PDA

Ogled polne verzije : Zakaj pokadi ?

Stilus
5.10.2002, 13:09
Živjo!

Imam eno vprašanje, kar se tiče BMW 318i E46, letnik 99, 110.000 km (jaz ga imam od 80.000 km naprej).

In sicer... danes zjutraj sem šel v trgovino, cca. 6 km v obe smeri. Torej, mašina se je po cca. 2 km segrela na 90 stopinj. Za tja sem vozil normalno, kot se za mrzel avto spodobi, za nazaj je šlo pa ... no ja, okol 160 km/h po eni ravninci. Pač, včasih si zaželim mal hitrejše vožnje... VČASIH! (beri parkrat na leto).

Pridem domov, parkiram avto v garažo in ugasnem... Vse normalno.

Čez kakšno uro pa sem zopet imel eno pot in ko sem avto v garaži užgal, sem v levem vzvratnem ogledalu zagledal siv dim iz auspuha... :eek2

Vendar je dim v 5 sekundah zginil in tudi če sem malo pritisnil na gas, ni pokadil NIČ. :metalc

Je z mojim avtom kaj narobe??? Sem fotra prašou, kaj bi blo, pa je reku: "Jah, včasih pride tko..." :)))

Naj me skrbi, al je to normalno? Tega nisem opazil še nikoli.

Aja še to, avto je redno servisiran, olje je bilo nazadnje zamenjano aprila letos, od takrat pa sem naredil 20.000 km. Olje je AGIP Extra HTS 5W-40 (baje je to odvisno tudi od olja, če pokadi, sem slišal???)

Torej... Kaj bi lahko bilo narobe, če je kaj narobe ?

Lep pozdrav!

udm
5.10.2002, 13:29
navaden kondenz, ki se je ustvaril v izpušnem loncu. Zdaj, ko so vse nižje temp. zraka, boš omenjeni dim videl vse bolj pogosto :blabla

Stilus
5.10.2002, 14:28
Pol se nimam česa bat... kakšne ... generalne pri 110.000 km. ;)))

Sicer pa, koliko sploh zdržijo te mašine ? (1.9 118 KM) ter, ali je škodljivo za motor, če ga voziš do "blokade", se pravi do 6.500 obr/min pogosto?

Jaz ga glih pogosto ne, sam kakšen dan me mal bl tko prime al pa po avtocesti je šlo zadnč ene 15 minut tik pred blokado. ;)

Lep pozdrav!

Mstyle
5.10.2002, 20:06
Ja še eno podobno vprašanje za mojega E36.
Kakšno je mazanje pri tako visokih obratih?
(Nerad omenjam druge znamke in upam da ne bo kakšne zamere,- oče ima opel pa je tako prevozu 400.000 km. sicer mora dolivati olje ampak ni kakšne krize)

udm
6.10.2002, 14:42
Stilus, za tvoj motor je dovoljeno max. 6200 obratov (kratkotrajno) in max. 6000 obratov (dolgotrajna vožnja pri teh obratih).

Mojstri pravijo, da čeprav se temp. kazalec hladilne tekočine postavi navpično že po nekaj prevoženih km, pa motor in olje še vseeno nista dovolj ogreta in naj bi prevozil vsaj 20, 30 km ali časovno cca. 1/2 ure, preden se vse dovolj ogreje, da ga naženeš do blokade.
Motorju naj bi najbolj škodile kratkotrajne mestne vožnje, pri katerih ga (ponavadi ne dovolj ogretega) priganjaš v visoke obrate.

Enkrat mi je en mojster za Porscheje rekel, da so Porschejevi motorji strašno vzdržljivi, ampak če ga boš redno vsak dan v vsaki prestavi naganjal do blokade, bo pri 40.000 km treba razmišljat o generalki.

Za BMWjeve motorje sicer pravijo, da ga je treba redno vrteti na 3000-4000 obratov, ampak dvomim, da bo pri rednem priganjanju do blokade kaj drugače, kot z Porschejem (moje osebno mnenje).

Stilus
6.10.2002, 20:57
Jst mislim isto...

Sicer pa itak vozim večinoma relacije in še to 90 km/h v 5. prestavi, brez kakšnega prehitevanja in tko... Me pa včasih prime, kokr verjetno vsazga, da ga mal poteraš pa tko... :)

Če ne bi tko vozu, kokr vozim, verjetno ne bi imel povprečne porabe 6 - 7 litrov / 100 km.

Avto mi občasno pri pospeševanju tudi včasih pocuka. To sem vprašal g. Valentinčiča na Avtovalu, kaj bi bilo narobe, pa me je najprej vprašal, kolk je povprečna poraba... Sem reku od 6 do 7 litrov, je reku, da morm bl normalno vozit in ne ga tolk šparat... To je tudi vzrok, da pocuka. Baje.

Eh ja... :) Enkrat bom še ta športni izpuh dol vrgu pa navadnega dal gor, da se bom vsaj mirno lohk pelou. To športno bobnenje me sam spodžiga. :))

Npr. po avtocesti je nemogoče it 130 km/h k je najbl glasen. Tih rata šele nad 160 km/h. :)

Lep pozdrav!

Mstyle
6.10.2002, 21:31
hm...jest ga pa redno tiščim do konca :-D , pa kdaj pocuka ko pritisnem na gas. A so mogoče krive svečke. Na koliko kilometrov se jih običajno menja. Te so notri že kakih 50.000 km :napaka
Kdaj pa kdaj tudi poči iz avspuha ko pospešujem.

Stilus
6.10.2002, 23:33
Svečke naj bi se menjale na 40.000 km. Tako vsaj pravijo pri MOLKu. Jst jih bom menjal spomladi, ko bom naredil servis, menjavo olja, filtre ter svečke.

A kdo ve, katera dela spadajo pod OIL SERVICE, INSPECTION I in INSPECTION II ?

Da ne bom kej premal naredu al pa podmazou. ;)

Lep pozdrav!

boripi
7.10.2002, 08:23
Spisek del na servisu imam jaz samo je na papirju bi ti ga moral poslati po faxu.Ali pa ce ti napisem kaj pregledajo oz zamenjajo.Pa se celo v slovenscini je .
lp
Ps svecke so pri moji zverini menjali sele tam okoli 70000km na istem servisu.

udm
7.10.2002, 14:17
Stilus, na CDjih, ki jih dobiš pri Tomzlu, je vse to opisano