, imel je mirnejsi tek v vseh obratih, se zmerom se je pa zaganjal. spet sem mu zmeril CO ki je padel na 6. Nato pa sem z vijakom na merilcu pretoka zraka spravil CO na 0.4
Avto je nehal črno kadit ko sem pohodil gas, zaganjal se je pa se vedno.

Potem pa sem opazil da je izpuh, ki je od 25 motorja nekaj predelan. zamenjane so kompletne cevi od flančnih na kolektorjih do zadnjega lonca. Je pa supersprint prav za ta motor, ker ima na tablici serijsko številko in tip avtomobila. Je pa lambda sonda samo v eni cevi, namesto da bi bila v obeh ceveh. Tako, da nevem, mogoce je še to??

Sem pa iz okolice Ljubljane proti Borovnici Če mogoče veš kje je to.
Avto pa trenutno stoji v Ljubljani tam kjer sem zaposlen, ker je zmanjkalo dinarckov za registracijo. In caka na plačo :)

eraserr
3.4.2004, 19:07
Torej imaš motor brez katalizatorja imaš pa lambdo, ker moj 25 motor ki je letnik 87 namreč nima lambde.

Če sem prav razumel se tebi motor zaganja ko je mrzel, a potem ko je topel se pa ne več? Ker pri meni namreč se zaganja ko se segreje. Dokler je toliko mrzel da ima povišan prosti tek in je nad 1000 obratov laufa lepo, ko pa začne padat ko se segreva pa se začne zaganjat in se nato ko je topel najbolj zaganja. In ima tudi relativno nizek prosti tek, tam od 550-700 obratov. Kako visok prosti tek imaš pa ti?

Glede vijaka za nastavljanje na merilcu pretoka zraka. Kje pa je ta vijak, jaz ga nisem opazil še. Mogoče bi pri meni to uredilo zadeve. Bom mal pogledal.

Jaz sem iz okolice Kranja, vendar hodim v Lj na fax, tako da bi se lahko kakšen dan zmenila če boš imel interes.

mihi
3.4.2004, 20:36
Pri mojmu sploh ni opaziti povišanih obratov ko je mrzel. Laufa skoz na 800 do 900 obratov. Zaganjanje pa opazim samo ko je mrzel motor. Vendar vročga tud nisem mel priložnosti opazovat ker se nisem dosti vozil. Bom videl kaj bo ko se bom začel več vozit.

Vijak za nastavljanje prostega teka je pa na zgornji strani merilca pri izhodu, sepravi na nasprotni strani od filtra. Ponavadi je čez kakšen pokrovček lahko je plehnat ali pa plastičen. pod pokrovčkom je pa imbus vijak. Je sm ga odvil za 5.5 obratov da sm dobil taksne vrednosti kot bi morale biti.

Eagle_zzZ
4.4.2004, 13:35
eraserr, jaz imam isti problem. Avto 520i 24V l.91. Ko avto vžgem, se obrati normalno povečajo preko 1000. Po recimo minuti pa že padejo pod 1000, ko pa je avto segret na delovni temperaturi, pa padejo tudi skoraj na 500, jer je kazalec ZELO ZELO nizko!!!Torej morem jaz pri speljevanju tudi prej dat malo plina, da avto lepo spelje druga ga zaduši, kot si povedal.

Se mi pa v prostem teku ne zaganja, zaganjal se mi pa je, ko sem dal gor luftmesser od 525i 24V l.90, zamenjaval sem tudi cinšpule, pa ni pomagalo, zdaj sem dal gor izpuh od 525i pa sem vzel ven katalizator, tako da laufa brez katalizatorja, pa je enako, lambdo sem tudi dal od 525i.

Problem pa je tudi takšen, da mi avto malo zatrokira, torej vedno ko dodam plin, recimo, ko laufa v prostem teku momentalno pohodim plin in malo zatrokira od prostega teka nekje od 1300 obratov, dalje se pa lepo zavrti!

Pa še 1 finta. Ko naprimer odprem pokrov motorja, pa dodajam plin ročno, včasih močno poči v motorju, kod da bi z macolo vdaril po nekem kosu železa, in to res močno poči in pri speljevanju se to tudi dogaja.

Tako da me je že strah se vozit z avtomobilom, no ni še reg. ampak dam druge table gor pa se grem malo peljat. :cool

eraserr
4.4.2004, 22:44
Po mihijevem nasvetu sem poskusil z vijakom na merilcu zraka. In ugotovil, da če vijak odvijam, da vleče več zraka zraven kar pomeni da se začne še bolj močno zaganjati, če pa vijak privijam je pa skos boljše. In sicer ko imam popolnoma zavitga (predvidevam da v tem primeru ne vleče nič zraka mimo) je pa prosti tek popolnoma lep. Je sicer še vedno nekoliko nižji od ostalih 2.5 motorjev (700-800) ampak je lep tekoč. Opazi se sicer še zelo zelo rahlo zaganjanje ampak res težje opazno. Tako da sem pomoje rešil ta problem. Koliko visok je drugače prosti tek za M20 2.5 motorje? Nekateri pravijo da okrog 900, v TIS-u sicer piše 760+-40, tako da možno da je moj čisto običajen.
Moram se sicer še mal več vozit da vidim ali je efekt trajen, ampak upam da bo.

mihi: če imaš na sumu da ti nihanje povzroča merilec zraka, ga poskusi med delovanjem motorja sklopiti. Pri meni se v določenih primerih motor ugasne, največkrat pa dela lepo naprej, s to razliko da motor laufa povsem mirno in se nič ne zaganja. To sem odkril še preden sem poskusil to z vijakom. Zgleda da je pri meni če merilec ni bil priklopljen nekako znal dozirat ravno pravšnjo količino bencina, če je bil pa merilec priklopljen je pa očitno dovajal računalniku napačen podatek...

Eagle_zzZ: na 24V motor se sicer ne spoznam, ampak lahko da imaš kakšen podoben problem, da se pri merilcu zraka kaj nastavlja in da ni pravilno, lahko da ti kje drugje kakšen zrak vleče in nato takoj ni doziranje več dovolj natančno in če potegne več zraka kolikor on zabeleži, potem lahko da mu da premalo bencina in nizki obrati in trokiranje je tu. Lahko pa da je tu elektronika že precej bolj dovršena in da je problem kje drugje. V tem primeru ne bi škodovalo če bi avto priklopil na tester...
Tisto glede tega da ti pa poči v motorju, da močno udari pa ne more nič dobrega bit, pravzaprov nimam ideje kaj bi lahko bilo, bodi pa pozoren.

Mitja
5.4.2004, 13:14
Pa še 1 finta. Ko naprimer odprem pokrov motorja, pa dodajam plin ročno, včasih močno poči v motorju, kod da bi z macolo vdaril po nekem kosu železa, in to res močno poči in pri speljevanju se to tudi dogaja.

Nisem prepričan, da je to to, ampak meni je pokalo preden se je nastavil računalnik. Jaz mislim, da ob napačnem času spusti noter bencin in ga prižge še preden se sesalni ventili zaprejo. Jaz sem imel takrat razdrto vse do lopute, pa še gledal sem noter :-D.
Probaj odtegniti objemko, ki vleče vakum za zavore. Če ti bo vrglo dol cev je to.

Eagle_zzZ
5.4.2004, 14:39
Ahammm, dobra ideja Mitja. Pri meni to samo dela, ko dodajaš plin na mestu, okoli 1000-13000 obratov in tudi ko speljujem, samo ne pogosto, recimo, da ročno dodam plin 10x se to zgodi 2-3x. Ali se je tebi tudi takrat to dogajalo v tako nizkih obratih, ker nad 2000 pa lepo laufa.

Kako dolgo pa rabi rač. da se nastavi?Ker meni to poka že odkar sem kupil avto, to pa bo že kar krepkih pol leta nazaj! :crazy Samo se ne vezim pogosto mogoče kakih par kilometov na teden.

Mitja
5.4.2004, 15:23
V katerih obratih se ne spomnem točno. Enkrat med verglanjem, drugič pa mislim da takrat, ko sem (enako, kot ti-z roko) pri nekje 2000 obr. rahlo dodal gas.

Nastavitve se zbrišejo, če odklopiš akumulator za 15 minut. Avto naj bi se nazaj nastavil nekje po desetih kilometrih. Če se ti sprazne akumulator takrat, ko ti avto stoji zna biti to. Probaj narediti naenkrat kakih 50 km razgibane vožnje, da se ti vse dobro nastavi. Verjetno v teh parih kilometrih ki jih narediš računalniku ni uspelo nastaviti in je šel zmeraj od začetka.

Zdaj sem videl, da še nimaš registriranega :-D. Če imaš možnost probaj vseeno narediti daljšo vožnjo, drugače pa se vozi v krogih po naselju/vasi...

Motor imava enak-M50, tako da sem prepričan, da je to. Drugače sem pa slišal te poke tudi med vožnjo, ampak se skoraj ne sliši, tako da če res nisi pozoren ne slišiš.

Mitja
9.4.2004, 18:27
Eagle_zzZ, ali si probal?

eraserr
9.4.2004, 19:16
Danes sem šel iz samega zanimanja merit izpušne pline z mojim avtom:
88l 320i z 87l 2.5 motorjem (cca 222.000km)
2.5 motor nima lambda sonde, ker je 87 letnik
imam pa gor katalizator še od 320tke ki pa ima vsaj 255.000 km če ne več (previdevam da jih ima še več ker me je pomoje prejšnji prodajalec nategnil)

in sicer mi je meril najprej po merilih za motorje brez lambda regulacije, torej brez katalizatorja:
CO: 0,00 %
O2: 1,380 %
lambda: 1,064

Preizkus uspešen

Potem sem mu pa reku naj me meri še s programom za avtomobile s katalizatorjem in lambda regulacijo:
756 obratov:
CO: 0,00 %
O2: 0,980 %
lambda: 1,043

2173 obratov:
CO: 0,00
O2: 1,370
lambda: 1,063

Preizkus neuspešen

Kaj tedva testa povesta? To da je katalizator kljub 250.000 ali več km še vedno dober in da bi tudi brez njega test naredil po merilih za brez lambde brez problema. Tazahtevnega testa (torej če imaš lambda sondo) pa nisem opravil zato, ker je prevelika lambda, to pomeni da je preveč kisika v izpuhu. Seveda lambda ne more biti pravilna če sploh sonde nimam. :) Sicer mi ni logično kaj bi bilo s tem narobe če je preveč kisika, ampak ok, važno je da ne bom imel problemov, saj zaradi tega ker sonde nimam padem v tisti ohlapni razred. Če bi priklopil še lambdo za katero računalnik ima priklop bi bilo pa pomoje tudi to v mejah normale. Sem bil pa res presenečen da je bil pri vseh meritvah CO 0,00%.

Mitja
9.4.2004, 20:26
Zdi se mi, je tole prava tema za vprašati.

V oglasniku gledam 325i l.86 brez motorja, ampak ima špero. Kakor mi je uspelo ugotoviti iz ETK špera paše na diferencijale za E36 323+. Diferencijal iz E30 pa na E36 po ETK ne paše. Razmišljam, da bi probal kupiti samo špero in drug diferencijal in dati na svojega. Vem, da bi imel daljše prestave, kar mi je v redu, ker mi gre na živce, da vozim 100 z 3000 obratov, ampak ne vem, koliko bi bilo to daljše. Verjetno se da izračunati.

Baje so špere visko in se izrabijo, tako da te stare po večini ne delajo. Ali se jih da za nek normalen denar obnoviti?

M power
9.4.2004, 21:44
Baje so špere visko in se izrabijo, tako da te stare po večini ne delajo. Ali se jih da za nek normalen denar obnoviti?

Spere za navadne bmw-je NISO visko (visko zadnjo spero ima samo 325iX), ampak je mehanska zadeva - deluje na principu trenja med ploscama, ki jih pritiskata dve kroznikasti vzmeti), kar seveda pomeni, da se zadeva scasoma izrabi, slaba novica pa je, da se je bmw odlocil, da nadomestnih delov zanjo, ne bo vec prodajal :damn, ampak mislim, da se da kaj improvizirat in zadevo spravit v red :ok

eraserr
9.4.2004, 22:21
Za začetek nekaj teorije o diferencialih za E30. Diferenciali za 316 do 320 so enako močni vendar imajo različne zobnike, torej različna razmerja. Ta nekako variirajo od 4,45 ki je najkrajši (pri 6500 obratih se 5ta prestava zvrti pri 205) do nekako 4,1 (225) ki je bil serijsko v moji e30 320. Je potem še par vmesnih variant ki so se tudi vgrajevale odvisno od letnikov in naročila strank.
Diferencial za e30 325 pa je precej večji in močnejši od ostalih. Notri je tudi večja kletka za zobnike.
Torej sta tudi šperi za tamali diferencial in tavelkega (325) različni.
Vse špere so lamelne, kar pomeni da se sčasoma in odvisno od intenzivnosti uporabe izrabijo in je treba zamenjat oziroma obnovit lamele.
Izjema je edino 325iX ki pa je imel po večini 3,91 diferencial z vissco špero. Taka špera se ne obrablja, vendar baje nekoliko slabše grabi kot lamelna.

Poleg teh diferencialov obstajata še dve različici za M3 in sicer 3,25 in 3,15 ki obstajata samo z lamelno špero. Jasno je da jih je rabljene težko dobit.

Samo ohišje diferenciala se pri E30 precej razlikuje od E36, saj ima ta od E30 samo en "silen" ta za E36 pa ima po enega na obeh straneh.

Ali paše špera od E30 325 v E36 pa ne vem. dejstvo je da so si ohišja precej različna, če so pa ležaji in kletka s spero enakih dimenzija pa ne vem, dejstvo je da bi moral vseskupaj pošteno premeriti preden bi se lotil česarkoli.

Za moje pojme bi bilo boljše da probaš dobit špero za E36, lahko pa vseeno poskusiš s to. Če tele špere ne boš kupil bi te pa lepo prosil za kontakt osebe ki zadevo prodaja, ker se tudi sam zanimam za nakup špere in to točno za E30 325i.

eraserr
9.4.2004, 22:21
aha me je že M power prehitel :)

Eagle_zzZ
10.4.2004, 12:14
Mitja: nisem še pobal. Bom pa v kratkem, samo sem malo pogledal kako ta zadeva izgledat, pa ima žlauhec takšne čudno objemke, tako da se mi ne zdi dobro to razdirat. :eek

Pa še nekaj dodatnega o podtemi!!(glede diferencialov) :laugh

Napisal bom samo za info da nebom odpiral nove teme samo za to.

Glede diferencialov, da bi vi to zamenjali ne, sem jaz imel tudi neko idejo. Ziher se spomnite o temi, ko sem spraševal če paše dif. od 525 na 520 in da bi jaz to zamenjal, ker sem moral tako ali tako manjat gumice v zadnjem mostu. Pa žau to ne paše. No, most pa dif. komplet paše na avto ampak kardan se ne uskladi z mennjalnikom, ker ima večji tisti gumi zglob, torej bi moral menjati še menjalnik, ampak to pa je že preveč, če že potem mejam cel motor. :cool Skratka, menjal sem gumice , naredil vse nazaj in zadeva leti. Toliko k zadevi, zamenjava diferenciala. :cool

Napisal sem pa zato, da nekdo , ki bi imel isto vizijo kaj menjavat, se nebi prenaglil in nato spoznal v kaj se je podal. :crazy

Mitja
10.4.2004, 13:05
Najprej hvala vsem za info.

Za špero originalnih delov ni več, nova je pa 200.000+ V ETK piše, da so vse iste za "velik" diferencijal. Od E24 do E36. Ali kdo ve, kdo je proizvajalec?

@Eagle
Zdaj sem se spomnil, da je tista objemka za enkratno uporabo. Jaz sem menjal tesnila na kolektorju in sem jo zato snel in dal navadno objemko. Drugače pa ko sem spraševal, če si probal nisem mislil tega, ampak če si naredil daljšo vožnjo.

Izgleda, da to z menjavo diferencijala niti ni tako lahko. Bom moral iti vprašati Podlesnika, on bo sigurno vedel. Če se ne bo dalo bom pa dal tukaj tel. od tistega, ki prodaja.

eraserr
10.4.2004, 13:36
Podlesnik bo skoraj sigurno vedel kako stoji zadeva. V primeru da ne boš vzel pa hvala za info.

Mitja
13.4.2004, 15:30
Bil sem pri Podlesniku. Stvar je taka:

On ima dif. s špero od E36 325, ki bi mi ga dal za 70.000. Fora je pa v tem, ker bi jaz moral potem menjati še polosovine, ležaje in peste (lahko pa tudi dam naresti cev, ki zmanjša obseg peste) V glavnem kar nekaj problemov. Prestavno razmerje bi mi pa bilo potem idealno. Vse skupaj bi me prišlo kar drago, tako da moram še premisliti. Jutri mi bo povedal, koliko (če bo kje kake našel) bi me prišle polosovine.

PS A rabi kdo dif. od 320? :laugh

Oglas za E30 je pa tak:
BMW 325i Coupe, l.86, servo, šibedah, zapora dif., šp. podvozje, brez motorja; 30.000 SIT, tel:041/363-715

Ne vem pa, če bo prodal samo diferencijal.

eraserr
16.4.2004, 01:45
Mitja hvala da si objavil oglas.

Žal pa te lahko potolažim da si dobro naredil ko stvari nisi kupil, ker namreč NIMA špere. Sem šel pogledat stvar s kolegom in sva dvignila zadnji konec, pa zavrtela eno kolo in sta se vsak v drugo smer zavrtela. Tko da špere več kot očitno ni.

Če bi špera bla bi stvar definitivno vzel, tako sem pa potem samo servo ven odšraufal in mu dal 15k in bo avto prodal nekomu drugemu še za pleh.

Mislm da tud za tale servo nisem tok velik dal. Komplet letev, cevi, posoda, kardanček in seveda pumpa in nosilci pumpe. Podoben komplet pravijo da pride tud več kot 30k...

Aja če pa kdo ve za kak diferencial s špero za E30 325 ali pa pa samo vložek za E30 ali E36 za nek realen denar naj mi pa prosim sporoči. Najraje bi seveda klasično lamelno špero in ne visco iz iX-a, čeprav za pameten denar bi mi bila tud ta zanimiva. Bi bil zelo hvaležen.

Eddy
24.1.2005, 23:56
Ne glede na to da je tale tema stara ko zemlja :-D
Moram vprašati našega diff doktorja(irejserja) katero olje naj dam v ta visco diff od 325ix? Baje da gre notri atf olje,vendar nekak teško veramem....

+ a obstaja kje ta hardijev zglob iz kakšnih boljših materialov(recimo poliuteran-nevem če sm prov napisu) ker mi že poka počasi(preveč driftam po suhem....)..
Nasploh vidim da bom imel kar dosti dela z tem avtom da se bo zadeva obnašala tako kot bi se mogla...in brez okvar...(sm optimist ane?
:-D )

eraserr
25.1.2005, 10:43
Ne glede na to da je tale tema stara ko zemlja :-D
Moram vprašati našega diff doktorja(irejserja) katero olje naj dam v ta visco diff od 325ix? Baje da gre notri atf olje,vendar nekak teško veramem....

+ a obstaja kje ta hardijev zglob iz kakšnih boljših materialov(recimo poliuteran-nevem če sm prov napisu) ker mi že poka počasi(preveč driftam po suhem....)..
Nasploh vidim da bom imel kar dosti dela z tem avtom da se bo zadeva obnašala tako kot bi se mogla...in brez okvar...(sm optimist ane?
:-D )
Glede olja je tako. Nujno moraš dati original, ker drugače boš uničil lamele. Obstajajo tudi aftermarket olja za šper diferenciale, vendar so vsaj take cene kot original, tako da najraje kupi original.
Sedaj pa pomembna zadeva. Katero špero imaš? A je klasična lamelna, ali je visco? Kolikor sem jaz spremljal je mihi vgradil visco, samo ne vem zakaj bi ga potem še posebej prodajal, že ko ni imel več avtomobila. Nujno ga vprašaj katera konkretno je na avtu. Za tedva tipa namreč obstajata dve vrsti olja. Oba sta okrog 4000-5000 SIT/liter. V diferencial pa gre skoraj 2 litra, tako da kupi kar 2 litra, pa bo imel kakšen deci še za dolit če bo potrebno. Vprašaj mihija kdaj je bilo olje nazadnje zamenjano. Če ni veliko km, potem ni panike, vendar glede na to da boš driftal, mogoče ne bi bilo slabo imeti noter sveže olje. Dobil ga boš pa na kakšnem uradnem servisu (recimo kakšen Molk ali pa kaj takega, ne vem če majo ravno vsi to na zalogi), vsekakor pa moraš kupiti pravega za tvoj tip špere.

Kar se tiče hardi šajbe še nisem zasledil kakšne poliuvretanske izvedbe, že marsikaj drugega sem tega pa še ne. Kljub temu da nisem možno da obstaja, vendar ne vem kje in po kakšni ceni.
Če mene vprašaš bi ti tudi NOV original dobro služil za naprej. Fora je namreč v tem da je obstoječi verjetno star vsaj 16 let in da ima za sabo verjetno vsaj 200.000km. Stara guma pa veš da ni več toliko trpežna kot mora biti. Pomoje bi bil že nov original dovolj dober za kar nekaj časa.

Kar se pa tiče okvar in vdrževanja takega avtomobila pa pričakuj da bo ves čas nekaj. Avto je le toliko star, da so določeni deli dotrajani in ne bo šlo drugače kot da boš moral marsikaj zamenjat. Sploh pa driftanje je zelo stresno za podvozje, tako da boš lahko menjal silen bloke v zadnjem mostu, potem pa kakšni druge gumene zadeve. Spredaj kakšni končniki... vse sorte, odvisno tudi sedaj od trenutnega stanja podvozja in nekaj tudi sreče. Kar se tiče samega pogona načeloma ne bi smelo biti problem. Če boš dobro vzdrževal motor ne bi smel biti problem. Če boš z občutkom delal bo tudi menjalnik zdržal, pravtako kardan in diferencial, če bo le imel dovolj olja :) Preveri tisti srednji ležaj pri kardanu kako je vpet v gumo. Toliko nekak se spomnem v tem trenutku, kaj več pa naslednjič na :beer

eraserr
25.1.2005, 10:50
Aha, sedajle sem šele videl da si napisal da imaš od ix visco špero. V tem primeru kupi original olje za to špero. Pač povej točno kako in kaj pa mislim da ti bodo dali pravega.
Pravzaprav je tako da za lamelnega vem da mora biti to posebno, drugače se lamele uničijo, za visco pa ne vem če je zadovoljen s čim drugim. Jaz bom rekel da je najbolje original, če pa od kakšnega zanesljivega vira izveš kaj drugega pa na lastno odgovornost. Samo se mi zdi da je bolj reskirat tistih 8-9 k pa si siguren da bo dobro.

Aja pa še btw. Če imaš možnost v tem obdobju ko je zima kje dobiti površino, kjer boš imel eno kolo na ledu, drugo pa na suhem asfaltu. Poskusi se ustaviti na taki površini. Potem pa štartaj, tako kot bi hotel potegnit špure s prvo prestavo. Potem mi pa povej ali je kolo na alfaltu vleklo špuro ali se je normalno vrtelo.

zelez
25.1.2005, 11:31
Potem mi pa povej ali je kolo na alfaltu vleklo špuro ali se je normalno vrtelo.

In kaj bi to pomenilo?
Mislim kaksna je razlika ce vlece spure ali normalno starta?

eraserr
25.1.2005, 11:49
In kaj bi to pomenilo?
Mislim kaksna je razlika ce vlece spure ali normalno starta?

Jah pri odprtem diferencialu bi kolo na ledu se vrtelo, tisto na asfaltu pa bi se počasi premikalo s tem da bi šel avto le počasi naprej. Zaradi tega je odprt diferencial lahko težaven na ledenem klancu, ko že eno kolo zavrti in potem ne greš nikamor več, kvečjemu dol drsiš.

Naloga špere pa je, da del navora iz kolesa ki se vrti prenese na tistega ki je pri miru, tako je verjetnost da boš speljal večja, pa če bo kopalo, bosta potem obe kolesi.

Jaz imam lamelno špero in sem testiral stvar na pesku in asfaltu, torej, ko razlika v oprijemu podlage je očitna, vendar vseeno ne ekstremna. Štartati pa moraš tako da bi vlekel špure če hočeš ugotoviti ali dela špera ali ne, ker če lepo štartaš ne boš nič videl.
Na taki podlagi je špera dobro delovala, saj se je na obeh površinah poznala špura.

Ko pa sem probal eno kolo na ledu, drugo pa na asfaltu, pa je tisto na ledu kopalo, tisto na asfaltu pa ne, se je samo vrtelo in avto je šel naprej, ni pa imelo toliko navora da bi kopalo.

Iz tega sklepam da špera deluje precej bolje če je razlika v kvaliteti podlage obeh koles čimmanjša, če pa je razlika večja, slabše deluje.

Zato pa sprašujem Eddy-ja kako deluje v praksi njegova visco špera, ki deluje po drugačnem principu...

iKst
25.1.2005, 13:07
Jaz lahko povem kako deluje moj Visco LSD na nissanu. Če recimo šratratm na asfaltu z enim kolesom in z drugim na pesu se bosta oba zavrtela v prazno, torej špera deluje solidno. Problem je v tem, da ima S13 zelo dobro visco špero (v primerjavi z drugimi VLSDji) in kolikor kolikor sem bral po netu druge večinoma ne delujejo tako dobro. Druga stvar je pa pregrevanje. Ko se diff segreje tista tekočina not postane redkejša in LSD efekt se skoraj izniči. Tudi če je od iXa špera podobno dobra kot na mojem nissanu je pomoje še vseeno boljša varjanta lamelna špera.

Btw...če jaz prav razumem delovanje lamelne špere je not ubistvu taka mini sklopka ne ? In če je material na teh potisnih ploščah podoben kot na sklopki bi verjetno kak sinter znal obnovit špero ne ?

Pa še to. Odkar iščem E30 sem se malo začel zanimat za te diferenciale. Jaz sem imel za svojega najprej plan kar zašvasat skup, ampak ker bom avto uporabljal tudi v prometu še nisem čisto prepričan :) Govoril sem z enim nizozemcem, ki je njegovo 25% špero iz E30 nadgradil, tako, da je v ohišje dodal še eno potisno ploščo. Zdej nevem sicer kako to zgleda, ker še nisem videl odprte špere v živo :) Ampak naj kdo ki se spozna pove če obstaja ta varjanta. Učinek naj bi se tako skoraj podvojil, torej bi imel skoraj 50% LSD, kar je pa že v rangu aftermarket LSDjev ki jih uporabljajo pro drifterji.

Pa še to...a je serijska špera 1 way (učinek samo pri pospeševanju) ali 1,5 way ?

Nixxon
25.1.2005, 13:41
...Druga stvar je pa pregrevanje. Ko se diff segreje tista tekočina not postane redkejša in LSD efekt se skoraj izniči.

Sori k tko uletavam v tole debato, ampak sem vidu da se da dokupit taka rebra za diff da je glajenje boljše, nekako tko kot dvotaktni motorji.

iKst
25.1.2005, 13:54
Moj diff že itak ima rebra, ampak tisto pomoje ne pomaga prav dosti. Malo že, ampak ko ga konstantno teraš po ovinkih par kilometrov se diff vseeno začne pregrevat in učinek je vseno slabši.

Žune
25.1.2005, 14:09
Nixxon tist pokrov difa s hlajenjem je od Z-ja. So nekje tudi navodila kako montirat.

eraserr
25.1.2005, 14:23
Lamelna je narejena tako, da ima v sredini križec na katerem so 4 sateliti (saj so sateliti ane, pri normalnem diffu sta samo 2), ta križec je vpet v dve posodici, ki ga objemata. Križec je iz okrogle palice fi mal več kot cm. Utor kamor pride vpet med posodici pa ni okrogel, temveč je trikotnik na vsaki od posodic, ki spupaj tvori kvadrat. Zunaj teh posodic je na vsaki strani po ena lamela. Kako deluje vseskupaj? Ko se pelješ naravnost se notranji zobniki ne vrtijo, ker se obe kolesi enako hitro vrtita. Takrat pa ko je razlika v vrtenju notranjih zobnikov, le ti hočejo iti narazen, s tem pa tisti križec in utor tiščita tisti posodici narazen, posodici pa pritisneta na lamele, ki vse bolj primejo, tembolj posodici tišči narazen.

Kar se tiče obnove bi sinter verjetno to znal obnoviti, čeprav material ni tak kot pri sklopki, lamela je namreč povsem kovinska s tem da ima določeno zelo drobno hrapavost.

Kar pa se tiče nadgradnje špere pa je tako. Ta špera o kateri govorimo ima na vsaki strani po eno lamelo, torej 2. Medtem ko kakšne kaaz ima na vsaki strani po 3 če ne celo 4 lamele, torej skupaj 6-8. Fora namreč ni v tem da bi bolj stisnil, ampak da prime po večji površini, zato tudi bolj prime in se verjetno tudi manj obrablja.

Kako nadgradit bmwjevo špero je verjetno več možnosti.
1. To da bi dodal še eno lamelo je verjetno precej težko, saj prostora ni neomenjeno. To pomeni da bi moral tisto podložkasto vzmet (ne vem kako se ji točno reče) predelati da bi bila ožja, vendar ravnotako močna.

2. Lahko bi rahlo podložil to vzmet, da bi bile lamele že z začetka bolj stisnjene, kar bi pomenilo, da bi se tudi prej "vklopile" in kasneje tudi bolj držale. Stvar pa verjetno pomeni da bi se zaradi tega lamele bolj obrabljale. Verjetno je to naredil tisti nizozemec.

3. Nekdo je predlagal predelavo tistega utora v šalici, ki je sedaj 90 stopinj ---\/---, da bi povečal kot, torej da bi zgledalo bolj odprto. To naj bi omogočilo da križec lažje potisne posodici narazen in s tem lažje stisne lamele. V tem primeru naj bi se špera hitreje "vklopila" in naj bi bolj močno tudi držala. Po neki strani bi bilo logično, vendar imam vseeno določene pomisleke.

4. mogoče obstaja tudi način 4, sam trenutno se ga ne spomnem :laugh

Je pa tko no, predvidevam da bi ti (Ikst) imel špero za driftanje. To se mi pa zdi že stock povsem dobra. Fora je namreč v tem da je podlaga tam enaka, zato kar dobro deluje. Po mojih in Cimpotovih izkušnjah že ne preveč dobra špera (vidi se po tem da ne moreš narisat tako lep krog) za driftanje povsem zadostuje. Je pa res da ne vem kako bi bilo z eno RES dobro profesionalno, ampak dokler ne izkusim česa takega sem s stock čisto zadovoljen.

BTW, kako napreduje e30 drift projekt? Bo nared do prvega mobikroga? Tam boste imeli zašvasanega ali ne? To me res zanima kako se bo obnesel. Motor si pa rekel da bo M50B25 ane.

Aja pa kar se tiče x-way... Bmw špera je 2-way, saj to jih je večina. Tako da deluje pri pospeševanju in zaviranju. 1-way dela samo pri pospeševanju, medtem ko 1,5-way je pa nekaj vmes, sodeč po neki strani naj bi povzročala manj understeera kot 2-way.

eraserr
25.1.2005, 14:28
Nixxon tist pokrov difa s hlajenjem je od Z-ja. So nekje tudi navodila kako montirat.

S tem ni panike, ker je Zjev diferencial bo obliki enak tistemu od E30, ker je celo podvozje zadaj po dizajnu enako.

Koliko ta rebra pomagajo težko ugibam, škodijo pa sigurno ne.

Sem pa že videl tudi alternativne zadnje pokrove, ki so narejeni tako da sprejme diferencial še dodaten liter olja.

Ali pa recimo sem videl tako predelavo da je imel diferencial pumpo in zunanji hladilnik in je olje potem krožilo... Samo to je spet cel kup dodatnih stroškov in konec koncev tudi teže!

iKst
25.1.2005, 14:56
e pa tko no, predvidevam da bi ti (Ikst) imel špero za driftanje. To se mi pa zdi že stock povsem dobra. Fora je namreč v tem da je podlaga tam enaka, zato kar dobro deluje. Po mojih in Cimpotovih izkušnjah že ne preveč dobra špera (vidi se po tem da ne moreš narisat tako lep krog) za driftanje povsem zadostuje. Je pa res da ne vem kako bi bilo z eno RES dobro profesionalno, ampak dokler ne izkusim česa takega sem s stock čisto zadovoljen.

Ja, seveda bi blo to za driftat :) Problem je v tem kar si rekel z zadnjem stavku. Jaz sem tudi z VLSDjem zadovoljen, ker še nisem imel prilike probat ene ornk aftermarket špere. Ampak po raznih drift forumih pa vsi pravijo, da je dober LSD prva stvar, ki jo morš kupit na avtomobilu za driftanje. Jaz upam, da bom lahko kmalu sprobal 100% locked diff. Če dobim 320ko brez špere bom probu zašvasat. Nov odprt diff itak dobim za par jurjev in ga lahko zamenjam če bo preveč hardcore :)

Kaj je pa un nizozemc naredu pa nevem. Ga bom še mal bolj natančno izprašal. Je pa omenil tudi LSD od E28 ki ima baje že serijsko 40% lock. Samo spet nevem če paše to na E30.

Drift E30 pa zaenkrat stoji. Smo malo opustili projekt čez zimo, upam, da se bo hmal začelo spet kej delat. Mašina bo verjetno M50B25 ja, če mi jo bo uspelo dobit tam kjer načrtujem :)[/url]

eraserr
25.1.2005, 15:05
Kaj je pa un nizozemc naredu pa nevem. Ga bom še mal bolj natančno izprašal. Je pa omenil tudi LSD od E28 ki ima baje že serijsko 40% lock. Samo spet nevem če paše to na E30.

Drift E30 pa zaenkrat stoji. Smo malo opustili projekt čez zimo, upam, da se bo hmal začelo spet kej delat. Mašina bo verjetno M50B25 ja, če mi jo bo uspelo dobit tam kjer načrtujem :)
Iz E28 paše špera na E30, zanimivo je celo to da je ohišje diferenciala pravzaprav enako in lahko zamenjaš samo zadnji pokrov ter gre na E30. Imam doma en odprt dif od E28 zaradi razmerja in ga bom verjetno dal na drift projekt, tako da bom videl na lastne oči ali direktno paše ali ne. Špero bom pa prestavil iz že obstoječega diffa.

Če boš dobil 320 z odbprtim diffom pa le poskusi zašvasat, da že enkrat vidimo kaj je na tem :)
A imaš namen imet eno E30 za po cesti vozit in občasno malo driftat, verjetno si zato M20B25 hotel kupit.
Pa srečo pri projektu, da vidimo potem kako leti E30 z močnejšim motorjem in "bulimijo" :laugh

iKst
25.1.2005, 15:13
Ja, e30 bo zamenjala nissana. Torej bo registrirana, ampak še vedno mam namen iz nje nardit pošten driftmobil. Na eBayu sem že nabavil komplet Bilstein nastavljive amortizerje z BBS fedri tako, da za začetek bo. Samo še avto in mašino morm dobit :napaka

Pol pa švasaparat v roke pa :metalc da probamo kako bo zadeva šla počez. Pomoje je tko, da maš samo 2 možnosti. Ali greš počez v ovinku al pa naravnost letiš iz ceste :)

eraserr
25.1.2005, 16:46
Ja, e30 bo zamenjala nissana. Torej bo registrirana, ampak še vedno mam namen iz nje nardit pošten driftmobil. Na eBayu sem že nabavil komplet Bilstein nastavljive amortizerje z BBS fedri tako, da za začetek bo. Samo še avto in mašino morm dobit :napaka

Pol pa švasaparat v roke pa :metalc da probamo kako bo zadeva šla počez. Pomoje je tko, da maš samo 2 možnosti. Ali greš počez v ovinku al pa naravnost letiš iz ceste :)
Hehe, pomoje je tud samo to dvoje možno. Dobra varianta je da greš fajn počez :metalc , druga je pa ogaben understeer :napaka

Aja, Nissana ne boš mel več za na cesto? Kako pa to?

Bilstein nastavljivi amortizerji in BBS fedri. Sliši se dobro. A to so coiloverji? Me dost zanima stvar, ker naslednji E30 projekt bo imel coiloverje in bilsteine, ne vem pa še kdaj to bo, moram prej še marsikaj razrešit. Lahko da bo konec sezone, lahko pa šele naslednje leto. Je pa dejstvo da nabiram informacije in izkušnje pa ves čas...

Eddy
25.1.2005, 18:59
Hvala za odgovore,bom poskusil tole foro z asvaltom in ledom ko bom imel priložnost,drugač pa je pa na avtu listek na katerem je napisano da so vsa olja zamenjana tudi v diffu vendar sem take narave da bom vse zamenjal in imel mir...bom pa poiskusil izbrskati nadomestke teh gum in zglobov iz trpežnejših materialov ker bo tale moj in daily driver kot driftcar,nekak bom vidu kok daleč bom šel v modifikacije...

Glede vzdrževanja pa : nekak se mi je zdelo ko sem ga kupil da bom moral počasi eno pa po eno rihtat če bom hotel da zdrži tempo,se ne sekiram preveč okoli tega....sam denar je problem :-D :-D

iKst
25.1.2005, 20:13
Samo nekaj glede olja in VLSDja. Tiste tekočine not se itak ne menja, ker je diff neprodušno zaprt. Za olje, ki skrbi za mazanje ostalih delov v diffu pa jaz uporabljam enako olje kot za menjalnik (tako je predpisano).

eraserr, niso coiloversi. Ubistvu niti ne vem točno kaj sem kupil :) Videl sem dražbo in se mi je zdelo poceni. Tudi opis je tak soliden, baje zadeva ni veliko rabljena in na slikah zgleda taprava stvar. Kakšnih coliversov za E30 pa sploh nisem našel na ebayu, čeprav bi mi bila ta varnata še najbolj všeč. Tako, da imaš poleg trdote za nastavljat tudi camber in toe. Ampak tudi ta zadeva bo pomoje uredu za začetek, da se sploh navadim E30 :) Btw...a mogoče veš kaj več o BBS vzmeteh ? Jaz nisem našel prav veliko na netu, razen tega, da naj bi bili to OEM eibach fedri, ki jih prodajajo firmam za nadaljno prodajo.

Nissan pa gre, če ga bom lahko prodal. Preveč stroškov, da bi bil driftmobil. Če ga malo ob robnik butnem bom dal za popravilo toliko kot za dobro ohranjega bmwja pa še vse dele morm iz UK naročat in čakat ko en kreten za vsako malenkost.

eraserr
27.1.2005, 11:07
Sem kar mal pozabil na tole temo :)

Coiloverjev za E30 rabljenih na eBayu tudi jaz še nisem zasledil, je pa res da ne spremljam prav veliko. Verjetno jih je malo in tisti ki jih imajo jih ne prodajajo. Verjetno bo tudi ta tvoj komplet povsem dober, sploh če si rekel da si ga ugodno dobil. Za BBS vzmeti še nisem slišal, če so pa res oem eibachi, potem je pa to čist fajn :ok
Jaz ubistvu coiloverjev kot komplet nisem imel namena kupit ker so predragi. V mislih sem imel da bi kupil rabljene bilsteine, jih po potrebi dal obnovit in stršat. Vzmeti bi pač kupil 2.5 incha, tako kot so običajne pri coiloverjih. Ne vem še kakšno bi vzel trdoto, ker ne najdem nobenih referenc kakšne trdote so serijski ali pa športni, ali pa kakšne vgrajujejo v dirkalne ali pa v coilover komplete. Če boš našel kaj glede tega se priporočam. Samo ohišje sem pa mislil kar sam predelati. Pač odrežeš obstoječo "šalico" in navariš gor valj z navoji (to bi pač dal naredit drejarju). Je še par malenkosti, ampak bi se vse dalo rešit. V končni fazi že ne bi bilo zelo poceni, ampak vseeno parkrat ceneje kot če bi nabavil komplet.

A Nissana imaš pa namen prodat? Očitno je redkost teh avtomobilov res težava za popravila. Za daily driverja ga pa tudi ne misliš imet?

eraserr
27.1.2005, 11:14
Glede vzdrževanja pa : nekak se mi je zdelo ko sem ga kupil da bom moral počasi eno pa po eno rihtat če bom hotel da zdrži tempo,se ne sekiram preveč okoli tega....sam denar je problem :-D :-D
Ne vem sicer v kakšnem stanju je tvoj avto, ampak tudi če je v dobrem pričakuj da se bo vsaketoliko časa pojavila kakšna stvar. Povečini so take stvari, ki niso drage, samo moraš pa vlagat čas. Marsikomu to ne bi ustrezalo, medtem ko mi smo pomoje taki da nam to ni problem.

iKst
27.1.2005, 12:25
Sem kar mal pozabil na tole temo :)

Coiloverjev za E30 rabljenih na eBayu tudi jaz še nisem zasledil, je pa res da ne spremljam prav veliko. Verjetno jih je malo in tisti ki jih imajo jih ne prodajajo. Verjetno bo tudi ta tvoj komplet povsem dober, sploh če si rekel da si ga ugodno dobil. Za BBS vzmeti še nisem slišal, če so pa res oem eibachi, potem je pa to čist fajn :ok
Jaz ubistvu coiloverjev kot komplet nisem imel namena kupit ker so predragi. V mislih sem imel da bi kupil rabljene bilsteine, jih po potrebi dal obnovit in stršat. Vzmeti bi pač kupil 2.5 incha, tako kot so običajne pri coiloverjih. Ne vem še kakšno bi vzel trdoto, ker ne najdem nobenih referenc kakšne trdote so serijski ali pa športni, ali pa kakšne vgrajujejo v dirkalne ali pa v coilover komplete. Če boš našel kaj glede tega se priporočam. Samo ohišje sem pa mislil kar sam predelati. Pač odrežeš obstoječo "šalico" in navariš gor valj z navoji (to bi pač dal naredit drejarju). Je še par malenkosti, ampak bi se vse dalo rešit. V končni fazi že ne bi bilo zelo poceni, ampak vseeno parkrat ceneje kot če bi nabavil komplet.

A Nissana imaš pa namen prodat? Očitno je redkost teh avtomobilov res težava za popravila. Za daily driverja ga pa tudi ne misliš imet?

Jap, nissan gre od hiše :) Za daily driverja je predrag. Lahko kadarkoli dobim od mame C5 ali pa Twingota od punce, tako da niti ne rabim daily driverja. Za driftat je pa sploh predrag :)

Glede trdote vzmeti sem pa naredil celo študijo :) Sicer imam podatke za nissana ampak teža in razporeditev teže je precej podobna pri E30 in 200sx. Ko enkrat dojameš osnove je itak pol enostavno prilagodit setup določenim razmeram, avtu in tvojemu stilu vožnje.

Nečeloma so drift setupi nastavljeni tako, da so sprednje vzmeri nekoliko trše kot zadnje, pri amortizerjih pa je ravno obratno. Večina, ki ima nastavljive amortizerje si spredaj nastavni na najmehkejši način zadaj pa najtrši.

Glede trdote imam nekaj podatkov. Serijske vzmeti za 200sx imajo trdoto F:2kg/mm R:2,2kg/mm (Front, Rear).
- Apex vzmeti so po besedah tipa v A3M cca 30% trše od serijskih
- Eibach Prokit (progresivne): F:2 - 3,6kg/mm R:2 - 2,6kg/mm
- Eibach Sportlines (progresivne): F:2,5 - 4,1kg/mm R:2,3 - 3,6kg/mm
- Tein S tech: F:3,2kg/mm R:2,9kg/mm

Coiloversi:
- Tein HE (drift spec): F: 8kg/mm R:6kg/mm
- Tein Flex (fast road): F:5kg/mm R:4kg/mm
- Nismo N1 (race spec): F: 8/10/12kg/mm R:8kg/mm

To je na hitro. Uglavnem, vidi se, da so coiloversi dost trši od navadnih aftermarket vzmeti. Kolikor sem se pogovarjal z angleži ki vozijo S13 je recimo F7 R5 že precej trdo za navadne ceste, čeprav nekateri drifterji vozijo tudi 2x trše setupe :)

Jaz mislim, da je za to začetno stopnjo driftanja na kateri sem jaz dovolj en setup z dobrimi nastavljivimi amortizerji in fedri v rangu Eibachov. Važno je, da je razmerje pravo in da je avto kolikor toliko uravnotežen, da se lahko naučiš prenašanja teže in teh stvari.

Btw...dobil sem mail od tipa ki prodaja te BBS vzmeti in mi je tudi on potrdil da so to OEM eibach, ki jih prodajajo samo v kompletu z bilstein amortizerji.

eraserr
27.1.2005, 13:24
To se strinjam s tabo, da za začetek so bilsteini z nekoliko tršimi vzmetmi kot so recimo Eibach povsem super zadeva. Recimo Cimpo ima bilsteine z apexi pa se super pelje. Za prvo silo je tudi to kar imamo na našem črnem drift e30 zadovoljivo. So namreč obnovljeni in stršani amortizerji od 2.5 in neke čudne vzmeti, sprednje so celo porezane. Vem da ni ravno najboljša stvar, ampak to sem že imel doma... Hočem reči to da za začetek je važno samo da je trše kot serijsko in da je avto nižji.
Mi pa jasno dišijo kakšni coiloverji, zato se pa zanimam.
Tole s trdoto mi bo prišlo prav, tako da hvala. Imel sem podatke za coiloverje kakšni se uporabljajo pri D1 avtih, nisem pa vedel kakšne so serijske vzmeti.
Kar je avtomobilov v rangu teže E30 imajo največ okrog 12/10. Kakšni težji avtomobili pa imajo tudi do 18/16 ali pa še več, samo to je pomoje primerno samo za res težke avtomobile.
Za E30 bi bilo pomoje dobro tako kot si rekel nekje 7/5 pa do maksimalno ene 12/10. Ta setup 12/10 bi bil pomoje primeren samo za na stezo, za po cesti bi verjetno kar preveč "skakal".

Kar se pa tiče amortizerjev, v kakšnih območjih pa jih lahko nastavljaš? So tudi tu kakšne oznake trdote, a je to bolj nedefinirano? Kolikor sem jaz zasledil so vsi oljni, plin pa je dodatek pri boljših.

iKst
27.1.2005, 14:18
kolikor je meni uspelo se pozanimat za amortizerje ni nobenih pametnih podatkov o trdoti. Obstaja sicer enota, ki pove koliko se amortizer lahko razregne v določenem času pod določeno obremenitvijo, ampak to ni nikjer napisano zraven tko da je neuporabno. Nastavljivi amortizerji majo ponavadi stopnje in jih nastaviš od oka.

Te 12/10 in podobno trdi setupi so pa pomoje že ubijalski. Ti zbije vse zobe ven če se po cesti pelješ :) Drugače pa imam možnost dat nekomu dat delat vzmeti, in baje jih lahko naredi toliko trde kot hočeš. Samo morš prnest nekaj za vzorec, pol pa rečeš da bi rad 3x tršo vzmet recimo. Če te zanima ti lahko na PM povem kje se dobi in ceno.

eraserr
27.1.2005, 17:21
12/10 je verjetno res samo za na gladko dirkališče, za na mobikrog bi bilo verjetno že to kar hudo :laugh

BB
1.2.2005, 14:57
Na točnost prikaza števca za hitrost vpliva samo obseg gum, saj senzor dobiva informacije z desne polosovine. Senzor dobi 9 impulzov na 1 obrat kolesa. Pri števcih je treba paziti na faktor ki je napisan z malimi črkami na števcu.

Prva generacija je imela preddefiniran kotalni obseg gume 1790mm (195/60-14) druga generacija E30 pa ima kotalni obseg 1860mm (195/65-14).

Primer: 4838 / 9 * 1,86 = 1000 (vsaj približno) !

LP, BB

P.S. Ima mogoče kdo kak beli (spredaj) Codierstecker za 6 cilinderski motor viška?

eraserr
1.2.2005, 15:59
Na točnost prikaza števca za hitrost vpliva samo obseg gum, saj senzor dobiva informacije z desne polosovine. Senzor dobi 9 impulzov na 1 obrat kolesa.
Ne bi se strinjal samo s tem da dobiva informacijo z desne polosevine. Informacijo dobiva iz diferenciala, saj je tudi na diferencialu tisti senzor magnetni, ki zaznava premikanje tiste plošče, ki je kot nekakšna vetrnica, samo da so kraki ravni. Ta vetrnica je na glavi diferenciala, ravno na drugi strani kot pa je taveliki zobnik. Ne vem sicer na pamet, ampak mislim da ta vetrnica pa ima 9 krakov, tako da se zadeve potem naprej ujemajo. Z ostalimi stvarmi se pa strinjam. Realnost hitrosti je odvisna samo od dimenzije gum. Če daš manjše od omenjenih bo števec kazal preveč, če pa daš večje bo kazal premalo. Po natančnih izračunih (razmerja menjalnika in diferenciala) za e30 320i in 325i ob uporabi predpisanih gum števec zelo malo laže.

Puhek
2.2.2005, 08:53
Kakor je meni znano, se visko šper ne obnjavlja in se jih lahko naroča le v celem kompletu.

M power
2.2.2005, 11:22
Za nobeno spero ni vec posameznih rezervnih delov... :damn