PDA

Ogled polne verzije : Fičo!!!!!!!!

Anonymous
28.11.2002, 23:16
:student Fičo je avto in pol ,ej!!!!!!!! :avto

oitge
5.12.2002, 16:40
Defitivno legenda, kakor Trabant na nekaterih drugih trgih.
Me pa prav zanima če si ga kdaj vozu, na tako za probat,
ampak tko za delj časa.

lp
oitge

Milan_48
10.2.2003, 08:15
Fiča sm vozu in to je edini zadnji pogon, ki pride po ledu in snegu, kamor hočeš z diagonalnimi pneumatikami. Lepo ga lahko kontroliraš pri drsenju in ročna je zakon! "Klima" s premičnimi trikotnimi okenci je OK. Al pa tisti hebel za gretje pod zadnjim sedežem. Pol se pa že počasi neha.

Vsa čast in hvala fičem in Crveni, ki sta naše starše motorizirala in približala današnjemu stanju (smo se pa na zadnjih sedežih precej mantrali).
:beer

Martin ///M
10.2.2003, 14:21
Ja Milan ni samo fico za u sneg, kaj pa hrosc??? jst sm mel hrosca 2 leti pa je bil super za u sneg, se posebej zato ,ker sem mel pozim original zimske gume gor k so ble ze napol traktorske :-D sam po avtocesti se jih je pol ful slisal :napaka

Milan_48
10.2.2003, 18:49
Ja, seveda! Hrošč je bil zakon. Pa Tatre tudi!

LP M

Aero26
12.2.2004, 11:39
moj 1 avto je bil pejek,bolha vhatewer :laugh

tako kot sem s tem avtom po snegu vozil pocez se nisem z nobenim...
je bilo res , da nikamor ni sel.... je bil pa lahek in si ga takoj ulovil...
bil zadovoljen z njim :ok

pero
12.2.2004, 13:00
Ja jaz sem imel tud hrošča in to 1303 S. Je imel 1.6 mašino.
Pozimi pa bl je blo mrzlo bl je vžgal.
Samo drugače pa nisem bil zadovoljen z avtom.Je nepregleden, volan se težko obrača, ajnšlaga nobenga, več k 140 ni šel in kar me je najbolj motilo je bila poraba, od 13 do 15 litrov za ta bogi performance ki ga ima ta gajba.No moram pa rečt da sem se ga rešil za solidno ceno.

Jan
12.2.2004, 14:09
Moji prvi dve macchini, se v studentskih casih, sta bili Renault 8 (http://club.r8.free.fr/), znan tudi kot Major, letnika 1968 in 1965. Skrajno simpaticen avto, motor in pogon zadaj, power slide na snegu fantasticno obvladljiv - na suhem zaradi svohnosti motorja tako ali tako ni slo :-D, predvidljiv, volan mehak, kot da bi imel servo, sedezi so se podrli cisto nazaj in se je dalo celo za silo prespat (enkrat sem skoraj obtical v blatu po khm khm s takratno punco :blush), imel je diske na vseh stirih kolesih!

Pri prvem mi je blatnik na notranji strani tako prerjavel okoli pritrdisca havbe (v sprednjem desnem vogalu, odpirala se je tako, kot pri E34), da se je havba ob vecjih hitrostih (beri 120 km/h :metalc ) rahlo dvigovala in je romal na odpad, ker mi noben klepar ni hotel tega porihtat.

Kako leto pred tem so mi odpadla vrata - no, najprej se se nekam tezko odpirala in zapirala, potem so mi pa enkrat ostala v roki ko sem jih odprl. Na odpadu dobil druga (jasno druge barve), nakar sem za tehnicnega moral se malo posmiglat rjo drugod po avtu in avto prebarvat. Obljubljena mi je bila pistola in kompresor, ampak je tip zamocil in mi dva dni pred registracijo povedal, da je tadobro pistolo posodil, ostala mu je pa samo ena, ki je barvo ali spricala v curku ali pa ni nic ven prislo, ce sem pa barvo razredcil toliko, da je prsila ven, mi je samo stekla na tla. Temu je sledilo barvanje s penzlom - barva: fluorescentno orazno-rdeca :eek

Drugega sem kupil od enega starcka, ki je imel cas, ga razstavil na kose, prebarval in sestavil nazaj. Kaksno tesnilo ali dve je v postopku pozabil, tako da sem ob vsakem vecjem dezju imel vodo v predalcku pred sopotnikom :) Dokumentov po prvi poplavi nisem shranjeval vec v predalcku...

Gretje pozimi ni obstajalo (kdo pa rabi to, ce se lahko dobro obleces in vozis v kapi in rokavicah, se ti vsaj ni treba oblacit in slacit) ker sta bili cevi za toplo vodo iz motorja do grelca (10x15cm) speljani po dnu avtomobila brez kakrsnekoli izolacije in se je voda na poti ze dobro ohladila.

Me je pa brez tezav prepeljal ob Jadranu, na smucanje,... Razen enkrat, ko mi je na poti z morja na avtocesti zacel cukat in, ce nisem drzal noge na plinu, je motor crknil. Mehanik, h kateremu sem ga vozil, je bil na dopustu, tako da sem se dva tedna vozil po Ljubljani tako, da sem pred kriziscem dal v ler, z levo bremzal in z desno drzal plin. Izkazalo se je, da sem na avtocesti iz vplinjaca izgubil sobo :laugh

Ampak vazno je bilo, da *gre*... In ta avto me je zastrupil z pogonom na zadnja kolesa - od tedaj nisem imel in ne nameravam imeti avta s pogonom na sprednja kolesa.

oracle
16.2.2004, 11:48
hehe jan zanimive izkušnje :ok

še bolj mi je pa zanimivo to, da tisti, k bomo zdj dobil izpit, bomo mel res VELIKO izbiro avtomobilov, od tistih ki so takorekoč zastonj, pa do tistih katerih si še naši starši nebi mogl prvoščt. naši starši pa so bli včasih zadovoljni s kkšnim jugotom, fičotom, pejekom :-D hja, kok sm veseu da sm se rodil 86' :crazy

BossMR
16.2.2004, 13:00
hja, kok sm veseu da sm se rodil 86'

Jaz tudi :ok

max
16.2.2004, 18:20
"Še pomnite tovariši!" :beer

http://freeweb.siol.net/57max/fico.jpg

Gregor
16.2.2004, 18:23
"Še pomnite tovariši!" :beer

http://freeweb.siol.net/57max/fico.jpg

He he, časi miličnikov :ok2

:ok

pero
17.2.2004, 09:31
Ja pa marice so bile legendarni "IMV-ji"
Ta gajba je mela 1600 kubov.Je letel k sneta skera :-D

Rado
17.2.2004, 22:54
"Klima" s premičnimi trikotnimi okenci je OK.

Milan. Jaz sem imel še FIAT 600 , ki je imel celo okno(iz enega kosa) in si se hladil tako, da si imel malo odprto. :laugh .(saj več kot 80 - 90 tako ni šel ).Vrata so se odpirala naprej Za vžig si dal kontakt na "armaturi" in potem si potegnil za ročico med sedeži. Čista mehanika. Zraven sem imel ročico za "čok - saugh".
Lepi časi, še posebej, ker sem takrat imel okoli 20 let. :ok2 :ok
Lp

Iztok Z.
19.2.2004, 23:02
Ja pa marice so bile legendarni "IMV-ji"
Ta gajba je mela 1600 kubov.Je letel k sneta skera :-D

Ja pero dobro da si me spomnil. Pred 18 leti sem čelno (cca 40 km/h) pičil v tako marico in izkazalo se je, da ne bo nikamor več letela, ker sem ji izbil motor z menjalnikom vred. Miličnikoma in meni pa na srečo ni bilo nič hujšega. Sta pa debelo pogledala, ko sem takoj po trčenju dal rikverc in se izpulil izpod nje ter parkiral zraven na pločniku, nakar je padla skoraj za meter dol in izpod nje so se prikotalili zobniki menjalnika, hkrati sta pa dokončno odpadli prednji dve kolesi. Najbrž te zanima s kakšnim tankom sem jo zadel? Bil je Austin 1300 (ne mini ampak tasrednji) prav tako IMV-jev, ki je imel povsod trojno pločevino in je kljub majhnosti tehtal prazen 1300kg. Po trčenju je tudi zgledal precej revno vendar je bil vozen še za par kilometrov dokler ne bi zakuhal (razbit kiler).

To je bil do sedaj moj najhujši rukar. :metalc

Artist
19.2.2004, 23:38
Fiča sm vozu in to je edini zadnji pogon, ki pride po ledu in snegu, kamor hočeš z diagonalnimi pneumatikami. Lepo ga lahko kontroliraš pri drsenju in ročna je zakon! "Klima" s premičnimi trikotnimi okenci je OK. Al pa tisti hebel za gretje pod zadnjim sedežem. Pol se pa že počasi neha.

Vsa čast in hvala fičem in Crveni, ki sta naše starše motorizirala in približala današnjemu stanju (smo se pa na zadnjih sedežih precej mantrali).

Prepričan sem, da danes noben BMW ne pomeni toliko, kot je takrat pomenil fičo. Moja mati je sanjala o motorju s prikolico, da bi šla falmilija lahko na morje.... in naenkrat smo zbrali dovolj denarja in 65. leta kupili fičota... Če pogledam slike, kakšen je bil moj oče za volanom; držal se je kot kakšen šofer angleške kraljice, od ponosa seveda...

Vsak teden smo šli na izlet in raziskovali okolico: Velenje, Radence... celo Slovenijo.. A ko smo se vrnili iz dopusta smo nosili prtljago pol ure... Na koncu je bil kup prtljage večji od fičota. In če me kdo danes, skoraj 40 let po tem vpraša kako je to bilo mogoče, odgovora ne vem... Štiričlanska družina, jaz 15 in brat 13 let, pa za vse je bilo dovolj prostora.

Fičo je bil najboljši, pa ne zato ker ni bilo boljših voz, ampak ker so to bili časi, ko so se naši starši prvič srečali z avtomobili. S fičotom se je uresničilo nekaj, kar je bilo nekaj let poprej za večino zgolj sen. Prodali smo ga, ko je bil star 13 mesecev in iztržili več, kot je stal novi. Kajti na fičota si moral čakati najmanj leto dni... hehe. Zatem je v hišo leta 67 prišel nov Audi, avto primerljiv z BMW 1600, bil je nekoliko manj športen in imel nekoliko manj moči kot BMW. Ampak to ni več bil prvi avto. In nikoli v naši zavesti ni dosegel tistega, kar je pustil fičo....

pero
20.2.2004, 12:06
Iztok, da nisi imel slučajno Austin allegra?
Sicer je avto dobro narejen vendar vem, da rjavi med tem ko ga gledaš.
Pa še sam ga ne moreš šraufat k ma vse leve navoje pa še nastavki so ne vem ni 13 ključ ampak je 13 pa 3/4. Col ključi. Ojoj angleži

BMW M
20.2.2004, 14:57

:ok2 :laugh :-D Ta je pa dobra!

Pa še sam ga ne moreš šraufat k ma vse leve navoje pa še nastavki so ne vem ni 13 ključ ampak je 13 pa 3/4. Col ključi. Ojoj angleži

To pa je čista prodajno-servisna taktika. Želeli so, da servisiraš avto le pri njih, zato so imeli takočudne ključe. :)

pero
20.2.2004, 15:16
Ma v angliji je vse čuden, ko sem bil tam itak narobe vozijo, vtičnice so sicer 230 v sam so tripolne, na umivalnikih majo dve pipe ena za hladno in ena za vročo vodo.( kako si zaboga lahko naštimaš toplo)?
pa še hrana je zanič.Pa ta stari austini so imel za menjalnik in motor eno olje tko da če ti je menjalnik ribnu si lohk zraven še mašino z eno generalko častil.
Moram pa reči da so bili zelo prijazni kar se nisem mogel načuditi.
Poleg vsega naštetega ni čudno da imajo tudi orodje z drugega planeta.

Mitja
20.2.2004, 17:14
Jaz sem zraven torx-ov dobil zraven še te x/x nastavke za gedoro in so prav uporabni za kake napol pobrane normalne matice.

Iztok Z.
20.2.2004, 22:32
Iztok, da nisi imel slučajno Austin allegra?

Ja angleži so res levi. Tudi sam sem imel težave pri njih kot voznik pa tudi kot pešec. Greš peš čez cesto in instinktno najprej pogledaš levo pa te po prvem koraku že lahko poči iz desne. :crazy Da o vožnji avta sploh ne razpravljam. :crazy :crazy

Ni bil Allegro, ker so v tistem času obstajali samo Mini, 1300 in Maxi, moj je bil 1300. Gnil ni nič bolj kot stoeneke in podobni, nabavil sem si colske ključe in gedore navoji pa so bili kljub temu skoraj vsi desni. Všeč mi je bil hydrolastic vzmetenje in še nekaj malenkosti, se je pa precej kvaril tako da sva z mehanikom komaj dohajala okvare. Po dveh letih sem presedlal na "bosanski mercedes" - "milletričento" - Zastava 1500 in ta me je zastrupil in naučil zadnjega pogona. Nekateri stokajo nad BMW-ji zaradi slabosti zadnjega pogona, ampak ta "tristač" je znal to popolnoma prikazati v najslabši možni luči. Razmerje teže je bilo cca. 30% zadaj in 70% spredaj ter togo zadnjo premo na listnatih vzmeteh. Imel pa je že celo vse 4 zavorne diske. Pri tem avtu ni bilo treba čakati snega v BTC-ju za izživljanje, dovolj je bil že malce gladkejši asfalt, da o vodi in naprej ne govorim. Bilo je dober za učenje back-drive pa morilski za začetnike. :flipa :blackeye :flipa

Fičo, moj prvi avto, je bil v primerjavi z njim kot navaden avto proti BMW-ju z ASC, DSC itd.

pero
21.2.2004, 14:43
Ja se pa spomnim ko je moj foter leta 78 kupil Fiat 125.
100 Ks pa pogon zadaj.To je letel po luft.Pa še foter mu je novo frizurco dal in to je bil za tiste čase avto vseh avtomobilov

oitge
21.2.2004, 22:14
Ja angleži so res levi. Tudi sam sem imel težave pri njih kot voznik pa tudi kot pešec. Greš peš čez cesto in instinktno najprej pogledaš levo pa te po prvem koraku že lahko poči iz desne. :crazy Da o vožnji avta sploh ne razpravljam. :crazy :crazy

:laugh :laugh po recimo 5000km se pa že tako navadiš da je kar čudno ko presaltaš nazaj na naš sistem,

oracle
23.2.2004, 20:50
za tiste k bi ga spet radi mel :ok

http://www.avto.net/novosti2002/novostiPodrobnosti.asp?id=285

BossMR
25.2.2004, 17:50
O pa res: FIČO is back! :-D