PDA

Ogled polne verzije : E30, par vprašanj

iKst
11.3.2004, 11:06
Jo,

zanimam se za nakup ene 320ke e30 letnik 1987, in ker nimam velik pojma o BMWjih me par stvari zanima.

Koliko je težav z rjo ? Avto je sicer pošvasan, pokitan in pripravljen na barvanje tako da s plehom verjetno nebo večjih težav. Kaj pa podvozje in razni nosilci itd.

Kakšne posebnosti pri tej mašini ? Poraba, okvare itd. Mogoče kdo lahko pove kolk stanejo različni deli, tko da si osnovno predstavo ustavrim. Se dobijo dobre (v dobrem stanju) mašine, ki pašejo v ta avto ? Kako je z vgradnjo večjega motorja (iz 325 recimo).

Se da dobit podvozje od M3ja za spodobno ceno ? Obstajajo kakšni poceni načini da dobiš extraultramega trdo podvozje ? Iz kakšnega drugega modela recimo.

Še ena malo bolj hardcore. Je že kdo probu zavarit zadnji diferencial ? :metalc Avto bo namenjen skoraj izključno driftanju, špere pa baje nima. Se da vozit kolikor toliko normalno s popolno zaporo zadnjega diferenciala ?

Tnx

eraserr
11.3.2004, 19:23
Za začetek bom rekel da je lepo E30 320ko že težko dobit, no ja 320 še nekako dobiš, medtem ko 325tic je pa res malo na tržišču, da bi pa še lepo kupil je pa sploh težko.

Če že imaš ugledam avto in se ti zdi da je kul, potem toliko boljš zate.

Jaz imam že dve leti E30 320tko in sem bil drugače z avtom zadovoljen, kljubtemu da sem ogromno stvari zamenjal.

Glede vgradnje večjega motorja, konkretno iz 325 je tako da mehansko vse paše, zalomi se pri elektriki, vsaj meni se je.

Glede M3 podvozja nisem siguren, samo zdi se mi da je razlika samo v amortizerjih, fedrih in močnejših stabilizatorjih. Original M3 podvozje boš verjetno težko dobil, zato bi blo verjetno boljš če kupš kakšne aftermarket zadeve. Najcenejš bi te verjetno prišlo če daš te amortizerje ki jih imaš obnovit in stršat, pa da kupiš znižane pa trše fedre.

glede 100% špere ali zavarjenega diffa je pa tako da za driftanje bi znalo bit uredu za normalno vožnjo je pa baje neuporabno, da greš v določenih primerih v ovinkih kar naravnost al kako že...

iKst
11.3.2004, 23:18
Tnx.

Avto imam že naciljan, jutri ga grem pa gledat. Je od dobrega frenda, poleg tega pa poznam prejšnjega lastnika tako da zgodovina za kar nekaj let nazaj ni skrivnost. Res pa je da ni najbolj rožnata, avto je bil 2x zaleten, ampak ga je ta frend poštimal za sebe tako kot je treba. Samo še poštrihat ga je treba pa je.

Praviš da si veliko stvari menjal. Lahko kej konkretno poveš, so to malenkosti ki se dobijo za par jurjev ali je blo kaj resnega.
Kako je sploh z rezervnimi deli pri nas. Se da dost dobit al je treba v avtsrijo ali italijo po dele ?

Tisto s špero sem pa že potuhtal da je res mal preveč :metalc rešitev za navadne ceste.

Martin ///M
11.3.2004, 23:42
kar se tice rezervnih delov in vzdrzevanja, te lahko potolazim da je avto eden najcenejsih za vzdrzevanje, zihr veliko cenej kot kaksen star clio itd...
ce pa tukaj ne dobis nic se pa zapeljes u italijo pred trstom pa je, sm enkrat nekaj rabil sem bil v 1'45minut tja pa nazaj, pa se ful pocen sem dobil :)
drugac pa mi zdele ze zeloooooo dolgo ni nc crknl(trkam na les)

Damjan-doc
12.3.2004, 00:23
Tako; Sam imam BMW 325IS e30, z vso opremo možno in za zdaj še vse deluje, od ogrevanja sedežev do el.šip.Načeloma so te šestaki zelo vzdržljivi, slaba lastnost je edino šklopotanje ventilov, predvsem pazi glede hlajenja motorja, če je visko sklopka v redu ali H2O pumpa in termostati delujejo brezhibno.Avto malce raztišči ugasni gretje in ga pusti laufati na mestu, cagarček lahko zaniha proti rdečemu polju le za kak milimeter, nič več.Pazi glede diferencijala, ali ima kaj lufta.
Glede rje je pa tako, na žalost niso bili (e30) pocinkani, razen se mi zdi 325ix leta 1990, pa še to samo blatniki, nisem 100%, pragovi so njihova slaba lastnost.Glede vgradnje 325 motorja v 320, se ti bolje izplača da kupiš takoj 325ko.Res pa je da jih ni veliko na tržišču(lepih), zato sem vesel, da sem lastnik ene izmed njih. :ok 100% špera :napaka raje ne probavaj s takšnimi experimenti :ok .Sandi iz Škofljice ti ji proda za cca 40tsit, 25% :ok .Sicer ima pa Jerry zellooooo lepo 325es(BREZ KLIME :laugh :-D ) ki ti jo proda za kak 1mio.sit.Je pa Kanadski model tako kot moja samo da je moja IS, in sta edine E30ke v SLO. :laugh :-D
Drugače pa dober olje, svečke, filtre in avto mora delat.Veliko sreče :ok

iKst
12.3.2004, 09:26
Tako; Sam imam BMW 325IS e30, z vso opremo možno in za zdaj še vse deluje, od ogrevanja sedežev do el.šip.Načeloma so te šestaki zelo vzdržljivi, slaba lastnost je edino šklopotanje ventilov, predvsem pazi glede hlajenja motorja, če je visko sklopka v redu ali H2O pumpa in termostati delujejo brezhibno.Avto malce raztišči ugasni gretje in ga pusti laufati na mestu, cagarček lahko zaniha proti rdečemu polju le za kak milimeter, nič več.

Šklopotanje ventilov se da odpravit tako da se jih naštela ne ? Glede gretja bom pa pogledu, tnx za info. V primeru da je to zanič, kolk pride visko sklopka za ventilator in vodna pumpa ?

Pazi glede diferencijala, ali ima kaj lufta.
Glede rje je pa tako, na žalost niso bili (e30) pocinkani, razen se mi zdi 325ix leta 1990, pa še to samo blatniki, nisem 100%, pragovi so njihova slaba lastnost.Glede vgradnje 325 motorja v 320, se ti bolje izplača da kupiš takoj 325ko.Res pa je da jih ni veliko na tržišču(lepih), zato sem vesel, da sem lastnik

Kako se pogleda za luft ? Ker če zavrtiš eno kolo se drugo ne zavrti takoj. Vsaj tako je pri mojem zdej pa imam sigurno brezhiben LSD.
325 me pa niti ne zanimajo. Vprašal sem samo za info, če recimo ta mašina crkne pa je treba novo not dat. Sem mislu da so bolj kompatibilni med sabo.

100% špera raje ne probavaj s takšnimi experimenti .Sandi iz Škofljice ti ji proda za cca 40tsit, 25% .Sicer ima pa Jerry zellooooo lepo 325es(BREZ KLIME ) ki ti jo proda za kak 1mio.sit.Je pa Kanadski model tako kot moja samo da je moja IS, in sta edine E30ke v SLO.
Drugače pa dober olje, svečke, filtre in avto mora delat.Veliko sreče

40k za špero je skor za polovico avtomobila :) Sej ni velik, ampak jaz nebi rad nobenih nepotrebnih stroškov, ker gre ves denar v sklad za nov avto. Sicer sem pa včeraj pol govoru s tem tipom pa je reku da ma špero :beer Torej ima vse kar rabim :)
Aja...kakšno olje pa nalivate not ? Men je doma ostala še ena kantica Valvoline Syntpowerja 5w50. A lahko to not zlijem ?

Še eno vprašanje imam. Je že kdo probu kak weight reduction delat ? Jaz bi zadnje sedeže ven pometu pa vse kar je v prtljažniku pa izolacijo. Kdo ve kolk se tega nabere ?

Nixxon
12.3.2004, 10:44
Preber tud to: http://www.behindmatrix.com/e30/fotost/f00439/f00439.htm

Martin ///M
12.3.2004, 10:44
1 Šklopotanje ventilov se da odpravit tako da se jih naštela ne ? Glede gretja bom pa pogledu, tnx za info.

2 V primeru da je to zanič, kolk pride visko sklopka za ventilator in vodna pumpa ?

3 Kako se pogleda za luft ? Ker če zavrtiš eno kolo se drugo ne zavrti takoj.

4 Vprašal sem samo za info, če recimo ta mašina crkne pa je treba novo not dat. Sem mislu da so bolj kompatibilni med sabo.

1 ventili pri teh masinah sklopotajo tudi ce je masina "nova" hecno je celo to da nekateri nehajo sklopotat sele po 200000km :laugh tko da ce ventile slisis ne pomen da je masina zanic :)

2 visko sklopka je mene prisla okoli 12k, vodna pumpa pa okoli 20k oboje novo NEoriginal ampak je delal brezhibno, to sem menjal na prejsnemu E30.

3 to nebi vedu tocn, bos pa takoj ko bos prestavljal vidil ce avto fejst cukne ko presalas v drugo prestavo, dobro se to vidi tudi ce se peljes v cetrti pa na hitro vrzes v nizjo in pritisnes po gasu, da vids kolk cukne oz ma lufta...

4 za menjavo masine pa lahko povem da sploh ni tak bav bav kar se menjave tice, v celju(Dramlje) je naprimer nekdo, ki ima ponavadi kaksno E30 masino na zalogi ti jo pa tudi vgradi pa ne pride tako zelo veliko, recimo 80k - 100k mas pa vse postiman tko kot je treba pa se olje pa filtre pa to zamenja, tko da te ze samo tak servis pride cez 20k

lp

E30
12.3.2004, 14:34
Jo,

zanimam se za nakup ene 320ke e30 letnik 1987, in ker nimam velik pojma o BMWjih me par stvari zanima.

Koliko je težav z rjo ? Avto je sicer pošvasan, pokitan in pripravljen na barvanje tako da s plehom verjetno nebo večjih težav. Kaj pa podvozje in razni nosilci itd.

Kakšne posebnosti pri tej mašini ? Poraba, okvare itd. Mogoče kdo lahko pove kolk stanejo različni deli, tko da si osnovno predstavo ustavrim. Se dobijo dobre (v dobrem stanju) mašine, ki pašejo v ta avto ? Kako je z vgradnjo večjega motorja (iz 325 recimo).

Se da dobit podvozje od M3ja za spodobno ceno ? Obstajajo kakšni poceni načini da dobiš extraultramega trdo podvozje ? Iz kakšnega drugega modela recimo.

Še ena malo bolj hardcore. Je že kdo probu zavarit zadnji diferencial ? :metalc Avto bo namenjen skoraj izključno driftanju, špere pa baje nima. Se da vozit kolikor toliko normalno s popolno zaporo zadnjega diferenciala ?

Tnx

Rja najprej poje zadnje obrobe na blatnikih, potem prednje pri vratih, pragove - ce to stima je tudi s podvozjem vse cool.

Trse podvozje je zelo lahko nastimat, samo ne bo original M3. Se oglasis pri Turnsku in mu poves svoje zelje, placas 80.000 SIT in je ze primerljivo! Za boljsi izkoristek tega podvozja lahko namontiras zadnji most od 325i (kot jaz) in je ze skoraj racing varianta, ce imas pa se spero, si pa ze skoraj car! Manka ti se 4x4 pa si zmagov!!

eraserr
12.3.2004, 14:57
E30: kaj misliš s tem boljšim izkoristkom z 325i zadnjim mostom? Kolikor sem jaz gledal po etkju imajo vsi E30 enak zadnji most.

E30
12.3.2004, 15:31
325i ima zadaj mocnejsi stabilizator in diske. Mislim da se bil poleg ix-a in M3 edini ki je imel diske.

M power
12.3.2004, 17:14
318iS so tudi imeli zadaj diske - vsi :ok2

E30
12.3.2004, 17:20
E30 318is??

M power
12.3.2004, 17:23
Jep! :)

E30
12.3.2004, 17:28
Sem vidu 320is, sam 318is pa se ne....

M power
12.3.2004, 17:37
A se hecas?? :confused Itak da so E30 318iS... eden se je celo tukaj na forumu prodajal http://bmwslo.com/phpBB2/viewtopic.php?t=1605
Delali so jih od '89 do '91 leta, taisti motor so pa vgrajevali se do konca leta '93 v modele E36 (motor z zobatim jermenom). Tile iS-i grejo kot snete sekire...

bmw
12.3.2004, 17:46
Heh, zanimivo, jaz sem videl par 318iS in pa nobene 320iS...

Je res, 318iS leti ko sneta skera...

E30
12.3.2004, 17:50
320is je bil Italijanski M3!

eraserr
12.3.2004, 22:38
E30: Aja ti si kot zadnji most mislil celoten most z rokami diski in stabilizatorjem. Jaz sem mislil samo most sam, ki pa je pri vseh E30 enak.

IZZY
15.3.2004, 23:54
Zdravo

Rok sej ma moj tudi diske zadaj pa dvojne spredaj! Kaj se temu čudiš?
Ne vem pa kašen imam diff.

LP IZZY

E30
16.3.2004, 15:50
Vse komplet sem menjal - Izzy tvoj d ima kot 2.5 potem.... :eek