PDA

Ogled polne verzije : Vsega lepega je enkrat konec....

udm
20.1.2003, 01:16
Kdo od nas, ki vozimo BMWje, se še ni srečal s problemom, ko nastopi kakšna okvara oziroma avto ne deluje optimalno?

Ponavadi poskušamo poiskati rešitev sami, kasneje sledi obisk servisa.

Osnova je seveda priklop avta na tester in prebiranje (morebitne) kode napake v pomnilniku.
Seveda omenjen poseg pooblaščeni servisi krepko zaračunajo, praviloma več kot 10.000 Sit :jok in to za nekaj minut dela.

Pokasirat 10 Ksit za par minut dela in to na račun človeka, ki je v stiski? Mene se zdi to vsaj ne-fer, da ne bom rekel kaj bolj krepkega.

Ampak vsega lepega je enkrat konec.

Načrt za samogradnjo testerja se nahaja na spodnjem linku. Seveda ne pozabit na ustrezen Software, link je na koncu strani.

Obilo veselja :-D

http://members.roadfly.com/marko-mb-slo/Vezje-Win-Dis.jpg

Link:

http://www.highclass-computer.de/Diagnose

PS: če komu ne leži nemščina, naj poskusi s kakšnim on-line prevajalnikom in bo dobil koliko-toliko razumljivo angleščino :-D

dejo
20.1.2003, 12:16
to si pa res moram sestaviti. a si zasledil kje na netu, da bi kdo že uporabljal zadevo...sam sem že pred časom iskal nekaj podobnega, samo je vedno bila še cena zraven...

Stilus
20.1.2003, 15:25
Hvala UDM!!! To si morm pa zlotat... V četrtek grem v DELKO po štromarijo.

A mogoče veš, kje bi lahko naroču konektor za priklop na avto?

Lep pozdrav!

gerchy
20.1.2003, 15:32
hmm .. fajn vam je, ko se spoznate na elektriko :ok

BMW M PWR
20.1.2003, 16:46
Hvala UDM!!! To si morm pa zlotat... V četrtek grem v DELKO po štromarijo.

A mogoče veš, kje bi lahko naroču konektor za priklop na avto?

Lep pozdrav!

Stilus, dej če ti rata boš še meni zalotal!

Konektor dobiš pomoje na servisu!

Stilus
20.1.2003, 19:20
BMW M PWR... če mi rata, ni problema. Sam cajt morm met. K bom kej ustvaru, če bom (upam da bom :-D ), sporočim...

Mislš, da bi šu za konektor vprašat kar na Avto Aktiv v Trzin?

Lep pozdrav!

BMW M PWR
20.1.2003, 20:11
Kaj se skriva pod to kodo: 12 52 1 703 202 ker je omenjena v tekstu!
Mogoče je to konektor

ipsilon
20.1.2003, 20:14
Yes yes zdej jih pa mamo! :laugh

Bimmer
20.1.2003, 21:52
Jst sm se zanimal za podobno zadevo, CarSoft 6.1, ki pa stane 2100 EUROV!

Hudo drago

LP
Bimmer

Diablo
20.1.2003, 22:37
Zanima me kdo bo reskiral svojega bimmerja za poizkusnega zajčka :laugh

Tud jaz se priporočam za en tester :)

Borut
21.1.2003, 00:00
Se toplo priporočam za en komplet.

lp
Borut

Stilus
21.1.2003, 10:53
:) Prec ko bom meu kej časa, se lotim zadeve... zdej mam glih izpite na faksu do 6. februarja, tko da bo bolj tko tko s cajtom.

Pol bom pa naredu, pa upam, da bo delalo. :)

Lep pozdrav!

ipsilon
22.1.2003, 22:53
Malo sem zadevo gledal, elektronika je moja šibka točka (ena mnogih :drink ), tako da me nekaj zanima - a je te čipe treba še dodatno programirat ali zadostuje, da jih skupaj zlotaš in priklopiš na notebook s z ustreznim programčkom (ki se ga tam dol potegne)? Če sem samo površno prebral navodila, se opravičujem za to neumestno vprašanje :ok2

Borut
22.1.2003, 23:13
Te čipe ni potrebno čisto nič programirati. Maxim MAX je le pretvornik signalov na V.24 ali RS232C ali po domače serijski vmesnik, 74XX pa so logična TTL vezja. Skratka nič za programirat.

lp
Borut

Stilus
22.1.2003, 23:17
Ne, to so IC čipi, ki imajo že notri kok bi reku... vezje v malem. ;)

Mogoče, če je kdo hodil na elektrotehniko, se lahko spomni da npr. čip 747 vsebuje operacijski ojačevalnik, itd...

V teh čipih, ki jih potrebujemo je tudi par stvari verjetno, samo ne vem katere... nisem še podrobno pogledal. Preden pa sestavim bom šel pa na faksu v kataloge pogledal kaj zadevščine naredijo. :laugh

Skratka, upajmo da jih kje v LJ imajo tele čipe.

Lep pozdrav!

Borut
22.1.2003, 23:25
Operacijski ojačevalnik je bil z oznako 741m mislim pa da 747 vsebuje 4 enake OOje, vendar brez signalov, ki jih ima 741, in so to analogna vezja.

74XX pa so diskretna vezja (AND, OR XOR, itd), ki obdelujejo digitalne signale na TTL nivoju (5V).

Zadeva je samo prilagoditev izhoda iz konektorja na BMW na konektor na prenosnem računalniku (nivoji, hitrosti, napetosti, kontrolni signali, itd..). Če bi direktno priključili PC na konektor BMWja, zadeva sigurno ne bi delovala, pa še velika verjetnost je da kaj skurimo.

Sam protokol za komunikacijo pa se obdela s tisim programčkom. Kode pa so tako ali tako standardizirane (ODB II).

lp
Borut

ipsilon
23.1.2003, 01:10
Potemtakem zadeva sploh ni problematična. Kako pa je potem naprej - je eno vezje in en program dovolj za dostop do vseh različnih modelov Bmwjev? Ista zadeva za e65 in e36, da rečemo?

BMW M PWR
28.1.2003, 23:28
Stilus, a si že kej gledu, a se da dobit te čipe??

Stilus
29.1.2003, 12:24
Borut: Prav imaš :-D

BMW M PWR: Zadnjič nisem meu cajta it v Delkota, pa ta teden tud ne vem če bom kej v LJ hodu... Grem pa 100% pogledat v pondelk, k mam izpit na faksu... Pol pa sporočim.

Ma zdej me šola baše 100 na uro... En izpit sm že zajeb... upam, da ne bom še tega v pondelk. Eh ja.

Lep pozdrav!

BMW M PWR
2.2.2003, 16:09
UDM, stran ne dela več!!!!! :crazy :crazy :crazy

A imaš kje napisan seznammateriala!

udm
2.2.2003, 18:10
Hmm, nikoli mi ni bilo jasno, zakaj si zanimivih strani nihče ne natisne na papir in slik posname na svoj računalnik :napaka

Nič ni večno, vse se spreminja :crazy

http://members.roadfly.com/marko-mb-slo/BMW_tester.jpg

BMW M PWR
2.2.2003, 18:23
Meni tudi ne!!! :crazy
Pa še vedno mi je žal potem! :laugh

BMW M PWR
11.2.2003, 13:06
Men se vezje že dela! Kolega, ki hodi na štromarski fak mi ga bo zalotu, obljubil je da danes začne, tko da ko dobim poročam! Cena, kot je rekel, ne bo višja od 5kSIT

Stilus
11.2.2003, 14:32
BMW M PWR: Kje je dubu MAX232? Jst sm sprašvou v BTCju, pa ga nism dubu.

Lep pozdrav!

BMW M PWR
11.2.2003, 17:32
Ej nevem, jst sem dal kolegu samo tisto shemo, ki je zgoraj, naprej pa on rihta! Bom vprašu, ko ga srečam, ampak nevem kdaj se bova vidla (se bolj po Mailu dopisujeva!)

DAMC
11.2.2003, 18:13
Za elektronoko imaš v LJ dve dobri trgovini:

IC elektronika d.o.o.
Vodovodna 100,
1000 LJUBLJANA
www.ic-elect.si

JUST d.o.o.
Brnčičeva 13
1231 LJUBLJANA-ČRNUČE (nad bar Siesta)

Če slučajno nimajo se pa da naročiti. Je pa še mnogo drugih
CONRAD,BURKLIN... ,ki pa so dražji.

Borut
11.2.2003, 23:22
Obstaja še HTE na Roški cesti in v Trnovem preko banke v rdečih blokih, Conrad pa naj bo čisto tazadnja izbira, ker so kar nasoljene cene.

lp
Borut

DAMC
12.2.2003, 18:47
Zanima me če se je kdo že pozanimal koliko stane BMW konektor.Ali je sploh dobavljiv?
Tukaj sem našel ne komplet pa se mi zdi ,da je kar drag (dražba še ni končana).
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=2402641603&category=30921

Kaj vse se bo ,dalo s tem merit?

BMW M PWR
12.2.2003, 19:23
Ah, jst če ga dobim kdaj na kakem odpadu, drugače pa kr čeveljčke pa na kable ker pin je!

BMW M PWR
1.3.2003, 23:31
Takole, vezje je narejeno, jutri bom pa probal da vidim če dela!

Upam, da ne bom kaj skuril :blabla

aha še to, MAX232 je imel kolega še doma, pa pravi da ne ve kje ga je kupil!

Stilus
2.3.2003, 00:04
MAX232 sm dubu v ICju. Skratka, najdt morm sam cajt da skupaj vržem zadeve. ;) Zdaj delam glih en mikrokrmilnik Motorola M68HC11 za faks, pa nimam glih cajta ne vem kolk se s tem ubadat. Pride na vrsto tud to. :)

BMW M PWR: Če bo delalo, sporoči. :)

Lep pozdrav!

Aleksander Horvat
3.3.2003, 20:24
Mene pa zanima, kaj se s tem testerjem sploh lahko odčita? Malo me je strah, da je to samo za resetiranje servisnih intervalov, čeprav je čudno, da potem ni priklopljeno na sponko 7.

BMW M PWR
3.3.2003, 23:00
UDM, Help!

A ti kaj več veš o tem programu! Uglavnem, sem bral uradno stran od tega Vag-Com in piše da je samo za VW, Audi in Škoda!!!

A je treba kaj v nastavitvah nastavit??? Jst sem danes probal, in ko dam LED test mi prižge samo prvo lučko (kao kontrola za PC), druga (kontrola za avto) pa ne dela! Ko dam test mi napiše une 3 razloge, zakaj pač ne dela:
*incorrect COM port selected (svtar je sigurno na pravem COM-u!)
*adapter not plugged in (pa je!)
*igniton not runnig (pa dela!)

Nevem, mogoče res ne prepozna BMW-ja in je res samo za zgoraj omenjene avte!

udm
4.3.2003, 01:57
Ah ja, zadeva je narejena za BMW šestvaljnik ali več. Očitno nekdo vozi tudi manj :-D

Za 4 valjnik moraš samo premenjat en pin, TXD žica gre v pin 17 namesto v pin 20 na diagnostičnem konektorju, če želiš vezje uporabit za 4 valjnik. Vse ostalo je enako.

trancy
4.3.2003, 09:07
okej....načrt mam, link do softvera mi pa ne dela...a mi ga kdo lohk na mejl spusti...plizzz

trancy@volja.net

BMW M PWR
5.3.2003, 13:40
UDM, veš kaj je problem! Diagnostični konektor pnima pina 17, oz je prazen, tko da ne morem priklopit na 17 namesto na 20! A si prepričan da je 17!

Diablo
5.3.2003, 15:07
Zanima me če bi kdo iz okolice Maribora hotel izdelat eno vezje še zame. Plačam tud delo :beer

udm
5.3.2003, 23:03
http://freeweb.siol.net/caposiol/diagnosestecker.jpg

BMW M PWR
5.3.2003, 23:15
Čudno, ampak pri mojem je 17 sigurno prazen! A je tale shema za E36 M40 motor???

udm
5.3.2003, 23:17
naj bi bila za vse BMWje z 20-pinskim diagnostičnim konektorjem

BMW M PWR
5.3.2003, 23:51
Torej očitno s testerjem ne bo nič! Pa že tko sem se veselil, da bom lahko kej sam doma pogledal!

V tamalem krogcu sta pina 17 in 13 prazna! A pol ni druge variante!

trancy
6.3.2003, 07:40
fantje....a mi lohk kdo softver za tale diagnostik program pošlje plizzzzz

BMW M PWR
6.3.2003, 10:02
Dej nej en prosim pogleda, v kakšen starejši tip E36 če ima pin 17???

Trancy - YGM

trancy
6.3.2003, 10:07
Dej nej en prosim pogleda, v kakšen starejši tip E36 če ima pin 17???

Trancy - YGM

jest mam....sam nimam softvera.....l92

BMW M PWR
6.3.2003, 19:19
Sem ti ga poslal na Mail, a nisi dobu!

M power
5.10.2003, 15:38
Hja, tkole je: zadeva zlotana, priklopljena in deluje :ok2 Problem je pa, ker doticni program odcitava samo napake iz dme/dde (racunalnik motorja) ostale funkcije so se "under construction". Ima mogoce kdo novejso verzijo (tale je 1.0 beta). Probali smo na 525ix in je odkril napako, da je bil kao odklopljen akumulator (je bil res :laugh ) in smo zbrisali napako. Se pravi: deluje samo kontrola dme-ja in izbris napak le-tega, Normalno deluje tudi reset intervalov. Torej, problem je software :jok

LP

_Tom_
5.10.2003, 18:26
Poslji mi mail na _tom_@email.si mam en software za poizkusit :)

Jure24
15.10.2003, 18:37
Vezje sem naredil,zdaj pa se je pojavil problem,ker na E39 pini niso isti kot na načrtu za to vezje.+ in gnd pašeta isto kot na načrtu,eden od ostalih dveh pa ne(ne vem točno,Tx ali Rx,ker zadeve nisem videl v živo,ampak je sprobaval kolega).Model je 525tds,letnik 96.A ima kdo mogoče razporeditev pinov za ta model.
Hvala že vnaprej...

Gregor
23.1.2004, 18:33
Na E-mule se je pojavil BMW DIS Program V29. Sklepam, da je to diagnostični program. Če ima kdo raznorazne želje, si ga lahko zdownloada.

Še ed2k povezava:
ed2k://|file|BMW.DIS.Program.V29.zip|271634861|84E106B6146DFC6B10255EBF824C29A2|/

Obstaja nekaj istih programov, zato svetujem, da pogledate v E-muli še za ostale.

Upam da bo komu koristilo

:ok

M power
23.1.2004, 21:26
Tale DIS je hudo zascitena zadeva :jok (je pa trenutno aktualna zadeva. ki se uporablja na pooblascenih servisih = all in one diagnosticni racunalnik ). Torej, tistile program sam po sebi ni uporaben (nima nobene zagonske datoteke). Potrebuje se zadevo ki se imenuje DIS install. V bistvu je bootable CD z eno lastno izvedenko linuxa. OK, ni blema smo vse dobil :-D in veselo na test... err...damn... problem... zadeva se lepo zboota in se zacne nalagat (ce bi vse funkcioniralo, bi med instalacijo zahteval tale DIS program), ampak kasneje ugotovi, da nima pravega hardvera (zadeva je ocitno zakljenjena na dolocen hardver in Bog ve na kaj se :damn ). Torej tudi tukaj ne NO GO... :damn :jok Drugace je tale DIS super zadeva => imas vso diagnostiko + ETK+TIS+EBA. Eh ja, znajo zascititi zadevo, ki kosta 17000 EUR... :jok

Iztok Z.
23.1.2004, 22:49
Zanimiva stvar. S tem bi se na moji E46 še jaz malo poigral, ampak sem zamudil načrt in software. :jok Mi ga lahko prosim kdo pošlje na mail?

Malo sem doma pobrskal za čipovjem in imam še nekaj tega na zalogi. :ok

Stilus a se na faksu še vedno ubadate z Motorolam 68 serije? Alarm ki sem ga opisoval v drugem forumu sem pred leti delal z Intelom 8051, ki je sedaj tudi že zastarel. Ker že nekaj časa nisem programiral sem malo padel ven, vendar bi po potrebi hitro spet začel, pa še emulator in programator imam nekje. :comp

Gregor
23.1.2004, 23:20
Ja najbrž je program zaklenjen na tako imenovani ključ (ta ključ vstaviš v USB, ali druge porte), brez tega pa ti program ne koristi.
Zadevo približno poznam, ker sem probal inštalirati en program (iz moje stroke), pa sem na koncu ugotovil, da rabim ta ključ. :damn :damn :damn

To so programi za specializirano rabo in so zaradi tega svinjsko dragi, narediti crack, pa mislim da je nemogoče (saj vemo nemogoče je v računalništvu relativno, ampak pustimo zdaj to). :damn

Drugače obstajajo kao DIS instalation instruction, ki pa si jih najbrž že prebral, mar ne. :ok2

Iztok Z.
23.1.2004, 23:38
Gregor drži! Imam WSCAD program ki uporablja LPT ključ-dongle. Še hujši pa je Siemensov STEP5 in 7, ki se ga uporablja za računalniško vodenje strojev (SIMATIC). Siemens je za ta namen naredil posebne laptope, ki so hardversko prilagojeni za njihove software, drugače pa niso nič posebnega (BMW ima podoben štos). PC verzija pa stane cca. 5000 EUR v osnovni verziji. Kljub temu so ga že "skrekal" in mi lepo služi. Ni hudič, da kaj takega ni možno z BMW-jevim softwerom, saj sta firmi podobno močni!

Kot si rekel: V RAČUNALNIŠTVU JE POJEM NEMOGOČE RELATIVEN.

Stilus
23.1.2004, 23:42
Iztok: Ja, še vedno je Motorola. Sicer sem to že dal skozi in mislim, da imam tisto "ploščico" še nekje spravljeno, sam bi mogu najdt. Je pa glupa stvar do amena. ;)

Če boš delal "vmesnik" za BMWja, bi se priporočal... Boš povedou ceno, pa se bova zmenla. Prou? Ker rabm neki tazga doma, da na prenosnika priklopim. ;)

Lep pozdrav!

Iztok Z.
23.1.2004, 23:59
Stilus ni problem. Na neki ruski strani sem odkril konektor za E46, samo moram še tiste vilce prevest (cirilica iz JLA). Ker nimam še načrta sklepam, da je ta adapter nekaj podobnega kot uporablja Siemens ali pa PC dekoder digitalne satelitske za WallBanger program. Siemens sicer uporablja MAX233 amak je edina razlika proti MAX232 v elektrolitih, funkcija pa je ista. Tista TTL 74LS.... vrata pa se tudi nadomesti z čim drugim, ker so samo invertorji in bufferji. Če bo pa kaj zahtevnejšega bom pa po dolgem cajtu še Tango in fotopostopek print plate naredu.

LP Iztok

Gregor
24.1.2004, 09:31
Gregor drži! Imam WSCAD program ki uporablja LPT ključ-dongle. Še hujši pa je Siemensov STEP5 in 7, ki se ga uporablja za računalniško vodenje strojev (SIMATIC). Siemens je za ta namen naredil posebne laptope, ki so hardversko prilagojeni za njihove software, drugače pa niso nič posebnega (BMW ima podoben štos). PC verzija pa stane cca. 5000 EUR v osnovni verziji. Kljub temu so ga že "skrekal" in mi lepo služi. Ni hudič, da kaj takega ni možno z BMW-jevim softwerom, saj sta firmi podobno močni!

Kot si rekel: V RAČUNALNIŠTVU JE POJEM NEMOGOČE RELATIVEN.

Potem misliš, da bi eden od teh programov lahko odklenil tisti ključ (recimo BMWjev diagnostični program), ozirma drugače povedano; BMW po vsej verjetnosti uporablja enega od teh dveh ključev. To bi bilo zanimivo sprobati.
Me zanima kaj bo M Power rekel na to :)

Iztok Z.
24.1.2004, 10:50
Gregor ne bo držalo. To sta samo dva programa, ki sem ju omenil za primerjavo in noben izmed teh dveh ključev najbrž pri BMW-ju nima šans. Zelo malo verjetno bi se z ustreznim softwerom dalo uporabit Siemensov RS232 na MPI/DP adapter zaradi sistema protokola, ampak ponavljam, da je malo verjetno.
:jok

Vsaka tako močna firma kot je Siemens ali BMW si privošči razvoj svoje zaščite in vsako posebej je treba "skrekat". :mljask

Gregor
24.1.2004, 11:20
Barabe :damn , spet nam slabo kaže. Jaz pa sem mislil, da se bo ta stvar premaknila iz mrtve točke. No nič hudega, če ne drugače smo se spet nekaj novega naučili. Mogoče nam pa čez par let le uspe. :laugh

:ok

BMWfreak
24.1.2004, 18:28
Glede cene 10.000sit za en pregled... Ne vem no, sam kolikor se spomnim
mi to niso nikoli posebej zaracunali. To naj bi bilo zastonj, vsaj tako mislim.

RALLIART
26.1.2004, 13:37
a bi lahko se meni kdo na mail poslal program in net stran z slikami itd skratka vse ce kdo ma emailemail@email.si

drugace me pa se zanima od katerih modelov naprej so konektorji v bmji recimo od e30 naprej?

Puhek
30.1.2004, 14:41
Erm.... meni link iz objave danes ne dela. Verjetno je bila celotna zadeva odstranjena? Bi bil kdo tako prijazen, pa mi shemo nekam ruknu, kjer bo dosegljiva?

10x!

Pu

BMW M PWR
31.1.2004, 21:58
Poglej na mojo stran, pod BMW čisto spodaj!

http://freeweb.siol.net/griljc18

Mitja
31.1.2004, 23:47
Hja, tkole je: zadeva zlotana, priklopljena in deluje :ok2 Problem je pa, ker doticni program odcitava samo napake iz dme/dde (racunalnik motorja) ostale funkcije so se "under construction". Ima mogoce kdo novejso verzijo (tale je 1.0 beta). Probali smo na 525ix in je odkril napako, da je bil kao odklopljen akumulator (je bil res :laugh ) in smo zbrisali napako. Se pravi: deluje samo kontrola dme-ja in izbris napak le-tega, Normalno deluje tudi reset intervalov. Torej, problem je software :jok

LP

Ne razumem dobro. Se pravi da imaš pregled nad vsem v motorju, ni pa za ostalo (avt. menjalnik, navigation, airbags....) Ali lahko s programom vidiš še kaj drugega, ali samo kode za napake? In kaj vse je sploh priklopljeno na dme (kateri senzorji ipd), če kdo ve? Ali se da s tem tudi kaj nastavljati? npr. blokado?

Aja, in koliko približno stane materijal?

Hvala

M power
1.2.2004, 10:17
Ta program samo odcitava napake. Katere stvari "pokriva" DME pa tudi ne vem. Kot napisano, problem je software, ker ni dokoncan. Ne mores posegati v samo elektroniko in jo spreminjati (odpade prestavljanje blokade).
Cena mislim, da je bila nekje 15ksit skupaj z delom (en zanesljiv stromar).

LP

Gregor
1.2.2004, 10:36
No če smo spet pri tem, sem na internetu najdu en dokument, kjer v naslovu piše: "SIEMENS BMW DISplus Service" Predvsem me tisti Simens matra. Ker, če je to od Simensa, potem je še večja verjetnost, da BMW ni dal delati svojega ključa, ampak je uporabil simensovega.

še ed2k, če koga zanima:
ed2k://|file|BMW-DISplus_English_16_6_2000.doc|22027776|9E16A1A3692FA2871F2FE8AB251D4726|/

Ta dokument, je kot eno navodilo za instalacijo BMWdis.

Pomoje bi se splačalo probat z simensovim ključem. Kaj pravite?[/quote]

Puhek
2.2.2004, 08:39
Hmm, mislim (zgleda po shemi), da tale priključek ni namenjen reprogramiranju temveč le odčitavanju diagnostike. Če pogledate skico, se na avto priklopi rač. preko 4 kablov, 2 sta Diagnose-Datenleitung (15 =Rx in 20 = Tx) in pa masa (19) ter + (14). Na shemi je tudi pin 18 ki je označen z programmierleitung. Verjetno je to le flag, ki mora biti pot napetostjo da se lahko programira, ampak ni priklopljen na zadevo...

Zato pomoje ni problem v softwareu ampak sami napravici.

To so le moja ugibanja ;)

Pu.

imt533
6.8.2007, 18:21
Hi,
vem da je stara tema in nisem mogel priti do shem pa me zanimajo tri stvari!
1. kje lahko vidim shemo, ki je delala na vaših avtomobilih,(nobeden link več ne dela),
2. kateri program ste uporabljali, mogoče carsoft(katera verzija).
3. kaj je kdo poizkusil adapter iz OBD na stari 20 pin-ski konektor.

Thx, Frenk