Ogled polne verzije : BMW in obrati?
Ze dlje casa me zanima, zakaj recimo BMW ne dela po vzoru Honde avtomobilov, ki bi se bili sposobni zavrteti do 8000 ali celo do 9000 rpm?
Dobro pustimo tukaj modela M3 in M5.... Potem bi bili BMW-ji sele nori avtomobili.... si predstavljate recimo 318i ali 320i , ki se vrtita na 8000 rpm? MLJASK! :laugh
Martin ///M
3.1.2003, 20:28
Matija se popolnoma strinjam s tabo, recimo honda S2000 se vrti vse do 9500, kaksen zvok pa takrat spusca pa bolje da ne pomislim!!!
jaz imam sicer raje bmw-je ker imam rad sportni-luksus, je pa tko da ce bi kupoval bi bil prec za bmw jem audi al pa honda ampak pomoje honda in to samo zaradi obratov!!!
Ja ce bi mel dost dnarja bi imel definitivno doma obe znamki!!!
Ja S2000 je hud stroj. Upam da bom mel kdaj priloznost poiskusit z8 pa da se vid ce je to to. Moram pa rect da trikotna posamicno obesena vodila naredijo lego tako da te sam kap se lahko. Ce das pa zraven se motor k spusca take zvoke pa.... :avto
Pol je pa na avtu lahko tu KIA napisan pa nima veze...
Upamo lahko sam to da se nam navadnim smrtnikom kdaj obeta kaj takega pri BMWju. Sej neki izkusenj v F1 so si pa tud zdej ze pridobili.
Martin ///M
4.1.2003, 16:47
No ampak sej, recimo M3 ima na 1liter 109 konjev S2000 pa 120km, tko da to je ze skoraj isto, je pa res da ima honda skoraj vse vti masine navite bmw pa samo M.
No so ba vsaj bol trpezne, pa ta nove imajo menda zelo velik navora, kar pa tud nekaj pomeni!
To je zato, ker nemski proizvajalci (predvsem BMW) prisegajo na sporten luksuz. In luksuz ni to, da tiscis avto pr 8000 in 9000 obratih. Hondini motorji se ne morejo primerjati z BMWjemi, kajti ne gre se le za najvecji vrtilni moment, temvec za razporeditev navora pri vseh vrtljajih. In ni honde, ki bi imela navor pod 5000 obratih, kar je zelo slabo za motor. Treba ga je priganjati in s tem se povecuje obraba in seveda vzdrzljivost. Medtem ko imajo BMWjevi (in ostlai nemski) motorji navor lepo razporejen pri vseh vrtljajih, pa tudi primerna kubatura naredi svoje. BMWji z lahkoto zdrzijo tudi do 500.000 km, medtem ko se za honde to nikakor ne bi moglo trditi. S tem ne mislim samo motor, ampak celotno konstrukcijo avtomobila. Res pa je, da je razlika tudi v ceni. Ampak, star in obrabljen pregovor se vedni drzi. Malo denarja, malo muzike ;]].
Martin ///M
4.1.2003, 18:23
Gerchy s tem se ne morem ravno 100% strinjat, ker lahko po lastnih iskusnjah povem da je hondin motor lahko zelo vzdrzljiv in pa tudi zelo elasticen!!!
recimo ce primerjas hondo civic letnik 91 1.6 16v ima veliko vec navora, moci, pospeskov in uzitka pri priganjanju kot naprimer bmw 316i, pa nisem honda fan definitivno prisegam na bmw-je ampak ni pa bmw toliko boljsi kot si napisal, pa tudi to ni res da ima BMW tako lepo rasporejen navor, vsaj pri 4cilindrskih motorjih do leta 1998 sigurno ni to to kar bi moglo bit!!!
gerchy: kar je res, je res. Japonski motorji proizvajalcev Honda, Toyota in Mazda so znani kot eni najbolj vzdrzljivih na svetu!!
Hmm.. ni ravno tako .. ce smo ze pri letnikih. Honda Civic letnik VTI, ima 160 konjskih moci in 150Nm navora pri 5000 in se nekaj obratih. Primerljiv nemski motor je 1.8i z 90 KM in 145Nm navora pri 2500 obratih. Kaj je potem proznejse? Motor, ki ima navor pri 5000 obratih preprosto ne more biti elasticen, sploh pa ne pri tehnologiji VTi, pri kateri zaradi spremenljivega casa odpiranja ventilov avtomobil "vlece" od 6000 vrtljajev naprej, do teh obratov pa se obnasa kot navaden 90konjski motor - ce ne tudi slabse. Verjamem, da je vec uzitkov pri hondinem motiorju, kaj pa ko pride klanec, polno nalozen avto, morda lenarjenje z prestavno rocico, poraba goriva, vdrzevanje?
Ce primerjas BMW z podobnimi motornimi zmogljivostmi, je to tudi zelo slaba primerjava. BMW kljub podobni (ali isti) motorni moci deluje bolj umirjeno, prestavna razmerja so naravnana drugace, avto deluje kot uglajen z zmernim pridihom sportnosti, velik poudarek pa je na kakovosti, dinamiki, vzdrzljivosti in na sploh uglajenem nacinu voznje. Poleg tega je BMW veliko bolj klen in varen avtomobil, tehta za poldrugo hondo in normalno je, da so obcutki pri voznji drugacni ...
kar se tice vzdrzljivosti, je na prvem mestu res Toyota, a to velja za avtomobil sam in ne za motorno mehaniko. In pokvarljivost nima veze z proznostjo in dinamiko motorja. Vsesplosno je znano, da imajo nemski motorji ogromno "rezerve" in zaloge pri moci. Zatorej je povsem logicno, da imajo podobni motorji z na primer isto kubaturo razlicne zaloge moci. To pa definitivno vpliva na zivljenjsko dobo. Motor, ki mora delovati vecinoma nad 5000 vrtljaji nikakor ne more zdrzati toliko, kot motor, kateremu so "na kozo pisani" nizki vrtljaji (2000-3000 je ponavadi priporocen moment pri nemskih avtomobilih)
res je, da je motor z visokim navorom pri nizkih obratih bolj prozen.... ampak ne pozabimo, da so za moc(ne navor) potrebni obrati. In o tem jaz govorim. Kar predstavljaj si, da bi se tvoj BMW 5 zavrtel na 8000 rpm in imel hkrati velik navor(recimo 300 Nm) pri npr. 3900 rpm.
To bi bila taksna raketa, da bi clovek dol padel.
Hmm .. niti ne .. za moc je potrebno marsikaj. Dobra konstrukcija motorja, dobri materiali, skrbno izracunana razmerja, veliko izkusenj. In za mocan motor je potrebna kubatura. Pogojeno z stevilom valjev. Ce imas veliko moci in majhno kubaturo, je nemogoce imeti veliko navora - torej tista moc ne pride do izraza vedno. Zelo velika vecina (mocnih) avtomobilov nekako uporablja mocne in velike motorje.
Poglej si dizle. Nic obratov. Velikanska moc. Veliko navora. Proznost. Kaj pravis na to? Si videl kdaj hondo z (dobrim) dizelskim motorjem? Tako sodoben dizel, ki (po mnenju mnogih) prekasa bencinske zmogljivosti so (zaenkrat) sposobni narediti samo z v zahodni Nemciji. Ze zacetki, ki segajo v leto 1991, ko je prisel na trg prvi Audi 100 2.5 TDI. Petvaljnik z zelo majhno porabo kljub sorazmerno tezkemu vozilu je bil le zacetek vrhunskega razvoja turbodizelskih agregatov. Potem sledijo izboljsave turbine, prilagodljiv kot lopatic, common rail, boljse elektronike racunalnikov, 4-ventilska tehnika. Vse to pod 5000 vrtljaji. Avtomobili, visjega zgornjega razreda ne morejo imeti 4-valjnih motorjev. Si predstavljas 8-valjnik z visokimi vrtljaji? Taki agregati so izkljucno nizkoturazni.
Martin ///M
5.1.2003, 03:29
Ti si prevec zagledan v BMW-je to ni edina dobra firma ki dela avtomobile, vsaka firma ima slabe in dobre strani in tudi bmw ima dosti slabih strani, tko da ne vem zakaj govori samo o hondinih slabih in o bmw-jevih dobrih stvareh!!
o tem bi se dalo kregat noc in dan!
sam pa prisegam na oboje in se vedno trdim da je hondin motor prav tako dober kot bmwjev vsak na svoj nacin!!!
NE!
Dizli NIMAJO velike moci! Imajo le velik NAVOR!
predpostavima, da je navor sila*rocica - T=F*r. Velikega navora ni tezko ustvariti. Zamisljaj si 30m dolg vzvod, na katerega se upres s silo 10N. Tako bi dobil 300Nm navora. MOC pa se bo pokazala sele, ko bos to zavrtel nekajkrat na sekundo. In to dizlom manjka. Majhno delovno polje obratov so kljub velikanskemu navoru razlog za relativno majhno moc.
Drugace pa mislim, da bi se lahko BMW in Honda VELIKO naucila drug od drugega!
P.S.
Ce zelite, lahko napisem kaj o principu delovanja bencinskega, dizelskega in rotacijskega(Wanklovega motorja) ter o zvezi med mocjo in navorom... pa o obratih, turbinah in kompresorjih(kako prisilno zvisati moc in navor). Na te fizikalne stvari se resnicno dobro razumem in ce zelite, mi povejte, jaz pa si bom vzel cas in o tem kaj napisal.
Hmm .. ok, ti dam nekaj primerjav:
BMW 530i - 2.979ccm, 300Nm / 3.500, 170kW / 5.900
BMW 530d - 2.926ccm, 410Nm / 1.750-3.000, 142kW / 4.000
BMW 525i - 2.494ccm, 245Nm / 3.500, 141kW / 6.000
BMW 525d - 2.497ccm, 350Nm /2.000-2.500, 120kW / 4.000
Razlika v moci je cca. 20%, razlika v navoru pa vec kot 40%. Ista kubikaza, s tem, da je navor pri dizlih pri pol nizjih vrtljajih.
Pomisli: bi se motorji tovornjakih vrteli pri 8000 obratih? Glede na to, da tam se res potrebuje moc?
Sej bi primerjal honde, pa nisem zasledil dizelskega motorja :eek
morda se dejstvo: nemski inzenirji so pregnani kot sam hudic. Ce bi bilo tako kot pravis, bi se zagotovo tudi BMWji vrteli do visjih vrtljajev. Fizika gor ali dol. Gre se za dober kompromis med vsemi tehnicnimi podatki. In nemskim motorjev je to vedno uspevalo.
btw.. Wanklov motor? Ta je utonil v pozabo. Edini resni primer je bila Mazda RX7. Sicer dokaj mocan avto, a je obraba tesnil prevelika ;] Je pa vsekakor boljsi izkoristek kot pri Ottovem motorju :mljask
martin nism zagledan .. ok. mogoc malo ;] Sam hocem povedat, da se BMWji nikoli ne bodo vrteli do 8000 in vec obratov. Pa da za moc ni pomembno stevilo vrtljajev. Kot je nekdo omenil prej .. BMW je naravnan sportno-luksuzno in ne sportno-spartansko ;]
gerchy: tuki delaš veliko napako in to je da gledaš samo tehnične podatke, ne pogledaš pa recimo diagrama moči in navora od Honde. res je da ima mogoče za ene 10 al Nm manjši končni navor od drugih avtov, vendar moraš vedet da ima skoraj ravno krivuljo navora prek vseh obratov, kar pomeni da imaš praktično povsod nek konstanten navor, ne pa recimo pri 2500 okrog 200 Nm navora, drugje pa samo 100 Nm.
Zato je človek presenečen ko se vsede v Hondo pa vidi kako je to dejansko elastičen avto in vrtljaji niso problem. Isto sta ti dva tle gor potrdila.
Seveda se štirivalnik ne more primerjat z šestvalnikom po navoru (sploh pa pri niskih vrtljajih), vendar imata Honda in Bmw različne kupce. Seveda to velja v Evropi, v USA je pa drugač tam ima Honda svojo znamko Acura, ki pa ima praktično samo šestvalne motorje, vendar je to brezveze omenjat ker mi nismo v USA.
Glede primerjave dizlov in bencinarjev pa pozabljaš mejhno dejstvo in to je da imajo dizli turbino, dej dizlu ven to turbino pa poglej če bo kam šel.
Glede visokih Hondinih vrtljajev: pač zgodovina zgleda da vpliva na vse in tako je tudi pri Hondi. Se opazi da je začela z motorji in iz tam je verjetno prinesla veliko znanja o vrtljajih.
ja, glede na to, da sem imel oba (Hondo in BMW), se nekako pridružujem ostalim. Hondini motorji nikakor niso slabi, daleč od tega. Žal tega ne morem reči za notranjost (kot je en nekoč opisal Hondo: avtomobil z izvrstnim motorjem in "plastično" notranjostjo).
Celo pri vožnji sta si Honda in BMW bolj podobna kot npr. Honda in Mazda, Nissan, Toyota ali Suzuki.
Oba lepo "visita" na plinu in se da zelo dobro nadzirat avto s pedalom za plin. Za ostale japonce (od Swifta GTI do Mazde 323 do Nissana Sunnya do Toyote Corolle) tega ne bi mogel reči, vsi nekam "bezljajo" in vlečejo kot nori, čeprav je pedal za plin pritisnjen komaj do 1/2.
Treba je gledat tudi ciljno skupino, katerim je namenjen avto. Mali avti, kot npr. Civic, Swift,....niso namenjeni daljšim udobnim potovanjem, ampak predvsem mestnim vožnjam in krajšim relacijam, zato tudi cenena notranjost in nizka cena avta, življenska doba avta je tempirana na 200, 300 tisoč km in 4 ali 5 let.
Medtem ko BMW cilja bolj na ljudi, ki uporabljajo avto za potovanja, daljše relacije in ne toliko mestne vožnje, so malo starejši, bolj cenijo udobje in imajo nekaj pod palcem, da vse to plačajo.
Zato tudi razlika v samem designu motorja, saj ne moreš 500 km relacije prevozit s 6000 vrtlaji. Razlika tudi v zunanjem designu, starejši kupci bolj cenijo umirjenost, tradicijo, klasičen design in ne toliko moderne oblike, ki zastarijo v 2 letih.
Tudi hitrost prihajanja novih modelov govori svojo zgodbo. Pri malih mestnih avtih v glavnem pride novejši model vsake 3, 4 leta, saj so ti avtomobili namenjeni hitri zamenjavi (glej zgoraj).
Pri BMWju se tudi serija 3 zamenja bolj pogosto kot serija 7. Tako "od oka" rečeno, je serija 3 namenjena za 400 - 500 tisoč km, serija 5 namenjena za 800 tisoč - 1 M kilometrov, predvidene življenska doba 8 let, serija 7 pa je "predvidena" za 1.5 M kilometrov, predvidena življenska doba 10 let.
Nocoj lahko tukaj(oziroma v novem topicu) pricakujete razlago o zvezi med mocjo in navorom ter principi delovanja bencinskega in dizelskega motorja, ker vidim, da tukaj nekateri o tem niso poduceni in ne vejo prav, kaj v bistvu moc in navor sploh sta, kaksna je zveza med njima in cemu sta namenjena.
Odprl bom nov topic na to temo in razlozil zadevo, gledano iz cistega fizikalnega stalisca. Upam, da bo komu v pomoc.
Vidim, da je vse prevec navajanja suhoparnih tehnicnih podatkov, ki bore malo povejo o vsem skupaj.
Res je, da so BMW-ji moja ljubezen, ampak vem, da tudi drugi motorji proizvajalcev kot sta npr. Alfa in Honda se zdalec niso za v kos. Tako da tukaj gledam na zadevo nepristransko in ne kot BMW fanatik.
emmm .. mislim, da smo malce zasli z tematiko. Nihce ni rekel, da ima honda slabe motorje. Hondin 4-valjnik je eden izmed tehnicnih cudezev. Trdim le, da so nemski motorji (z veliko rezerve) vzdrzljivejsi, ter da se zagotovo noben nemski motor ne bo vrtel z vec kot 7000 vrtljaji (pustimo sportne razlicice). Kot je omenil udm, so taksni avtomobili narejeni za veliko stevilo kilometrov, saj tudi ciljajo na taksne kupce. In pri avtomobilih kot je honda, take stevilke (1m ali 1.5m km) niso ravno pisane na kozo.
In nihce ne more trditi, da ima motor, ki ima moc ter navor pri zelo visokih vrtljajih enakomerno razporejeno krivuljo. Vozil sem 1.6i VTi (160KM) in avto je do 5000 vrtljajev popolnoma neprozen. Prehitevanje z 4. prestavo pri hitrostih pod 100km/h torej odpade. Pac, stvar okusa, ampak nikoli ne bi imel taksnega avtomobila. Res pa je, da je cenovno tudi marsikaj pogojeno. Bmw takesnega avtomobila gotovo ne bi "poslal" na trzisce ;]
In matija .. ne govori o "suhoparnosti" podatkov in nepoucenosti. Govoril si, da dizli nimajo moci, pa sem ti samo malo postregel z podatki, za primerjavo. In turbina? Taksna je tehnologija. Vzemi hondi 4-ventilsko tehniko, pa VTEC, pa bos videl, kaj bo ;]] Tehnologija gre naprej. In to je treba upostevati.
Pa se to: vse kar sem hotel povedati je to, da skoraj gotovo ne bomo docakali BMWja z toliksnimi vrtljaji kot honda. Glede na to, da je bila diskusija podana v tej smeri ("si predstavljas BMWja z takimi obrati...?")
Ste pozabili na bmw serije 1? Ta sigurno ne bo imel takšnega namenoa kot ostali bmw-ji, bol bo konkurenca golfu in podobno. vsaj iz slik tako zgleda. tud materijali verjetno ne bodo v stilu bmw 7 :)
gerchy: se niti slučajno ne strinjam s tabo glede VTI-ja. No pač stvar okusa.
btw: do 100 ima vti še drugo prestavo.
tudi najmanjsa serija, v razredu "golf" naj bi ciljala na svoj krog kupcev, imela naj bi seveda svojstven namen ampak gotovo se ne bo vrtela preko 7000 vrtljajev :)
ad. VTi .. res je, vse skupaj je stvar okusa :)
pa se nekaj : do nesporazuma je prislo tudi zaradi tega, ker si jaz pod "mocan" motor predstavljam ne samo motor z velik stevilom konjskih moci, temvec tudi sposobnostjo "premikati" tezo :) In tukaj nastopi navor. Moc ze, toda brez navora pri vozilih kot so bmw ne pride do izraza ... Ampak tudi to je stvar okusa :)
BMW bo po 400.000km voženih med 4000 ter 6000 vrtljaji še zmeraj deloval ob pogoju da je korektno vzdževan!
Za Hondo pa po pravici rečeno dvomim, da bo še obstajala v primeru da jo voziš v teh famoznih vrtljajijh - med 6000 ter 9000, da ne bomo glih pretiravali motorjev! ;-))))
LP, BB
Mislim, da bi bilo pošteno primerjati bencinarja in dizelaša z istimi dodatki, torej oba s turbo, ali oba brez. Pri beemveju so imeli trilitrski bencinar s turbom na modelu 745i. No, pa primerjajte ta pradavni bencinar z včerajšnjim 30d (cca 183 kojnev). Pa še leta upoštevajte, osemdeseta in zdej. Me zanima kaj porečete in napišete.
:)
Milan 48: Glej moj topic o moci in navoru ter o dizlu in bencinarju :cool
matija18: Ti si že v redu napisal in tudi razumem te zadeve. Ampak, ker večina ljudi poleg navora tudi moč povdarja pri dizlih s turbino, sem napisal naj bo primerjava po moči enakovredna med obemi stroji s turbino in po možnosti istim polnilnim tlakom. Če bi pa iskal še isto kompresijo je pa diesel itak zmznu.
:beer
milan_48 ... motorja z isto kompresijo ne bi nasli .. ampak enakovredne primerjave bi se tezko lotili, zaradi same zasnove in razlicnih tehnologij pri enem in drugem motorju.
Stvar je tekla predvsem o obratih ter primerjavi motorjev (ne primerjave med BMWjevimi motorji ampak agregati drugih proizvajalcev). Pa o moci in vzdrzljivosti. :eek
Milan: glede turbin in tega bom napisal v bliznji prihodnosti, ker me sedaj zelo lovi cas.
Se slisimo, OK? :beer
Lep pozdrav vsem skupaj!
No, ker vidim, da se vrtite okrog Honde, njenih motorjev in vzdržljivosti...
Jaz vam lahko iz PRVE roke povem, da boste težko našli bolj vzdržljive motorje na tržišču!
Trdim, da bo VSAK Hondin motor zdržal vsaj 500k km BREZ problema, ne glede na agresivnost vožnje ob predpogoju, da je bil vedno ogret in redno vzdrževan! S tem sem mislil neusmiljeno priganjanje do blokade ob vsaki priložnoosti...
Je pa res, da so Honde občutljive na redno vzdrževanje. Verjetno ravno zato, ker se vrtijo v visoke obrate... Ampak, ob pogoju, da menjaš olje na 10k km, svečke na 50k km in jermen na 100k km, bo avto predel ko mucek!
Težko boste pa na cesti videli Hondo s 500k ali več prevoženimi, ker je na žalost trend pri rabljenih Hondah, da se ob vsaki preprodaji "izgubi" servisna knjižica in zavrti števec nazaj za kakih 100-200k km. Pa se kljub temu ti avti, z 2-3x prevrtenimi števci še vedno popolnoma vsi vozijo po cesti... Brez problemov! Pa še večinoma imajo te avte mladi ljudje, ki nimajo denarja za kakšne "težke" servise...
Ko pride do primerjave Honda-BMW so ljudje ponavadi zmedeni... Nekako so si oboji avti podobni, ampak tako različni. Vsak, ki je imel priliko vozit kakšen dober avto obeh znamk točno ve o čem govorim. Tako kot nekateri uživajo v tem, da samo udobno pritisnejo na gas in lepo "elegantno" prehitijo, pa smo drugi odvisniki od tega, da stisnemo zobe, zabijemo gas, prešaltamo 2 nižje in gledamo, kako se obratomer vzpenja od 6.500rpm do 8-9k rpm... Tam kjer večina motorjev spusti dušo, se pri Hondi veselje šele začne!
O vzdržljivosti Hondinih avtomobilov pa povprašajte kakega lastnika stare, "navite" Honde, pa vam bo takoj povedal, da "boljšega" avta še ni imel... Poceni vzdrževanje, poceni registracija in daleč naokoli nobenega hitrejšega avta, hehe...
LP
Ker ste popolnoma zašli s teme in začeli primerjati Hondo in BMW in po mojih pričakovanjih Hondo kujete v zvezde :napaka , predlagam Tomzlu, da topic zaklene, ker grajanja BMW-ja na BMW-jevemu forumu vsaj jaz ne bom poslušal.
A je za tebe grajanje BMW-ja, da se pove, da tudi Honda dela dobre avtomobile?
Ja dejmo hitr temo zaklent, da se ne bo kej slučajno izvedl!
Jaz osebno nisem nič rekel čez BMW-ja in tudi sicer mislim, da izdeluje izmed nemških proizvajalcev najboljše avtomobile... To pa predvsem zato, ker so avtomobili s športno dušo, tako kot Honda!
LP
innova95:
Napisal ti bom isto, kar sem že napisal v eni temi prej(glede Hond in BMW-jev).
Po mojem je BMW nekaj čisto drugega kot Honda in se ne moreta primerjati. Vsakega poštenega BMW-jevca smatram kot neprijatelja honde,saj so nekateri lastniku hond močno "fovš" tistim, k mamo BMW-ja in tako nastane veliko razhajanj.
Na primer: Moj fotr že 16 let vozi bmwje.
Najbolj sta ga prepričala BMW 2002 ti in takratna serija 6, saj jih je iz BTC-ja(takrat še blagovno-transportni center)vozil na tehnounion. No ,sedaj vozi BMW X5 3.0d. Ima pa sodelavca, ki je pristaš Honde. Moj fotr mora vsak dan poslušati, ko mu njegov ljubi sodelavec razlaga v čem vse je boljša honda od BMW-ja(prostornina pritljažnika,...).Potem je bil valda fovš k je fotr nabavu x5. Je reku, da bo on tut hondo nabavu k bo mela še več opreme k nš. No in je nabavu hondo za 6 mio, kar je 10 mio manj od našega x5 (16.500 000) in seveda je njegova honda boljša...Iz tega razloga ne maram Honde.
bmw:
Kaj nej ti rečem? Meni je zelo hudo, da ima tvoj "očka" takega sodelavca, da mu greni življenje z debilnimi pripombami.
Verjetno gre za Hondo CR-V, kar pa res ne more bit primerljiv avto z X5! Če bi bilo govora o kakšni Acuri, je pa to čist druga pesem...
Glede fovšije je pa tako, da mene osebno čist nič ne moti, če ti sediš v 3x dražjem avtu, ko te jaz prehitevam... ;)
LP
bmw:
Glede fovšije je pa tako, da mene osebno čist nič ne moti, če ti sediš v 3x dražjem avtu, ko te jaz prehitevam... ;)
LP
A v hrib tudi? :crazy
Martin ///M
12.4.2003, 18:02
bmw:
LP
A v hrib tudi? :crazy
hehe :laugh
Hehe, tud v hrib, ja!
Sej lastnikom Hond se samo fajn zdi, vsakič, ko lahko s svojimi starimi, poceni mlinčki z 1.6l prostornine konkurirajo raznim hudim BMW-jevim makinam in opazujejo začudene obraze...
Pač svoje sorte egotrip!
bmw:
Kaj nej ti rečem? Meni je zelo hudo, da ima tvoj "očka" takega sodelavca, da mu greni življenje z debilnimi pripombami.
Verjetno gre za Hondo CR-V, kar pa res ne more bit primerljiv avto z X5! Če bi bilo govora o kakšni Acuri, je pa to čist druga pesem...
LP
1.Tisti sodelavec ima hondo civic;
2.Moj fotr ni "očka"
3.Ti boš mene prehtel, k bom meu prazn tank(aja, temperatura bo -30 stopinj celzija, teb bo rt zmrzvala, men bo pa gumb za ogrevanje sedežev nasmeh razpotegnil do ušes...)
1.Tisti sodelavec ima hondo civic;
2.Moj fotr ni "očka"
3.Ti boš mene prehtel, k bom meu prazn tank(aja, temperatura bo -30 stopinj celzija, teb bo rt zmrzvala, men bo pa gumb za ogrevanje sedežev nasmeh razpotegnil do ušes...)
OK, for the sake of discusion:
1. Men je zlo žal, še enkrat, da ima tvoj "očka" debilnega sodelavca
2. Ups!
3. Ogrevanje zicov ma vsaka KIA dons!
Nočem izpast provokator, samo sem mislil, da se bomo pogovarjali na podlagi argumentov, ne pa da se bomo obmetavali z žaljivkami! Te oslarije niso zame noben argument.
LP
Se strinjam! Končujem rahel "prepir"! :beer
Honda vs. BMW ?? Dajte no, se ne splača prerekati. Honda je dosti bolj športno naravnana, glasna in hitra, BMW je dinamičen, eleganten in tih, pa tudi hi-tech. Motorji obeh avtomobilov so precej temperamentni in tako Honda kot BMW ne potrebujeta raznih turbo polnilnikov in kompresorjev, saj so njihovi motorji visoko vrteči. Vseeno pa je Honda v tem boljša, če pogledamo v razred majhnih motorjev, če pa primerjamo M3, M5 proti kakšnemu Tayp R, pa ima BMW občutno prednost. Se pravi Honda zna iz majhnih "mlinčkov" narediti hude motorje, BMW pa zna to narediti iz malo večjih "strojev". Na to vpliva tudi japonska zakonodaja, ki pravi, da avtomobili proizvedeni na Japonskem ne smejo imeti več kot 280KM. Tudi BMW ima prav tako poceni servisne storitve v primejravi z Mercedesom, Audijem, Volkswagnom...In še ena posebna lastnost BMW-ja: edino oni ponujajo udoben avto, ki zna biti tudi zelo zelo športen in pusti zadaj vse AMG-je, Tayp-R, RS-e... to sta M3 in M5. Novi M3 CSL, pa je čistokrvni športnik in je z udobjem prav tako špartanski kot Honda. Se pravi razlika je v tem: BMW je dinamičen, Honda je športna.
Se pravi Honda zna iz majhnih "mlinčkov" narediti hude motorje, BMW pa zna to narediti iz malo večjih "strojev".
BMW je dinamičen, Honda je športna.
Evo s tem se pa lahko popolnoma strinjam! Tako to je.
Se pravi Honda zna iz majhnih "mlinčkov" narediti hude motorje, BMW pa zna to narediti iz malo večjih "strojev".
BMW je dinamičen, Honda je športna.
Evo s tem se pa lahko popolnoma strinjam! Tako to je.
Tudi jaz :ok
Jaz se vedno trdim ... razni M3, M5, Audi RS4, RS6, Mercedesi AMG in podobni nimajo konkurence. Ne mislim samo glede pogonskih sklopov, ampak tudi ostale estetike, aktivne ter pasivne varnosti, ergonomije, prestiznosti, vrhunskosti in seveda, tudi cene ...
Amen. :ok2
In še ena posebna lastnost BMW-ja: edino oni ponujajo udoben avto, ki zna biti tudi zelo zelo športen in pusti zadaj vse AMG-je, Tayp-R, RS-e... to sta M3 in M5.
Strinjam se, da sta dobra M3 in M5, ne strinjam se pa, da pusti zadaj vse te. Pa moč tudi ni vse. Vodljivost pripomore k temu zelo veliko. Zakaj lahko Honda NSX pusti zadaj vse Lamborghinije in BMW-je in Ferrarije? Zaradi vodljivosti. Ker vsi primerjate CIVIC s celotno firmo BMW. Se tud še kej druzga najde. Še slika, ki dokazuje, da ne govorim neki brez podlage
http://www.mobisux.com/tabla/files/382305-test1.jpg
Nekateri ste to po moje že vidl.
LP :avto
Honda ima pač motorje do prostornine, kjer se pri BMW-ju šele začenjajo prave zverine. Primerjanje Honde z recimo 316i ali 318i je meni smešno, saj je 316i osnovni model, katerega namen je vse prej kot športno priganjanje. Je najcenejša različica in zato najbolj priljubljen.
BMW-ji imajo poudarek na luksuzu, medtem ko mi Honde delujejo plastično (predvsem armatura). Nočem žalit Hond, ampak tu se vidi, zakaj je en avto cenejši od drugega. Honda je poceni varianta športnega avta, ampak z BMW-jem ni primerjave. Dva različna razreda avtomobilov. Me prav zanima, koliko ljubiteljev Hond bi še naprej zagovarjalo Hondo kot najboljši avto, če bi bila cenovno primerljiva z BMW-jem. Hondina prednost je v tem, da je relativno poceni. Če sem koga užalil, bo že prebolel. :evil Mislim, da imamo tu vsi svoj prav, zato je prepričevanje drugega nesmiselno. Vsak ima tisti avo, ki mu je najbolj všeč in si ga lahko privošči. Za vsakega je njegov avto najboljši. :ok2
Zanimivo se mi zdi, da imajo predvsem lastniki Hond komplekse z BMW-ji. Velikokrat sem na drugih forumih zasledil hvaljenje, kako je ta in ta Honda prehitela ta in ta avto. Iz tega bi torej sledilo, da morajo lastniki Hond drugim dokazovati, da so njihovi avti enako dobri?
Sharp R: Se strinjaš, da NSX in M3 spadata v različna razreda avtomobilov? BMW nima vozila, ki bi spadal med superšportnike ranga Lamborghini, Ferrari in NSX. Med to druščino je M3 skoraj "ljudski" avto. :-D
Martin ///M
12.4.2003, 19:09
Sharp R: Se strinjaš, da NSX in M3 spadata v različna razreda avtomobilov? BMW nima vozila, ki bi spadal med superšportnike ranga Lamborghini, Ferrari in NSX. Med to druščino je M3 skoraj "ljudski" avto. :-D
tud to je res
S tem se strinjam. :ok Sam jest sm hotel sam povedat, da moč ni vse. Sej M3 ni slab na te tesu, čist pod vrhom. So tud superšportniki za njim :evil Se strinjaš, da večina ljudi postavlja M3 ob bok tem super športnikom. Sej ne rečem, da je to slabo, deleč od tega, men je itak M3 klasa zase.
Vsekakor moč motorja ni vse, prav zato pa imata Honda in BMW tu veliko prednost pred avtomobili s turbo polnilniki in kompresorji, saj imata oba odlično lego na cesti. Honda se mi zdi res odličen avto, moti me le to, da imata samo NSX in S 2000 zadnji pogon. Lepo bi bilo, če bi zadnji pogon pri Hondi vgrajevali v malo več modelov. Zanimivo bo primerjati novega Z4 3.0i z S 2000. Prav tako pa bo zanimiv boj med Hondo in BMW-jem, ko bo BMW predstavil novi seriji 1 in 2 v M obliki. To pa je tudi vse, kjer lahko primerjamo BMW in Hondo direktno.
P.S.: tisto v prejšnem postu, da sta M3 in M5 nepremagljiva sem mislil predvsem vozne lastnosti z njima primerljivimi avtomobili kot sta C32 AMG, E55 AMG, Audi S4, S6 (celo RS4, RS6 - po TV primerjavi na DSFu)...
Lepo bi bilo, če bi zadnji pogon pri Hondi vgrajevali v malo več modelov.
Men se tud tko zdi. Mogoče bi potlej tud tako uspeli kot s S2000 in NSX-om. Sej če pa Honda kmal ne bo spremenila Civic-ove oblike, bo zgubila vso športno dušo. Sam še Type-R jo ma :-D Na DSF-u pa itak kujejo drugega japonca v zvezde. Tuki so razultati iz njihovega Track Testa.
1.) Mitsubishi Carisma Evo VII 18,92 s
2.) Mitsubishi Carisma EVO VI 19,35 s
3.) Audi RS4 19,58 s
4.) Porsche 911 GT 3 19,61 s
5.) Audi TT quattro 225 PS 19,65 s
6.) Porsche 911 19,72 s
7.) BMW M3 19,79 s
...
12.) Honda Civic Type R 20,31 s
13.) BMW M5 20,34 s
...
15.) Honda S2000 20,47 s
....
Mene je presenetu M5, ki je kljub veliko večji teži enakovreden Civicu Type R in hitrejši od S2000. Tista proga na Motorvision je kar ovinkasta tako da moč niti nima toliko vpliva.
Moje mnenje enako. Sej nad S2000 sm bil kr razočaran. Ampak sej je še zmer hvale vredna. Mene zanima kaj bo EVO VIII naredu. Jest napovedujem vsaj 0,5 s hitrej krog. :-D :ok
Ja tist track test je malo relativen, saj testirajo avte na mokri stezi, suhi, poleti in pozimi, tako da so odstopanja ogormna potem si jih pa še upajo primerjati med seboj. Malo čudno. Test, ki sem ga jaz gledal je bil prav primerjalni test in ni bil izveden ta tisti progi. Je pa res, da je EVO VII raztural na tej progi. Ja novi Civic mi res ni tako všeč, ampak Type R je klub temu hud.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.