PDA

Ogled polne verzije : nemiren tek motorja v prostem teku

eraserr
6.3.2004, 20:16
Preden razložim problem najbolje da pojasnim par stvari.

Imam E30 88 letnik 320i s katalizatorjem in klimo. Potem sem pa zamenjal motor za 87 letnik 325i brez katalizatorja. seveda konektor ki povezuje motor in škatlo z varovalkami (torej cel avto) ni pasal in je blo treba to precej predelat. zadevo je opravil g. Erjavec.

Problem 1:
V prostem teku mi motor nemirno teče in se "zaganja", namesto da bi mirno "predel". Če odklopiš luft gemesse potem mirno laufa, samo potem ne dela dobr če mu gas daš. Preden smo ga vzeli ven iz avtomobila je motor zelo lepo delal v prostem teku. Če je nad 1000 obrati tudi sedaj lepo dela, samo v prostem teku je problematičen.

Problem 2:
Kurjava mi dela precej čudno in sicer ko avto stoji ali pa se pelje počasi na majhnih obratih piha razmeroma toplo, ko pa se hitreje pelješ pa piha mrzlo.

Kaj bi lahko bil vzrok za oba problema? Elektrika?

Najlepša hvala za pomoč!

Pero
8.3.2004, 08:53
Problem 1:

Podtlačni elektro ventil prostega teka.

Problem 2:

Crknil ti je termostat in ostal odprt.

Niti eno niti drugo nista velik strošek .

Pa srečno!

eraserr
8.3.2004, 21:46
hvala za pomoč pero, vendar pomoje ni to kar si napisal

problem 1:
to o čemer govoriš je tisti motorček z L na koncu ki uravnava pretok zraka pri prostem teku in ima konektor ane?
pomoje problem ni v tem regulatorju ker sem preizkusil dva. in sicer preden sem motor ven vzel iz avta darovalca je tam motor zelo lepo laufal, zdej ko je pa v mojem avtu pa ne. poskusil sem tudi z regulaatorjem od prejšnje 2.0 mašine ki je isti in je popolnoma ista pesem, tako da če bi bilo s tem kaj narobe bi pomoje na ta način to odpravil. še enkrat poudarjam, preden sem vzel motor ven je delal brezhibno. takoj ko je bil vgrajen v moj avto in ko je bila prevezana elektrika pa ni več delal tako kot se zagre. tako da imam na sumu da je nekaj še z elektriko narobe

problem 2:
kateri termostat misliš? a od mašine? to ne bo držalo ker se motor vsaj po števcu popolnoma normalno segreva in nato ostane na sredini, kar pomeni da je termostat od motorja ok.
tudi drugi problem se je pojavil po menjavi motorja zato mi je vseskupaj dokaj čudno. da bi pa crknil ventil ki odpira pretok skozi pečko pa tud dvomim ker če je gumb za toploto do konca odprt je ventil skos odprt, zato bi morala krožit skozi pečko topla voda.
zdej res ne vem v čem je fora da ne greje dobr, ker pomoje da je prezračeno (einliftano) tako kot je treba.

če ima kdo še kakšne ideje naj prosim pomaga.

Jerry
9.3.2004, 10:24
E 30 88 letnik 320i s katalizatorjem in klimo :confused A je to tisti, ki je bil pred cca letom in pol naprodaj v MS in je metalik rdec s svetlo rjavimi sedezi, 4 vrata, pa kromirani odbijaci? Zakaj si moral zamenjati motor? O nakupu omenjenega avtomobila sem razmisljal tudi sam (rajcala me je klima :mljask ), pa sem se zaradi slabega stanja avtomobila premislil. Vem, da so ventili ze precej ropotali in je plavo kadil :dead . Upam, da nisi zdaj ti nasankal namesto mene :crazy . Kakorkoli ze, opisal ti bom nekaj podobnih izkusenj, ki so mene iz oblakov :cool postavile nazaj na trdna tla :mad . Bil je vroc poletni dan in navelican hlajenja v lavorju :laugh sem si zazelel avto s klimo. Ker pa sem po naravi trdoglav, ponavadi raje plezam cez ograjo, kot da bi sel noter skozi vrata :hihi in tudi tokrat ni bilo nic drugace...

Marickapomagej kolk je ze ura, sm cist pozabu, da moram se nekam skoct, ampak nadaljevanje sledi!

eraserr
9.3.2004, 17:23
Jerry: ta avto ki ga ti opisuješ ni isti kot moj.

Mojega sem kupil malo več kot dve leti nazaj. Bil je delphin metalic 88 letnik 320i s katalizatorjem, klimo in šibedahom. Coupe izvedba z M technik II aerodinamično opremo, torej odbijači spredaj in zadaj, spojler spredaj, pragovi in plastike na vratih in blatniku. Edino zadnji spojler ni M technik ampak je isto original, samo malenkost manjši.

Avto je imel 220.000 ko sem ga kupil in je zgledal dober nakup. Sicer sem zelo kmalu, še isti teden moral menjat karter, ker je pri vijaku puščal navoj... V tem času malo več kot dveh let sem ga dobro vzdrževal, precej stvari zamenjal. Vgradil elektro šipe in centralno zaklepanje in se nasploh na avto zelo navadil. S samo mašino do predkratim nisem imel nobenih težav. Dobro je vžigala. Edino kar je bilo mal manj dobro je bila poraba olja 0,5 litra na 1000km in poraba bencina v celotnem povprečju od kar imam avto skoraj 11 litrov.

Do nekaj tednov nazaj (pri 253.000) sem tako z mašino bil še zelo zadovoljen, potem so se pa začel problemi. Kot zanalašč je začela istočasno zajebavat še pumpa za bencin. Ko sem jo zamenjal je spet bilo vse po starem, že naslednji dan pa avto ni več vžgal. Če smo ga potegnili je pa takoj vžgal. Vse je kazalo na to da je nekaj narobe s kompresijo in meritve so pokazale na najslabšem batu 5,5 bara na najboljšem pa 7. Medtem ko smo za kolega kupoval en avto sem govoru z enmu ki je poznal prejšnjega lastnika mojega avtomobila in je rekel da je bil tip čist ruknjen, da ga je povsem mrzlega tiščal v "überture" in da je bil avto nasploh skos na blokadi in počez :) Tako da samo stanje mašine konec koncev ni blo nič presenetljivega, če to ne bi bil bmw pomoje niti ne bi prišel več do mene :) Vseskupaj je zadišalo po generalni, vendar sem rekel da to pa ne grem delat, da če le dobim dober 2.5 motor, da bom dal tistega not, ker mi je blo ves čas lastništva 320tke delno žal da nisem 325 kupu. Samo lepo 325 kupt je blo že takrat težko, zdej je pa to sploh nemogoče.

In res, po srečnem naključju sem iz popolnoma rjavega avta dobil motor iz 87 325i brez kat, ki je bil v dobrem stanju. sicer nekoliko masten, ampak kompresijo je pa imel zelo dobro (najslabši 10,5 ostali 11-11,5 en pa celo 12, toliko kot imajo pri novi mašini). Preden sem motor kupu je bil še v avtomobilu in sem se z njim peljal in se je motor res izkazal za dobrega saj je v vseh obratih in prostem teku lepo laufal, dobro vlekel in se popolnoma nič pregreval, kazalc je bil lepo na sredini pa smo ga fajn gonil.

Ko smo vseskupej prestavil v moj avto smo naleteli na problem z elektriko, ker konektor ki povezuje elektriko motorja z škatlo z varovalkami ni imel žil v istem zaporedju. To mi je uštimal verjetno vsem poznani Erjavec.

Ko sem odšel od njega pa sem naletel na ta problem zaganjanja motorja oziroma nihanja obratov v prostem teku. Zanimivo je, da ko je avto mrzel in ko so obrati dvignjeni na 1200 teče zelo lepo, ko pa pade pod 1000 pa začne grdo tečt.

Čudno se mi zdi vseskupaj zato, ker je preden smo ga prestavili, je motor tudi na 750-800 obratih zelo lepo delal.

Glede gretja sta pa pomoje samo dve možnosti. Ali je v pečki zračen žep in to nekak moti pretok, ali pa tisto stikalo ki odpira pretok nekej zajebava.

To bi bla nekak cela zgodba. Če mi kdo zna kej pametnga predlagat naj prosim pove, vem pa da je težava dokaj zoprna in mi tud strokovnjaki brez da vidijo ne morjo kej prida pomagat.

ipsilon
10.3.2004, 00:08
Glede teka motorja ti ne znam povedat, glede gretja pa imam zate sledeči nasvet:
vsaj pri E36 (sklepam da je pri E30 podobno) obstaja "heater-valve", ventil, ki krmili pretok vroče vode do radiatorjev v kabini. Zadeva se rada zapacka ali crkne, in potem te v avtu zebe. Poskusi najti ta ventil (če obstaja) in ga očistiti, pa boš videl, ali je to tvoja težava.

eraserr
10.3.2004, 15:47
Problem 2 smo uspešno razrešili. Na pečki sta dve cevi in ena je vhodna, druga pa izhodna. In ker nismo bili pozorni na to ko smo mašino not dajali sta bili cevi ravno obrnjeni. Zgleda da ventil lepo prepušča samo v eno smer, zato je prišlo do teh težav. Zanimivo je bilo dejstvo da je pri isti hitrosti cca 40kmh pri nizkih obratih pihalo toplo pri visokih pa mrzlo. Zakaj se je tako čudno obnašalo ne vem, je pa važno da je problem rešen.

Problem 1:
Ni še v celoti razrešen smo pa prišli do zanimivega spoznanja, da če odklopiš potenciometer pod loputo za zrak, ki meri v kateri poziciji je loputa, da se obrati dvignejo na 900 in motor tako teče lepo. Tudi sama vožnja je malenkost lepša ker manj cuka ko spustiš gas, ker ne zazna da si ga spustil in očitno ne odvzame čist več bencina zato nič ne cukne. Rešitev ma tud slabe lastnosti in sicer ko daš v ler in spustiš gas precej dalj časa traja da obrati padejo na minimum. Tega zaenkrat sicer še ne vem, ampak lahko da ima zadeva kakšen vpliv tudi na porabo.

Tako da če ima kdo kakšne izkušnje glede tega potenciometra in kakšen je njegov direkten vpliv naj mi jih prosim zaupa.

Jerry: kaj je sedaj s tvojim nadaljevanjem :)

udm
10.3.2004, 21:11
Potenciometer ima ravno to funkcijo, da motorni elektroniki "pove", v kakšnem položaju je loputa. Kaj pa priklop na tester, kaj pokaže?

eraserr
10.3.2004, 21:27
Mislil sem pač v kakšni meri vpliva ta potenciometer na normalno krmiljenje mašine, ker jaz sem pri njegovem izklopu opazil samo višji in lepši prosti tek in precej počasnejše vračanje z velikih na male obrate, na samo pospeševanje pa ni blo vidt vpliva, zato sprašujem.

Glede priklopa na tester pa dve vprašanji. Ali tester pri E30 zna pokazat kaj pametnega in kje ta tester imajo? vem da sigurno na AA sam verjetn bi oni takoj hotl da jim mastno plačam...

udm
10.3.2004, 22:52
Bom poskusil na kratko razložiti:
Bencin v motor prihaja skozi injektorje. Injektorji se krmilijo z električnim tokom. Ni stalni tok, ampak so kratki impulzi. Frekvenca in trajanje teh pulzov se spreminja, kako dolgo in kako pogosto bo injektor odprt in koliko bencina bo posledično šlo skozi, pa določa DME (motorna elektronika). DME ne določi impulzov kar tako, na pamet ali na lepe oči, ampak potrebuje podatke s senzorjev. Eden od teh senzorjev je tudi potenciometer na merilcu pretoka zraka. Če podatki s senzorjev niso točni, potem tudi doziranje pulzov na injektorjih ne more biti OK.

Je pa odvisno od posamezne verzije DME, kaj se bo zgodilo, če bodo manjkali podatki od merilca pretoka zraka. Lahko, da se bo DME upoštevala kakšne "default" nastavitve, zapečene v čipu, ali pa bo premostila manjkajoče podatke s podatki s kakšnega drugega senzorja,...ne vem, vsaka verzija in revizija Motronica ima svoje specifične nastavitve. Lahko, da podatkov s potenciometra sploh ni, lahko, da so, ampak napačni, lahko da je prekinjena sled na potenciometru, pa včasih je kontakt, včasih ga ni,....ne vem, nisem Vseved :-D

Za specifična vprašanja glede motorne elektronike se obrni na Motronica na Mobisuxx-u.
Več o merilcu pretoka zraka pa imaš na spodnjem linku. Sicer je za M30 motor, ampak je enak stil - mehanska loputa
http://members.roadfly.org/louielouie/AFM_adjustment.html

Morebitnega nastavljanja merilca se lotevaš na lastno odgovornost! Če ga enkrat temeljito "razštelaš", potem ti bo ostal samo nakup drugega.

eraserr
11.3.2004, 12:10
hvala udm za zelo kvaliteten odgovor, ne vem sicer še kdaj se bom lotil kakršnega koli večjega posega ker mam roko v gipsu ampak definitivno poročam kako in kaj

zdajšnje ugotovitve so da z lerlauf ventilom ni nič narobe, ker sem sprobal dva in je z obema isto

razlika pa je če odklopim potenciometer, potem se stvar precej izboljša, tako kot sem že zgorej opisal

če pa odklopim merilec pretoka se pa tudi prosti tek polepša, samo pol pri povečanem gasu ne zna dozirat

tako da pomoje bi bilo zanimivo zamenjat tale potenciometer ker ga mam še od 2.0 mašine kjer je enak

če to ne bo prineslo nobene spremembe se pa potem lotit še nastavitev merilca pretoka

Jerry
11.3.2004, 18:11
Evo, sem ze nazaj. Sorry, prej nisem mogel do racunalnika. Je pa dober obcutek, da me nekdo pogresa... :-D Me veseli, da si en problem medtem ze resil. Ce ga mislis peljati na tester, poklici Kokalj Andreja na tel. 041/502-868. Ampak mislim, da tester ne bo veliko pomagal. Ce logicno pomislis, so dejstva sledeca: 1.) Oba avtomobila sta prej normalno delovala. 2.) Ko si iz obeh naredil enega, se je nekje pojavila napaka. Iz tega sledi, da je malo verjetno, da bi ravno zdaj nekaj odpovedalo (naprimer merilec pretoka zraka), bolj verjetno je, da je nekaj narobe sestavljeno. Verjetno je nekje se nekaj od starega motorja 2.0, kar je le na videz enako kot pri 2.5, ampak posilja napacne podatke (preveri, ce je serijska stevilka enaka) in to bi prav lahko bil potenciometer. Lahko pa je tudi kaj drugega, torej uporabi samo dele, ki so od motorja 2.5! Merilca pretoka zraka pa nikar ne podiraj, ker ce je prej lepo delal, mora tudi zdaj. Seveda mora biti tudi merilec od motorja 2.5. Ko bos imel vse od 2.5, tezav ne bi smelo biti vec. To je moje mnenje, pa sporoci, kako ti bo uspelo :ok

Ja, tako je to, ce se clovek loti predelave... Vcasih, ko se ni bilo elektronike, si samo vzel kladu pa si tolk casa nabijou, da je lepo pasal skupi :crazy . Saj veste tisto: Pametnejsi odneha. :ok2 Danes pa se nov originalen avto crkne, kaj sele predelave... :stupid No, ti bom povedal moj primer, ko sem na 316 E30 letnik 87 vgradil klimo. Kupil sem kompletnega 316, letnik 86, model za italijanski trg, ki je imel bolj bogo karoserijo, samo 4 prestave, ampak tudi originalno klimo. No, in jaz to vse lepo odpeljem do prijatelja mehanika. Smo mislili, da bo treba zamenjat samo hladilnike, prestavit kompresor in priklopit krmilno elektroniko za regulacijo vrtljajev :cool . Ja seveda. Me klice mehanik, pa pravi, da je vplinjac cisto drugacen in da elektronika ne pase iz enega na drugega :napaka . Na koncu je moral zamenjati cel motor, ker smo ugotovili, da je original 1800 kubicen, ceprav v prometni pise 316 :crazy , in CELOTNO ELEKTRICNO NAPELJAVO :damn :damn :damn :mad , vsako zico posebej :uhoh : 150 (z besedo: STOPETDESET) ur dela... :dead :dead :dead Ne me vprasat, kolk je to $$$... Na sreco prijatelj dela zaradi veselja, pa mi racuna jurja pa pol na uro :wink , pa Drnovsku tudi nimamo namena kupit avijona :flipa , pa vseeno me je se dolgo po tem bolela denarnica :jok . Toliko o predelavah. Eraserr, problem bi utegnil biti tudi z regulacijo vrtljajev motorja, ko vklopis klimo. Upam, da bos zadevo uspesno resil, pa tudi Erjavec je dalec najboljsi stromar, kar jih poznam, tako da mu lahko popolnoma zaupas.

P.S. Se dobro, da si nisi zazelel se avtomatskega menjalnika (zaradi gipsa), to bi bila se ena predelava :-D :crazy

eraserr
11.3.2004, 19:46
jerry: enostavno ne vem kaj bi lahko ostalo od 2.0 motorja, ker smo not dali 2.5 s kompletno njegovo elektriko in vsem kar paše zraven. Ko je avto šel domov od erjavca je bil edino senzor za pretok zraka od 2.0 in je avto prov grdo crkoval. ko smo dali gor od 2.5 je začel delat samo je ostal ta problem z nelepim tekom.

da bi videl če je problem v lerlauf ventilu sem dal gor tistega od 2.0, ki je po kataloški isti, zato, ne bi smelo bit glede tega težav, pa nasploh je z obema isto.

tudi potencimetra ni noben menjal, pa tudi ta je pri obeh motorjih enak.

bom pa poskusu še ta potenciometer očistit, pa če bo še zmerej isto bom šu pa verjetno do kokala, ali pa mogoče k erjavcu čeprav zadnjič ni ravno imel ideje kaj bi blo narobe in je vse kar je naredu potenciometer odklopu :) no sej če bi se poglobu bi verjetno uštimal, sej zadnč sem šu itak samo pokazat...

eraserr
14.3.2004, 16:07
Glede tega potenciometra sem ugotovil da stvar pravzaprav sploh ni potenciometer ampak dva stkalca. In sicer konektor ima 3 kontakte. Srednji je skupen, levi dobi stik če je loputa popolnoma zaprta, desni pa če je loputa popolnoma odprta. Vmes pa na kontakta ni nobenega stika, torej vse kar stikalo naredi je to kdaj naj ima avto "štandgas" in kdaj ga "tišimo do konca"

če konektor odklopiš, potem ni v programu za prosti tek, tako da lepše dela, če je pa na programu za prosti tek pa ne dela lepo...

samo toliko za informacijo če ima kdo kakšno idejo

eraserr
5.4.2004, 23:00
Po namigih v eni drugi temi sem se lotil nastavljanja imbus vijaka na merilcu pretoka zraka. Ko sem ga odtegoval je prosti tek bil vedno bolj skakajoč, ko sem ga pa do konca zategnil je pa problem zaganjanja izginil. Motor sedaj lepo dela na cca 750 obratih. Če ga zelo dobro poslušaš kdaj pa kdaj še malo kolcne, ampak je stvar nemoteča, ubistvu je zelo podobna kot je bila prej na 20 mašini, ki je tudi kdaj vmes malo pokolcnila :)

Vesel sem da sem problem končno rešil. Pa tako enostavna rešitev. Upam da bo še naprej tako delal, tisti ki pa imate podobne mašine imate pa tu eno od možnosti ki jo lahko poskusite če boste imeli podobne probleme.