PDA

Ogled polne verzije : PROBLEM PRI E34 518i

_PaCk_
26.10.2003, 13:45
Najprej lep pozdrav vsem uporabnikom foruma!Imam 518i letnik 90 in sledeči problem : ne delata mi obratomer in kazalec za trenutno porabo gorivo. Avto sem kupil pred kratkim , to že takrat ni delovalo. Opazil sem da mi nek ventil manjka in sicer je ta ventil montiran blizu ohišja za zračni filter na njega se priklopi konektor in neki cev gre pol dalje. Če kdo mogoče ve da zaradi tega ne dela prej omenjeno, kako se temu reče . Potem še imam eno vprašanje v mojega BMW-ja si bi rad nadgradil el.šipe , sedaj imam ročni pomik , pa me zanima kaj vse potrebujem za to in ali imam že kablovje za el.šipe potegjeno.
Hvala za vsak odgovor!

EINMAL BMW IMER BMW!

Jure24
26.10.2003, 13:56
Prvi problem bo po mojem odpravila le menjava inštrumentne plošče,saj so se najverjetneje "razlile" baterije za servisni interval.
Na tem linku je še en možen razlog:
http://www.bmwe34.net/e34main/maintenance/electrical/capacitors.htm
http://home.online.no/%7Est-arhol/enge32speedo.htm

Tudi pod drugim tvojim vprašanjem boš najbrž razočaran,saj sem skoraj 99%-en,da inštalacija ni predpotegnjena.Pregovorno škrti nemci...

Če znaš nemško,je tu opisana inštalacija električnih šip:

Nachrüsten von Elektrischen Fensterhebern
(Grundvorraussetzung ist Grund und Relaismodul)
Benötigtes Werkzeug:

Torx Schraubenzieher
Schraubenzieher
Bohrmaschine
Messer

Benötigtes Material:

El. Fensterhebermechanik
Fensterhebermotoren (re & links)
Fensterheberschalter
kurze 6er Schrauben mit Muttern
Senkkopfschrauben (nur die Original BMW)
Kabelbäume für die Tür
Abdeckungen

Wenn ihr das alles zusammen habt kanns losgehen.

Zuerst einmal müssen die Türverkleidungen raus. D.h. Türknopf abdrehen, Fensterkurbel abbauen und Schalter für die Spiegelverstellung raus (auf der Beifahrerseite die Blende). Nun müßt Ihr die Schraube die in dem Griff hinter dem Schalter bzw. Blende sitzt rausdrehen (bei den älteren Baujahren ist es eine Torxschraube, bei den Jüngeren Kreuzschlitz). Nun vorsichtig die Verkleidung lösen, die Plastiknippel neigen gerne zum Abbrechen. Direkt hinter der Chromleiste am Fenster, muß kräftig an der Verkleidung gezogen werden damit sie sich löst. Jetzt noch den Zeilzug vom Türhebel ausgehängt und die Verkleidung nach OBEN rausgehoben. Jetzt noch den Schaumstoff gelöst und schon kommt die Mechanik zum Vorschein.

Als nächstes sollte die Scheibe von der Mechanik getrennt werden. Also, Scheibe runterkurbeln (das letzte mal kurbeln) und da seht ich auch schon eine Metallschiene in der die Scheibe drinsitzt. Nun müssen die Sicherungen von den zwei Scheren die in der Schiene laufen entfernt werden und die Kugelköpfe vorsichtig aus der Plastikfassung rausgehebelt werden. Wenn ihr soweit seit, die Scheibe mit der Hand hochschieben (aber nicht verkannten) mit einem Holz was in die Tür gestellt wird sichern (damit es nicht beim Weiterbasteln einen Schlag tut) und schon ist wieder ein Teil geschafft.

Nun wird die Bohrmaschine zu Hand genommen um die Nieten, mit der die Mechanik befestigt ist, auszubohren. Haben die nieten nach langer Zeit endlich aufgegeben solltet ihr euch einen Staubsauger zur Hand nehmen und sie Späne aus der Tür raussaugen. Sonst fängt die Tür an von innen zu Rosten, was ja nicht unbedingt jeder möchte.

Nun habt ihr schön viel Platz um den Kabelbaum umzutauschen. Also, Außenspiegel ab (ihr müßt beim Kabelbaumkauf darauf achten das die Stecker für den Außenspiegel gleich sind, gibt es nämlich unterschiede z.B. wegen Sitzmemory) und Stecker rausgezogen, Klammern an denen der Kabelbaum befestigt ist gelöst und sämtliche Stecker die Ihr finden könnt (Stellmotor, Schließschalter, beheizbares Türschloß etc. etc. ) getrennt. Jetzt die zwei Schrauben mit denen der Kabelbaumstecker an der A-Säule befestigt ist rausschrauben, den ganzen Mist rausziehen und den großen Stecker trennen. Jetzt in Umgekehrter Reihenfolge den neuen Einbauen. An dem neuen Kabelbaum befinden sich ein grauer und ein schwarzer Stecker, die müssen durch das Loch in der Türinnenseite geführt werden. Der graue ist für den Motor, der schwarze ist für dein Einklemmschutzkontakt (wer diesen Kontaktschalter nicht zur Hand hat, muß die beiden Kabel des Steckers zusammenschließen sonst fährt das Fenster immer nur ein kleines Stück hoch).

Um den Schalter einzubauen, solltet ihr ein scharfes Messer zur Hand haben. An der kleinen Anblage in der Mittelkonsole wir genau an der Innenkante entlang geschnitten. Ist endlich ein großes Loch drin, mit der Hand reinfassen und den Stecker finden (existiert nur bei Modellen mit Grund- und Relaimodul). Auf den Schalter draufgesteckt und einfach in das geschnittene Loch reingedrückt.

Jetzt wird der Motor zur Hand genommen (paßt nur in einer Stellung) und auf den Mechanismus gesetzt. In das Loch das von dem Zahnmechanismus abgedeckt wird, muß zuerst die Schraube rein. (Man muß den Mechanismus soweit ziehen bis das Loch frei ist, falls nötig mit Gewallt). Es ist wichtig das die Original Schrauben benutzt werden, da die ein Gewinde in die Halter am Motor reinschneiden und dann Eben im Mechanismus drinsitzen. Soweit dies Vollbracht ist werden die anderen 2 Schrauben reingedreht und der Motor angeschlossen. Zündung an und ein kurzer Tip auf den Schalter und dann sollte die ganze Geschichte Funktionieren.

An den Stellen wo die Nieten rausgebohrt wurden kommen jetzt die kurzen 6er Schrauben zum Einsatz. Mechanik angeschraubt, Fenster wieder runterdrücken (Holz rausnehmen;) ) und die Kugelköpfe wieder in die Plastikführung in der Metallschiene drücken (Sicherungen nicht vergessen). Alles mal auf seine Funktionalität überprüfen, auch ob die Scheibe optimal in der Führung sitzt und drauf mit der Türverkleidung. Da man ja nicht mit Löchern in der Tür spazierenfahren möchte, werden noch Abdeckkappen in die Löcher der Ex Türkurbeln gesetzt und schon ist der 5er um einen Luxus reicher.

udm
26.10.2003, 19:58
Mogoče kakšna slika, kaj naj bi po tvojem mnenju manjkalo?
Kaj pa priklop na tester, kakšni so rezultati?
Lahko je problem res v sami instr. plošči, lahko pa je kaj prekinjeno ali defekten senzor......

Glede predinstalacije za el. stekla močno dvomim, ker gre za 518 model, ki je že po defaultu tovarniško oskubljen do kraja (manjka cel kup senzorjev, instalacij,....) in kakršnekoli nadgraditve zelo vprašljive in povezane z kupom $$. Če imaš namen nadgrajevat, potem razmisli tudi o tem, da avto raje prodaš in kupiš npr. 520i z vsemi električnimi stekli in el. šibedahom, ki že vsebuje skoraj vso instalacijo. Je cenejša varianta, kajti razkopanje avta in zamenjava kompletnih šopov kablov ni poceni zadeva.
Samo snop kablov (t.i. "high" kabelbaum) te bo olajšal za par 100 €, brez električarskega dela in brez kakršnekoli ostale komponente. Seveda gredo obloge vrat dol, prav tako srednja konzola ven, še par 100 € za delo. Ko boš na koncu delal računico, boš videl, da si zmetal ven za skoraj 50% vrednosti solidno ohranjenega 520i.

_PaCk_
30.10.2003, 15:29
Hvala za odgovore!Odločil sem se da bom avto zamenjal in kupil 520i , ker imam za mojega dobro ponudbo.
Zanime me še samo za 520i 130KM je to šestvaljnik ali ni in kakšna razlika je med 130KM in 150KM motorji.

udm
30.10.2003, 21:14
Oba sta šestvaljnika. Prvi, z manj KM, je star motor, še z jermenom, 2 ventila/valj, M20 serija. Drugi pa je bistveno mlajši, 4 ventili/valj, veriga, M50 serija.
Razlika med njima je nekaj podobnega kot razlika med 20 in 40 letno žensko. Ena je mlajša, modernejša, bolj poskočna, bolj vzdržljiva, te redko razočara, druga pa starejša, manj poskočna, manj vzdržljiva, potrebuje več vzdrževanja in pozornosti :ok2

oracle
31.10.2003, 11:57
hahaha take primerjave pa se ne :ok

punkfan
31.10.2003, 14:25
:-D

Dobra primerjava! :laugh

E30
2.11.2003, 14:02
Ej, to sm cakov, ze dolg ni debata padla o zenskah..... :cool

Martin ///M
2.11.2003, 14:52
tale pa je :rofl

Aero26
11.11.2003, 12:18
:ok2 :laugh
dobro si opisal tole.... avedno vzemes zenske za primerjavo :-D

pero
11.11.2003, 12:34
Ojoj.Stari kako sanjate o 24v.Ravno obratno je z vzdrževanjem :napaka

BossMR
11.11.2003, 14:00
In zato imamo ljubitelji BMW-jev posledično rajši mlajše ženske :ok2 :beer

punkfan
11.11.2003, 17:20
Ojoj.Stari kako sanjate o 24v.Ravno obratno je z vzdrževanjem :napaka

Se pa malo drugace vrti... Ce bi gledali samo na vzdrzevanje, bi verjetno vsi vozili Corole in Carine... :-D

pero
11.11.2003, 17:39
Če smo že glih pr vrtenju ne
Ne verjamem d se bolj vrti od mojga k mam kr v redu frizurco.
Vzdržvat ga pa itak moram al je to trojka petka sedemka itd.
Avto je treba vzdržvat tko al tko če nočeš d ti crkne.
Hotu sm rečt da so 24V za en čink bolj občutljivi.To da se pa rad vrti pa ni dvoma :beer :-D :laugh :ok2

oracle
11.11.2003, 17:59
pa tut rd nagne kksn glažek 98-oktanske žlahtne kapljice :laugh

punkfan
11.11.2003, 20:10
pero: Kaj pa imas od `frizurce`? Sem malo radoveden... :ok2

pero
12.11.2003, 07:55
Najprej sem čip zamenjal, Potem sem snel kat. mala predelava na vstopu za zrak pa remus origin.To je to.Samo pri katalizatorju prdobiš 7-8 konjev tko da ostalo itak sam še dodaš :-D :laugh :ok2 :beer

Aero26
12.11.2003, 08:16
pol imas pa kr mocno zverinco :laugh
cuvaj jo pred tehnicnimi in policajji :ok2 pa valda se radarje sem pozabil :damn :ok2

pero
12.11.2003, 09:36
Ja je zverina ja smo namerili okol 212 konjev na testerju.
Tehničnega sem imel pred enim mesecem in avto BP.
No ja sicer brez vez in poznanstva verjetn ne bi šlo priznam.
Mam pa vse 4 diske pa obloge nove pa nove končnike in volansko letev tko da kakih luftov ni in iz tega vidika je šel čez teh. k po maslu.
Za policijo pa tko.
Oni tudi samo opravljajo svojo službo in če se pusti ulovit na radar sem
si predvsem sam kriv. Men je dost da vem kaj pa kok mam pod haubo in mi ni treba tega še kazat razen na res izrecno željo ljubiteljev pa še to pazim kje to delam. :ok :ok2 :beer

Aero26
12.11.2003, 09:40
Men je dost da vem kaj pa kok mam pod haubo in mi ni treba tega še kazat razen na res izrecno željo ljubiteljev pa še to pazim kje to delam.

:ok sam izogibaj se cudnih tipov v modrem pri teh dejanjih :laugh

pero
12.11.2003, 09:43
Ja iiittaaaaaaaaaaak stari
Sej tvoja trojka pa tud tko zgleda da bi reku da je kr magnet za može v modrem :beer :laugh :ok2 :ok

Aero26
12.11.2003, 09:49
Ja iiittaaaaaaaaaaak stari
Sej tvoja trojka pa tud tko zgleda da bi reku da je kr magnet za može v modrem :beer :laugh :ok2 :ok
ti povem do sedaj sem sam 1x placal in se to v crni gori...namest 50 sem peljal 76... :crazy
se zgodi...kazen sitnica 15 EUR
drgac pa so me sam zaustavli in pogledali papirje ...in me spustili naprej...
sicer pa me nimajo za kaj zabavat...(mogoce ker mam mal spuscen avto) sam ni panike :ok2
je M znak zadaj :ok2 tako da jim lahk razlozim da je kao original podvozje M :ok2 sicer pa itak nimajo pojma o BMW :ok
Drgac pa se bol bejbe ozirajo...sploh ko je opran(izjava frenda, ki se je peljal z mano) :laugh :-D

Aero26
12.11.2003, 09:52
hehe se tale finta...dans sem sel v sluzbo z cliotom od bejbe(je sel na servis in po zimsko obutev)....ma to mors do konca tisat,da gre 160-165(1,2masina)
ona pa je rekla da je bila celo 5 minut prej v sluzbi :laugh
zakaj že??? :laugh :crazy
BTW pa sploh ni divjala...po njenih ugotovitvah...ce vrjames :laugh

pero
12.11.2003, 09:55
Ja men so tud neki petingeral v logatcu zarad gum pa feltn pa sem jih komi prepriču da so to alpina frltne ki so itak sam za bemfla in je že
"AB WERK" vse homologiran.
Mam pa eno frendico k je pa čist nora na tole mojo petico pa bl k ji govorim da je avto star pa nič kej tazga bl se hoče vozit z njim pa še huda je k vid kako drugo bejbo zraven mene v avtu sedet.Ojoj
same težave pa nobenmu nč nočem :laugh :-D :ok2 :beer

pero
12.11.2003, 09:56
Če je šla s tvojim pol si ga je zihr prvošla :ok
Pa kaj sej je zato narjen pa zihr se ji je fajn zdel :-D :metalc

Aero26
12.11.2003, 10:03
Če je šla s tvojim pol si ga je zihr prvošla
Pa kaj sej je zato narjen pa zihr se ji je fajn zdel
kdo bi ji zameril :ok2 :laugh
je pa dobila navodila, da ga ne sme preko 3k obratov dokler ne pride temperatura na sredino....pol pa lahko do konca...je ze navajen od mene :ok

pero
12.11.2003, 10:13
Ta prava navodila si ji dal pa dobr si ga navadu :ok
Joj da vidiš kako sem deležen grdih pogledov zjutraj ko pred blokom
vžgem zverinico iz rezije pa ga pustim kake 3 minute laufat d mal k seb pride.Ma tok globok sound da se šipe tresejo :metalc

Aero26
12.11.2003, 10:24
Ta prava navodila si ji dal pa dobr si ga navadu :ok
Joj da vidiš kako sem deležen grdih pogledov zjutraj ko pred blokom
vžgem zverinico iz rezije pa ga pustim kake 3 minute laufat d mal k seb pride.Ma tok globok sound da se šipe tresejo :metalc

bi rekel da je globok sound...
sploh ce mas 2,5 motor z sportnim filtrom,pa remusa gor...pol drma...je prejsni lastnik dal remusa dol, ker mu je bila zena noseca...pa imam sportni filter pa 1,6 masino
:ok2
razumem tvojo nemsko hmno :laugh
in bes stanovalcev :damn :laugh :ok

pero
12.11.2003, 10:29
Jah kaj češ pride tako leto :laugh
Sam zanimiv da pa noben ne upa nč rečt :ok2

oracle
12.11.2003, 16:18
noben nc ne rece k usi potihem upajo da bojo kdaj mel tak auto :-D

Martin ///M
12.11.2003, 16:42
Jah kaj češ pride tako leto :laugh
Sam zanimiv da pa noben ne upa nč rečt :ok2

avto je prevec sumljiv, pol si pa misljo rajs pust, maybe he know people who know people :)

pero
12.11.2003, 17:04
Ja ba še jaz se bl tko v elegantno črno oblačim d si pol itak kej mislijo.
Pa nej, sami so si krivi :laugh :ok2

Aero26
13.11.2003, 09:05
pol pa imas se ono tablico gor

insured by mafia
you hit me, we hit you :ok2

pero
13.11.2003, 09:10
Ne ne Aero rad imam diskretnost :-D Najbolš brez vseh oznak razen ledvičk.Drgač sem pa človek kot vsak drug sam če so drugi v nekaj prepričani brez da me poznajo ali vprašajo pol to ni moj problem ne
Najbrž si bom mogu okol vrata obesit tablico NE GRIZEM.LAHKO
PRIDEŠ BLIŽJE :-D :laugh :-D :laugh

Aero26
13.11.2003, 09:20
hehe
ja...razumem kako je to...
sicer pa je stvar okusa kaksen avto vozis in nekateri sodijo po tem...
za ta denar bi lahko vozil kakega hindaj accenta letnik 98 :crazy
pol bi pa bil navaden sosed :laugh :laugh

mislim da imas dober okus :ok

pero
13.11.2003, 09:57
Mislim da večina sodi po tem.Mislim da je tako obnašanje otročje in zelo zaostalo
Ampak tko k je en od forumovcev rekel
Beemvejaši smo bolj individualisti.
Jaz pa dodajam da imamo radi lepe hitre avtomobile in hitre ženske.Pa jaz osebno dobro hrano :-D :beer

Aero26
13.11.2003, 12:45
Jaz pa dodajam da imamo radi lepe hitre avtomobile in hitre ženske.Pa jaz osebno dobro hrano
sva ze 2...pa mislim da jih je se vec.... :ok2 :ok

pero
13.11.2003, 12:51
To itak ampak nekateri ne upajo priznat ker majo hude punce. :blackeye
No sam sej je dost da v srcu vedo kaj jih žene.
BMW IIITTAAAAAAAAAAAK :ok2 :laugh :-D :metalc

Aero26
13.11.2003, 12:52
:ok :-D