Ogled polne verzije : Katalizator E30
Imam BMW 318i letnik 1989 s katalizatorjem in 240.000km. Avto je bil rabljen uvožen iz nemčije. Tak avto kot je moj (s tako opremo) se sploh nikoli ni prodajal v Sloveniji. Katalizator je seveda še originalen in po vsej verjetnosti tudi fuč. :) Glede na to, da je star letnik, ali bi bilo možno da katalizator odstranim brez posledic za delovanje motorja. Kaj naj naredim z lambda sondo, da ne bo učila "krive vere" motorja. Ali je kakšna možnost da me na tehničnem pregledu spregledajo in ugotovijo, da bi moral imeti katalizator? Kje bi mi lahko naredili "strokovno odstranitev" katalizatorja?
LP
Svetujem pooblaščenega mehanika, jaz hodim v Malo Račno - AVTOVAL
LP
Imam BMW 318i letnik 1989 s katalizatorjem in 240.000km. Avto je bil rabljen uvožen iz nemčije. Tak avto kot je moj (s tako opremo) se sploh nikoli ni prodajal v Sloveniji. Katalizator je seveda še originalen in po vsej verjetnosti tudi fuč. :) Glede na to, da je star letnik, ali bi bilo možno da katalizator odstranim brez posledic za delovanje motorja. Kaj naj naredim z lambda sondo, da ne bo učila "krive vere" motorja. Ali je kakšna možnost da me na tehničnem pregledu spregledajo in ugotovijo, da bi moral imeti katalizator? Kje bi mi lahko naredili "strokovno odstranitev" katalizatorja?
LP
Namesto kata daš lahko gor lonc,sam jaz bi vseen probal it stakim katom na tehničnega,mogoče ti bo ratal.Če izpuh nepošča "čudne" zvoke ala nepritrjeni auspuh pol kat še ni sesut je pa zelo zelo možno da je nedelujoč,je pa za probat...
tudi jaz dvomim, da bi katalizator odpovedal že po 14 letih in po komaj 240.000 tisoč prevoženih. Saj to ni Hyundai Pony :-D
Ti samo poskrbi, da bodo svečke nove + vžigalni sistem in kabli brezhibni. Pred merjenjem ga naženi na avtocesto, ne ga šparat, da se katalizator pošteno ogreje, potem pa na tehničnega. Če boš moral čakat, več kot 10 minut, potem štartaj avto in ga drži na vsaj 3000 obratih v prostem teku, da bo katalizator obdržal temperaturo.
Aja, mene bi bolj skrbela lambda sonda kot katalizator. Življenjska doba je okoli 100.000 km, ker se sčasoma "zapaca" in počasi reagira. Nova sonda je okoli 30 Ksit, investicija se ti hitro povrne z manjšo porabo :-D
Pri tehničnih bo tako - avto bo moral imeti katalizator, če ga je imel kot nov. Avtomobili po juniju 1993 (tam nekje, nisem popolnoma prepričan), pa morajo imeti katalizator v vsakem primeru.
Torej če imaš katalizator gor, ga moraš obdržat, razen če boš poskušal prepričat majstre, da ga nikoli ni bilo. Kaj pomeni biti brez katalizatorja za motor, ki je narejen za delovanje z njim, je pa druga pesem.
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.