Ogled polne verzije : Poraba
Imam BMW 315 letnik 1983.
Avto je bil od mojga dedka in je v 19 letih naredu slabih 100.000 km.
Zadne čase ima avto ogromno porabo (15l/100km) ob normalni vožnji (70-80km/h na relacijah) in približno isto tudi v mestu. Se komu sanja kaj bi lahko bilo narobe.
Hvala za odgovore
DC-
Kakšno porabo je mel pa prej???
Pomoje je problem o tem da je motor že star.
LP
Bimmer
hmm .. pretirano varcni taksni motorji tudi niso bili, kajti ob (morebitnih) dveh vplinjacih pri nekaterih agregatih je znala poraba precej narasti. Moj brat je imel v audiju 80 (letnik 1979) 1.6 - litrski motor z 110 konjskimi mocmi in elektronskim vbrizgom (taiste so vgrajevali v golf I GTI, danes pa jih srecamo v passatih, audijih A4, A3 - seveda posodobljene z kataliziranim izpuhom, prilagodljivim sesalnim sistemom in sodobnejso motorno elektroniko - sevda z manjso porabo ;]) porabo tudi nekje do 11 litrov, pozimi pa se kaksen liter vec. No, vsekakor je 15 litrov kar visoka stevilka, starost motorja samega ne bi smela vplivati, da bi pa bila kriva sama zasnova (zaradi starosti) pa tudi dvomim. Malce pokukaj pod motorni pokrov, preglej svecke, filtre (zracni, oljni, bencinski), zamenjaj olje, preglej izpusne lonce, nastavitev ventilov (v kolikor ni hidravlicna), preveri tlak v gumah in profil (morda je kriva optika). Toliko na hitro .. za kaksne strokovnejse nasvete pa najbolje, da se oglasis pri strokovnjakih :ok
Ti motorji so imeli za današnje pojme zelo visoko porabo (15 do 20 litrov ni bil nikakršen problem), vseeno pa me čudi, da ima tako porabi pri zmerni vožnji. Morda je finta samo v tem, da je mraz...
Mraz vpliva na porabo, ker je zrak pri -20 gostejši kot pri +30. Pri vplinjačih se to pozna (kakšen liter). Da pa je poraba pri normalni vožnji 15l, pa je verjetno posledica nastavitev vplinjača.
Vsak vplinjač ima možnost nastavitve,0 kako bogato ali revno zmes bo zmešal. Ker pa naši vrli mehaniki vedno dajo raje bolj bogato zmes, ker se jim ne da ugotavljati vzroke nemirnega prostega teka motorja, raje nastavijo malce več bencina, pa je. S tem pa posledično povečajo tudi porabo.
Eno vprašanje: na katere obrate pri prostem teku je nastavljen avto? Avto mora biti na delovni temperaturi, ker če ni, si pomaga s čokom - žre ogromno bencina. Obrati naj bi bili nekje med 750 do 900 obr/min.
Drugače pa je bil to zelo razširjen motor, in tudi moj prvi BMW, ki sem ga kdaj sprobal je bil 315, l 83.
lp
Borut
Martin ///M
15.1.2003, 19:32
Jaz sem imel podobne probleme z 316 letnik 87, ki je bil zelo lepo ohranjen sam odobrih 100tisoc km, pa je zacel zret po 12litrov, potem sem ga pa peljal mehaniku, ki se spozna na te stare motorje s furgazarjem, pa je zamenjal neke menbrane ki so v furgazarju al neki tacga, stale so priblizno 22tisoc sit, pol pa je se neki malga zamenu tko da me je prsl okol 30tisoc sit pa je avto zrl obcutno manj ob isti voznji kot prej 9litrov mogoce kdaj 10!!!
pozanimaj se ce ima tudi tvoj 315 menbrane, vzrok da se pokvarijo je pa to da so iz gume in z leti preparijo! aloga teh menbran pa je da uravnava zaug in prosti tek! lp in velik srece martin
Bimmer:
Prej je bila poraba okol 9-10.
gerchy:
Moj ima samo 75KM
Kar se pa ostalega tiče je bil in še bo pri mehaniku.
Membrana je cela, gume so nove in jih preverjam na dva tedna max.
k bo pa plača pa še nov olje in svečke drugače pa bo treba počas razmišlat o menjavi avta, če nebo nehal toliko piti.
DC
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.